N-CAZURI

Compania de Apă Arad SE PIȘĂ, la propriu, CU FURTUNUL pe locuitorii cartierului San Paolo! „Pe ăia de la MEDIU nu-i interesează… ne-au trimis la Protecția Civilă, care a zis că în 30 de zile ne dă răspuns!”

 

Cartierul San Paolo e situat în extremitatea nordică a municipiului Arad, în vecinătatea imediată a satului Sânpaul și este oficial cartier de la sfârșitul lunii iulie, 2015, de când consilierii locali au votat proiectul de hotărâre prin care „Şase străzi cu nume de izvor vor forma un nou cartier în municipiul Arad: cartierul San Paolo. Străzile din noul cartier – Izvorul Luminii, Izvorul Rece, Izvorul Cristalin, Izvorul Fântânii, Izvorul Muntelui, Izvorul Nopţii – vor fi introduse în zona de impozitare „D”, la solicitarea proprietarilor terenurilor”.

Proasta inspirație a celor care au botezat astfel bietele străzi de i-a făcut pe oamenii care locuiesc acolo să se simtă ca… izvorul fântânii în fața – atenție, glumă! – concitadinilor lor, avea să lovească, însă… fix cum te așteptai: cu un izvor de „pișărlău” – cum nimerit de plastic și de eficient se exprimă un locuitor direct afectat… de pe „Izvorul”:

„Am o întrebare. Ăstia de la Apă Canal golesc pe jos pișărlăul din canalizare în Cartierul San Paolo din Arad. Am o filmare. S-ar putea posta la voi la ziar? Am și un nr. de înregistrare la sesizare. Pe ăia de la Mediu nu-i interesează. Ne-au trimis la Protecția Civilă. Ăia au zis că în termen de 30 de zile vor da un răspuns.” – este mesajul nostru preferat d.p.d.v. jurnalistic, pe anul ăsta, datat sâmbătă, 5 ianuarie, ora 12:39.

Tot d.p.d.v. jurnalistic, știind cum stă treaba în situații de astea, decât să sunăm la Apă Canal, apoi la Mediu, apoi la Gardă, apoi la Protecția Civilă, apoi la Primărie… ca în final că aflăm că „pișărlăul din canalizare” e unul politic (și pierzându-ne astfel vreo 30 de zile – cum am mai pățit-o la începutul carierei jurnalistice), am anticipat, pe baza cercetărilor efectuate și experienței acumulate vreme de decenii, ce se va întâmpla în viitorul apropiat cu acest caz… un adevărat caz-școală pentru cine vrea să înțeleagă mecanismele de comunicare între autorități și cetățeni.

Așadar, cam prin februarie, când pișărlăul domnilor de la Compania de Apă Arad va fi fost înghețat în grădinile oamenilor de pe străzile cu nume de izvoare, Protecția Civilă va trimite un răspuns. Răspunsul va fi unul lung, complicat, însoțit de multe linkuri și trimiteri la legi idiot întocmite, tocmai pentru a nu da competență nimănui. Concluzia va fi că nu Protecția Civilă are competență în a soluționa astfel de cazuri. În martie, odată cu dezghețarea pișărlăului, vor veni cei de la Mediu în echipă: Garda cu Protecția, în cizme de cauciuc se vor da jos din mașini și vor constata, pentru a 13-a oară, că nu-i interesează.
Între timp, pe cei de la Compania de Apă îi va durea fix la capătul furtunului de la capătul Aradului… Izvoarelor… auzi tu!

Radu Pandelea, 7 ianuarie 2019 10:01