CONCERT DE COLINDE EXCEPȚIONAL, la final de BICENTENAR

concert_colinde_bicentenar3
Distribuie:

 

Anul 2022 a fost foarte dificil pentru Facultatea arădeană de Teologie Ortodoxă. Au fost organizate 24 de activități de anvergură, deopotrivă cu CARACTER ȘTIINȚIFIC, (inclusiv în colaborare cu Academia Română și cu UNESCO) și cu o profundă AURĂ DUHOVNICEASCĂ și EMOȚIONALĂ. Acest bicentenar al Facultății de Teologie Ortodoxă s-a încheiat, aseară, printr-un copleșitor concert de colinde, însoțit, în final, de un Cuvânt de Învățătură, profund și înălțător, rostit de ÎPS IOAN, Mitropolit al Banatului.

Cele două coruri ale Facultății:

corul mixt „Sf. Maxim Mărturisitorul”, dirijat de studentul teolog BOGDAN MUREȘAN și corul bărbătesc „Atanasie Lipovan”, dirijat de pr.  lect. univ. dr. TIBERIU ARDELEAN, un tânăr teolog hărăzit de Dumnezeu cu un har special al slujirii prin muzică și cuvânt, au creat sentimentul că oficiază un RITUAL, ce coboară din vechime, vădindu-se a fi revelator pentru omul contemporan, atât de năpăstuit de „valurile, vremurile” actuale.

Preotul VASILE VLAD,

unul dintre cei mai distinși profesori universitari ai facultății, pe care-l apreciez nespus de mult, în calitate de amfitrion al Concertului, a rostit un adevăr, care trebuie reținut pe termen lung, și anume că părintele decan C. IOJA este „o personalitate providențială pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă.”  Într-adevăr, părintele profesor „a zidit” cu o inteligență dublată de seriozitate și rigurozitate, dar nu rigiditate, bizuindu-se pe un colectiv profesoral valoros și receptiv la valori autentice, FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXĂ de astăzi, una dintre cele mai apreciate la nivel național.

Aflat la a XXXI-a a ediție, Concertul de colinde s-a dorit un omagiu adus regretatului profesor de muzică și dirijor al corurilor facultății, MIRCEA BUTA, un omagiu emoționant, la care a participat și maica sa, îndurerată, însă, probabil, înseninată de acest moment dedicat fiului său.

Concertul de colinde a reușit să fie mai mult decât un „cânt”, devenit patrimoniu bisericesc și cultural al neamului nostru. A reușit să așeze în sufletele celor prezenți sentimentul de ÎMPREUNĂ în CELEBRAREA MÂNTUITORULUI, a cărui Naștere o întâmpinăm de pe acum.

Să reținem că acest Concert de colinde ne-a creat rarisimul sentiment că, fiecare dintre noi, putem să ne considerăm sufletul, un POSIBIL BETLEEM, în care să se nască IUBIREA pentru semeni și, mai presus de toate, CREDINȚA ÎN DUMNEZEU.

Prezența ÎPS IOAN, Mitropolitul Banatului, dar și a ÎPS dr. TIMOTEI, Arhiepiscopul Aradului și a PS EMILIAN, Episcop Vicar,

constituie un gest evident de susținere a Facultății de Teologie Ortodoxă, conferind greutate evenimentului, relevând ideea de  TRĂINICIE INSTITUȚIONALĂ pentru prezent, dar mai ales, pentru viitor.

timotei emilian ioan

FELICITĂRI tuturor celor implicați „cu mintea și sufletul” în organizarea și desfășurarea activităților cuprinse în anul bicentenar al Facultății de Teologie Ortodoxă și, în mod special, părintelui decan CRISTINEL IOJA și inimoșilor părinți profesori CAIUS CUȚARU, LUCIAN FARCAȘIU și FILIP ALBU.

Categorie: Cultură
Etichete: concert de colinde, corul bărbătesc „Atanasie Lipovan”, corul mixt „Sf. Maxim Mărturisitorul”, Facultatea arădeană de Teologie Ortodoxă
Distribuie:
Articolul anterior
Programul Tribunalului și Judecătoriei Arad în perioada Sărbătorilor de Iarnă
Articolul următor
Unde se duc poeții când se duc? 39 de ani de la moartea lui Nichita Stănescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

balcea 1

Domnul Bovary

Motto: „…domnul Charles-Denis-Bartholomé Bovary, fost subchirurg militar, compromis, prin anul 1812, în nişte afaceri cu recrutarea şi silit în acea vreme să-şi dea demisia, profitase atunci de farmecele sale personale…