CAMPANII

Consiliul Județean Arad pune „tunurile” pe „fenomenul” ENDURO… O deranjează pe Claudia Boghicevici!

 

Sună de parcă ar fi mai rău ca orice uragan, mai cumplit ca orice boală! Consiliul Județean Arad a descoperit un nou fenomen care bântuie județul: Aferim ENDURO!
Un comunicat șocant, la prima vedere, a fost transmis ieri de către CJA cu titlul: „Claudia Boghicevici: Consiliul Județean a pus în dezbatere FENOMENUL ENDURO în județul Arad”! Îl redăm în rândurile de mai jos… Brrrrr!…

„Consiliul Judeţean Arad (CJA) a organizat o dezbatere având ca temă accesul neautorizat în arii protejate cu ATV, maşini 4×4 şi motociclete enduro, respectiv organizarea de competiţii sportive cu aceste tipuri de vehicule.

Întâlnirea a fost moderată de Claudia Boghicevici, vicepreşedinte al CJA, Ovidiu Pârv (Parcul Natural Lunca Mureşului), Gabriela Gureanu (Centrul Cultural Județean) şi Andrei Ando (director executiv Direcţia de Comunicare şi Strategii a CJA) şi a suscitat un interes deosebit. Au răspuns la invitaţie reprezentanţi ai primăriilor, ai proprietarilor de păduri, fondurilor de vânătoare, ai unor asociaţii de protecţie a mediului, AJVPS şi organizatori de astfel de competiţii. Dovada interesului major al dezbaterii a fost dată de prezenţa unor instituţii cu atribuţii în domeniu: Garda de Mediu, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Jandarmeria Română, Garda Forestieră Oradea şi Direcţia Silvică Arad.”

„Un dezechilibru al mediului”

„Scopul întâlnirii a fost conştientizarea acestui fenomen care se manifestă nu doar într-o formă organizată, prin concursuri, ci şi ca prezență constantă a amatorilor de enduro în arii protejate din județ sau, pur şi simplu, în zone în care produc un dezechilibru al mediului. Dorim ca populaţia să fie bine informată în legătură cu acest fenomen, cu legislaţia care reglementează accesul motorizat în ariile naturale protejate, protecţia silvică sau protecţia fondului cinegetic, cu obligaţiile care le revin practicanţilor acestui sport, cu interdicţiile pe care le prevede legea şi, de ce nu, cu sancţiunile care decurg din încălcarea legislaţiei. De asemenea, dorim să găsim căile prin care amatorii de sporturi cu motor să îşi desfăşoare activitatea legal, fără a aduce prejudicii mediului, florei şi faunei din judeţul nostru. Ca idee principală, s-a ajuns la concluzia că fenomenele care dăunează mediului nu sunt binevenite în Arad”, a precizat Claudia Boghicevici.

„Intruziune și abuz”

„Reprezentanții composesoratelor și a fondurilor de vânătoare au avut o poziție fermă, reclamând intruziunea şi chiar abuzul amatorilor de sporturi cu motor, care-și „fac propria lege” potrivit majorității celor care au luat cuvântul. Opinia generală a fost că este necesară aplicarea cadrului legal existent – Legea 64/2008 (Codul Silvic), Legea 49/2011 (privind Regimul ariilor naturale protejate), Legea 407/2006 (a Vânătorii şi a Protecţiei Mediului – actualizată) –, într-un regim mai strict, cu colaborarea tuturor factorilor implicați, inclusiv administrația locală, Poliția, Jandarmeria. Potrivit legii, sancțiunile pot ajunge la 10.000 de lei.”

„Nevoie de echilibru”

„Claudia Boghicevici a accentuat că este nevoie de echilibru și de respectarea, deopotrivă, a legii și a cluburilor care organizează astfel de activități, dacă ele se încadrează în prevederile legale. Referitor la solicitarea Parcului Natural Lunca Mureșului, de a nu se mai acorda finanțare pentru activitățile de tip enduro, vicepreședintele Consiliului Județean Arad a insistat pe faptul că trebuie să existe o consultare mai largă, care să includă și practicanții acestui sport, respectiv acei primari care găzduiesc astfel de evenimente în comunele lor.

Poliția și Jandarmeria au reținut unele reclamații formulate în cadrul dezbaterii, referitoare la posibila evaziune fiscală a organizatorilor de competiții neautorizate, urmând să verifice validitatea afirmațiilor.

Dezbaterea a creionat un cadru general de reglementare a „relaţiei” mediu – sporturi cu motor, dar Claudia Boghicevici a subliniat că discuţia rămâne deschisă, că orice propunere de armonizare este binevenită, iar Consiliul Judeţean se oferă să medieze între părțile implicate.”

În loc de concluzii…

Prietenește vă spunem: Nu vă mai jucați cu vorbele! Dacă și „enduro” este „fenomen”, atunci fenomenul criminalității, cel economic sau chiar fenomenele naturii, cum ar fi El Niño, ce Doamne iartă-ne or mai fi?! Că „enduro” este o problemă pentru cei implicați și care au avut de suferit din cauza practicanților sporturilor cu motor, nu contestăm. Dar nici asta nu e cea mai mare problemă a județului, nici măcar pentru ei! Însă așa, să facem din „enduro” fenomen, parcă e cale lungă, fie pe două, fie pe patru roți… Că din definiția fenomenului, nici condiția noutății care surprinde nu o mai are de mult „enduro”… (https://dexonline.ro/definitie/fenomen).

Nicolae Oprean, 10 octombrie 2017 7:51

enduroenduro-cjaenduro-cja-2