„Contre” politico-administrative pe complicatul subiect al gestionării deșeurilor

sabau tolea
Distribuie:

 

Subiectul SMIDS – Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide – este unul complicat, care nu „iese la rampă” des (deși ar merita)… tocmai pentru că este unul complicat. Deopotrivă financiare cât politice, interesele privind acest proiect (nou în România – ceea ce-i dă o notă în plus de complexitate, care vine la pachet cu o libertate dificil de gestionat) sunt mari, așa încât nu e de mirare că, din când în când, „supapa” trebuie răsuflată, pentru ca presiunea dinlăuntru să nu producă vreo, nu-i așa?, explozie.

Cam asta se întâmplă acum la ADI – Deșeuri – cum e conoscut din „mamutul” politico-administrativ… acolo unde e cunoscut: din mediul politic și din cel administrativ încep să răsară semințele de scandal care s-au cultivat… încă de la începuturile proiectului.

[COMUNICATE DE PRESĂ]

Gheorghe Sabău (PSD) : De aproape un deceniu, liberalii de la conducerea CJA nu au mişcat un deget pentru soluţionarea problemei deşeurilor

Consilierul judeţean PSD Gheorghe Sabău speră că actuala conducere liberală a Consiliului Judeţean Arad a învăţat ceva din experienţele dezastruoase de gestionare a proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide. Rând pe rând, toţi preşedinţii portocalii ori liberali care s-au perindat la conducere nu au făcut altceva decât să amâne implementarea proiectului, punând în pericol obţinerea fondurilor necesare derulării sale la nivelul judeţului Arad.

„Consilierii judeţeni PSD Arad au atras atenţia în repetate rânduri în decursul ultimilor ani asupra etapelor implementării proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide (SMIDS) la nivelul întregului judeţ. Ne-am exprimat îngrijorarea şi rezervele faţă de modul în care se derulează acest proiect, atât din punct de vedere procedural cât şi mai ales referitor la nerespectarea termenelor intermediare de implementare.Mai mult decât atât am solicitat o analiză serioasă a activităţii ADI, asociaţie responsabila pentru implementarea si administrarea acestui proiect.De fiecare dată ne-am lovit de proceduri birocratice anevoioase sau de incompetenţa şi opacitatea conducerilor succesive de dreapta de la nivelul Consiliului Judeţean. În acest moment, actualul preşedinte al CJA, Iustin Cionca, care nu îşi asumă nicio responsabilitate, a primit un nou utimatum din partea Ministerului Dezvoltării Regionale şi un termen limită precis pentru finalizarea proiectului, 1 ianuarie 2018.În cazul în care Cionca va proceda în continuare precum predecesorii săi, adică doar va simula initeresul, tegiversând parcurgerea etapelor necesare, judeţul Arad va pierde aproximativ 32 milioane Euro fonduri europene prin programul POS Mediu.Reamintim că din suma totală, 80 % din investiţie este suportată prin co-finanţare europeană, în timp ce 18 % este acoperită de bugetul de stat şi 2 % de bugetul local.

Să sperăm ca măcar în ceasul al doisprezecelea liberalii au înţeles câte ceva din experienţele catastrofale de până acum cu privire la gestionarea problemei deşeurilor la nivelul judeţului” , afirmă consilierul judeţean PSD Gheorghe Sabău.

Biroul de presă al PSD Arad

***

Adrian Țolea (PNL): „Clarificări privind proiectul de gestionare a deşeurilor. S-au respectat toate termenele!”

Adrian Ţolea, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor, aduce unele clarificări legate de afirmaţiile din mass-media ale consilierului judeţean Gheorghe Sabău.

„În primul rând, doresc să precizez că acest proiect este unul complex şi inedit pentru România, greu de implementat. Tocmai de aceea, pentru a putea fi dus la bun sfârşit în toate judeţele din ţară, unele termene au fost prelungite, faţă de termenele iniţiale. De remarcat că judeţul Arad a respectat toate termenele existente.

Situaţia existentă la ora actuală este următoarea:

– Consiliul Judeţean a încheiat partea de lucrări pe toate cele trei paliere – construirea staţiilor de compostare, sortare şi transfer, achiziţionarea de utilaje şi pubele, respectiv închiderea a zece depozite neconforme –, până la 31 decembrie 2015. Astfel, judeţul nostru se situează între primele zece la nivel naţional, în ceea ce priveşte implementarea proiectului de gestionare a deşeurilor;

– În 2016, la solicitarea reprezentanţilor primăriilor din judeţ, s-a modificat fluxul financiar, prin trecerea de la taxă la tarif. Pentru aceasta, a fost nevoie de hotărâri din partea tuturor UAT-urilor (Unităţilor Administrativ-Teritoriale), ultima hot fiind emisă în 26 octombrie 2016. Pentru a fi mai expliciţi, asta înseamnă un vot favorabil în fiecare Consiliu Local din cele 78 de Unităţi Administrativ-Teritoriale ale judeţului. Abia după parcurgerea acestei etape s-a putut trece la pasul următor;

– După această dată, am intrat în procedurile specifice achiziţiilor publice. În acest moment, cele două proceduri – licitaţia pentru staţii, respectiv pentru colectare şi transport – au fost deja validate de către ANAP (Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice), urmând ca acestea să fie «încărcate» pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), parcurgându-se toate etapele procedurale, conform legii.

Revenind la articolul apărut în mass-media, din start poziţia consilierului judeţean Gheorghe Sabău este, în primul rând, inexactă. Termenul până la care sistemul trebuie să fie funcţional este 31 decembrie 2018, nu 1 ianuarie 2018, aşa cum dumnealui a afirmat în mod greşit, deci o diferenţă de 12 luni. O altă informaţie greşită este aceea că «Iustin Cionca (…) a primit un nou ultimatum din partea Ministerului Dezvoltării Regionale» (am citat din declaraţia dumnealui). De fapt, nu e vorba de un ultimatum, ci de o prelungire a termenului iniţial. Această prelungire a fost necesară pentru alte judeţe din ţară, unele mult rămase în urmă, nu cu «dedicaţie» pentru Arad. Aşa cum am arătat, Aradul este printre judeţele fruntaşe! Şi, nu în ultimul rând, acest proiect, foarte important pentru cetăţenii Aradului, nu trebuie politizat. Este un proiect al nostru, al tuturor, prin care ne putem alinia la standardul celorlalte ţări ale Uniunii Europene şi unde Aradul se situează peste multe alte judeţe, de diverse coloraturi politice, majoritatea identice cu cea a domnului Sabău”.

 

Categorie: Știri
Etichete: ADI deseuri, Adrian Tolea, deseuri, gheorghe sabau, SMIDS
Distribuie:
Articolul anterior
Arădeanul Cristian Videscu a fost numit secretar de stat la Departamentul CENTENAR, după demisia „de onoare” a lui Daniel Șandru din această funcție guvernamentală
Articolul următor
Nutriționistul-dietetician Alina Ciceu: Adevărul despre brânza topită

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie