Comunitatea academică a Universității de Vest din Timișoara i-a conferit profesorului Jean-Pierre Sauvage, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2016, titlul de Doctor Honoris Causa Scientiarum

jean-pierre sauvage
Distribuie:

Comunitatea academică a Universității de Vest din Timișoara a avut excepționala bucurie de a-l onora joi, 18 mai, pe unul dintre cei mai importanți oameni de știință contemporani, conferind titlul de Doctor Honoris Causa Scientiarum profesorului Jean-Pierre Sauvage, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2016.

După desfășurarea ceremoniei de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa Scientiarum, profesorul Jean-Pierre Sauvage a susținut o prelegere dedicată publicului aflat în Aula Magna „Ioan Curea” a UVT, iar mai apoi a intrat într-un dialog strălucitor despre temele științei contemporane, alături de profesorul Daniel Funeriu.

Laureatul de astăzi, profesorul Jean Pierre Sauvage, căruia comunitatea academică din UVT i-a oferit titlul de Doctor Honoris Causa Scientiarum, este una dintre cele mai proeminente figuri din lumea chimiei, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2016.

Jean-Pierre Sauvage este membru al Academiei Franceze de Științe și profesor la Universitatea de Strasbourg.

În anul 2016, împreună cu Sir J. Fraser Stoddart și Bernard L. Feringa, a primit premiul Nobel pentru Chimie pentru dezvoltarea mașinilor moleculare – un pas important în dezvoltarea nanotehnologiei.

Mai apoi, și-a continuat cu perseverență descoperirile și munca asiduă, rămânând un exemplu de deschidere către noi și noi idei științifice. Alegerea comunității UVT, de a-l invita pe distinsul academician și cercetător Jean-Pierre Sauvage să devină Doctor Honoris Causa al universității noastre a avut la bază, pe lângă cariera sa fabuloasă, și un simbolism aparte: laureatul s-a născut în același an cu UVT, un an în care Europa și lumea întreagă încercau să renască din cenușa celui de-al Doilea Război Mondial iar speranța o constituia acordarea educației și științei a unui rol mult mai important în viața noastră.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea:

„Universitatea de Vest din Timișoara aduce în comunitate, în anul Capitalei Europene a Culturii, modele valoroase pentru generațiile viitoare. Este rolul universităților de a genera schimbări societale și de a promova valori autentice, prin popularizarea științei și prin apropierea oamenilor de știință și cultură. Noi suntem cei care avem datoria de a deschide mințile și de a oferi generațiilor următoare impulsul să viseze și să muncească din greu pentru visele lor.

Laureatul de astăzi, profesorul Jean Pierre Sauvage, căruia comunitatea academică din UVT îi oferă titlul de Doctor Honoris Causa Scientiarum, este una dintre cele mai proeminente figuri din lumea chimiei, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2016. Universitatea de Vest din Timișoara în mulțumește profesorului Jean Pierre Sauvage pentru toată munca și dăruirea și pentru faptul că oferă tinerelor generații nu doar noi descoperiri, ci și modelul unui om desăvârșit și respectabil.”

Profesorul Jean Pierre Sauvage, Doctor Honoris Causa Scientiarum UVT:

„Sunt deosebit de bucuros că universitatea dumneavoastră a înființat Facultatea de Chimie, Biologie și Geografie în 1991, atât de curând după evenimentele din 1989. În general, promovarea științei este cea mai eficientă metodă de luptă împotriva obscurantismului. Sub influența unui mare număr de elemente, vremurile în care trăim au devenit scena unor opinii critice vehemente și periculoase exprimate la adresa științei. Diverși factori pot fi invocați pentru a justifica tendința aceasta primejdioasă, printre care se numără conspirația, ignoranța și lâncezeala intelectuală. Este, așadar, esențial, ca oamenii și organizațiile precum Universitatea de Vest din Timișoara să fie active și să demonstreze că acțiunile îndreptate împotriva științei sunt periculoase.

Dintre diversele discipline științifice fundamentale pentru progres, chimia, ca știință sau ca activitate economică, este, poate, cea mai incriminată. Acest lucru este foarte nedrept, mai ales dacă ne gândim nu doar la însemnătatea ei ca știință, ci și la importanța industriei legate de ea. Științele moleculare ocupă un loc esențial în numeroase domenii aplicative, ca biologie, obținerea de noi materiale sau medicina.

Vă mulțumesc că m-ați onorat și mi-ați conferit titlul de Doctor Honoris Causa Scientiarum.”

****

Evenimentul face parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023. Evenimentul este susținut de partenerii CTP, Linde, Mewi.

 

Categorie: Știri
Etichete: Cultura este Capitală!”, Doctor Honoris Causa Scientiarum, Jean-Pierre Sauvage, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2016, programul cultural „La UVT, Universitatea de Vest din Timişoara
Distribuie:
Articolul anterior
Un hoț „specializat în portofele” – prins de jandarmii arădeni după ce i-a furat unui pasager de autocar 1500 de euro
Articolul următor
Nicolae Ciucă sugerează reintroducerea serviciului militar obligatoriu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

actiune santana4 large

Acțiune a polițiștilor, la Sântana

Polițiștii orașului Sântana a desfășurat o acțiune, la data de 21 aprilie a.c., împreună cu polițiștii orașului Pâncota, Serviciul Rutier și Secția 3 Rurală Chișineu-Criș. În cadrul acțiunii, desfășurată pe…