miercuri, august 17, 2022

Comitetul Executiv Național al PSD versus CPEx al PCR

 

Vânzoleala de zilele trecute din Comitetul Executiv Național al PSD mi-a readus în memorie, fără să vreau un alt Comitet Politic Executiv al fostului Partid Comunist din fatidica zi de 21 decembrie 1989.

Pe atunci, cei 24 membrii ai acestui organism de conducere a fostului PCR, împuterniciți de amărâții de membri ai partidului și în ultima instanță de popor, în loc să se comporte la înălțimea răspunderii înaltelor funcții asumate, au pupat mâna” lui Ceaușescu și l-au implorat să rămână la conducerea Partidului și a Țării. Aceasta în condițiile în care erau perfect informați cu privire la situația internațională (toate celelalte țări socialiste schimbaseră conducerea și trecuseră la reforme democratice), și, mai ales, cu privire la starea de spirit a populației. Prin atitudinea lor, aceștia au devenit trădători de țară și au favorizat haosul care s-a instalat, chiar de a doua zi, soldat cu mii de morți și răniți și, în plus, punând în pericol însăși existența României, ca stat unitar.

Ce vedem în zilele noastre. Un grup mult mai numeros de politicieni ai partidului denumit Social Democrat, se agață de scaunele ocupate în partid si mai ales în administrația centrală și locală, unde se află robinetele cu bani, și nu sunt în stare să adopte o măsură simplă și singură care ar putea permite supraviețuirea partidului însăși. În condițiile în care acest partid nu poate, legal, să propună pe Președintele său la funcția de Prim-ministru, corect, legal și normal ar fi să se procedeze la schimbarea conducerii. Este evident că niciodată Președintele Partidului nu va putea conduce Guvernul prin interpuși, lucru demonstrat cu prisosință de cele două crize guvernamentale produse la interval de numai 100 zile.

Suntem martorii unor realități care ne dau fiori și ne trimit în gravă depresie. Nu vedem nici o șansă de redresare a României, de realizare a unor cât de mici progrese. Toate sectoarele vieții economice și sociale se află în suferință. Asistăm la o degradare constantă a calității oamenilor politici și a celor care ocupă funcții de conducere in administrație.Tot mai mulți analiști și, chiar unii politicieni, sunt unanimi în a constata că cei care populează azi scena politică au mari probleme la nivelul competențelor, profesionalismului și moralității. Dacă pe vremea lui Năstase și Cozmâncă, mulți dintre politicienii PSD aveau la baza studii integrale de cultură generală și universitară, astăzi ne confruntăm cu achizitori “de diplome universitare, masterate si chiar doctorate, cu grave deficiențe de limbă și logică elementară.
Ceea ce unește pe acești corifei ai politicii este goana după câștig rapid, parvenire și îmbogățire. Majoritatea lor nu are nici o legatură cu interesul public, cu problemele comunităților pe care pretind că le reprezintă, toți fiind axați pe interese personale și de grup. România este țara paradoxurilor. Unul dintre acestea este bogația și luxul în care se scaldă conducătorii unui partid social-democrat, considerat de stânga, adică aparținând muncitorilor, intelectualilor și altor categorii sociale diferite de cele ale oamenilor de afaceri, ale marilor patronate și altele asemenea,

M-am referit la PSD, pentru că acest partid se află la conducerea Guvernului și are aceste probleme grave la nivelul conducerii. Toate celelalte partide au probleme similare, care le împiedică să facă o opoziție constructivă și cât de cât eficientă. Experiența pe care am trait-o în sânul unuia din aceste partide, azi în opoziție, a fost devastatoare. M-am retras pentru ca bruma de onorabilitate câștigată în 37 de ani de cariera militară să nu fie spulberată, de imaginea unei asemenea organizații, care se pretinde partid politic.

Generația noastră este condamnată să fie la cheremul acestei clase politice de o calitate cu totul îndoielnică. Sper ca urmașii noștrii să prindă vremuri în care vor face politică vârfurile societății, cei cu rezultate meritorii în plan profesional și moral și care vor spulbera pleava care se vântură azi în politică.

 

Ultimele Știri

Related news