CORONAVIRUS: Ce trebuie să știți. Elemente comportamentale recomandate de Ministerul Sănătății și MĂSURI luate de AUTORITĂȚI

telefon info coronavirus romania foto fb min sanatatii
Distribuie:

 

Ce este Coronavirus?

Conform CDC (Centers for Disease Control and Prevention), Coronavirus este o nouă tulpină a Coronavirus, o familie de viruși care pot provoca boli respiratorii diverse, începând de la o răceală comună, până la unele mai serioase. Acest virus a apărut pentru prima dată in Wuhan, China, în decembrie 2019. În cazul infectării cu Coronavirus, simptomele pot apărea la 2-14 zile după contactarea virusului și includ febră, tuse și dificultăți de respirație.

Coronavirus se răspândește în următoarele moduri:
-prin contact direct, intre persoane care stau la distanta de aproximativ 2 metri;
-prin picături respiratorii produse atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Acestea pot fi inhalate in plămâni sau pot ajunge in nasul sau gura persoanelor din apropiere.
-este posibil ca o persoană să contacteze Coronavirus prin atingerea unei suprafețe sau a unui obiect pe care exista virusul și atingerea ulterioară a propriei guri, a nasului sau a ochilor.

Unde se găsesc cele mai sigure informații despre evoluția Coronavirus?

Cele mai sigure informații în legătură cu evoluția virusului Coronavirus se pot găsi pe:

  1. Site-ul OMS (Organizația Mondială a Sănătății) – aici.
  2. Pentru aspectele legate de eventuale călătorii ale cetățenilor români în această perioadă, informațiile sigure pot fi regăsite pe site-ul MAE (Ministerul Afacerilor Externe) – aici.
  3. Pe pagina Ministerului Sănătății din România  se regăsesc informații despre această boală precum și sunt indicate măsurile elementare de protecție
  4.  Pagina oficială a Institutului Național de Sănătate Publică din România (INSP)

 

Ministerul Sănătății recomandă 10 elemente comportamentale care trebuie urmate

1. Spălați-vă mâinile de multe ori!

Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.
Spălarea mâinilor elimina virusul.

2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute!

Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.

3. Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile!

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile.
Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândidu-se in tot corpul.

4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți!

Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă in momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile ,puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.

5. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul!

Momentan, nu există cercetări științifice care evidentiază ca folosirea medicamentelor antivirale, pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționează doar impotriva bacteriilor nu împotriva virusului.

Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.

6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool!

Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.

7. Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave!

Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O călătorie recentă în China sau zonele in carantină din Europa, cu simptome respiratorii).

UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE – ajută și limitează răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.

8. Produsele „MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase!

Organizația Mondial a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafețe . Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).

9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile!

Perioada de incubație a noului coronavirus, este cuprins intre 1 și 14 zile. Daca v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți servețele de unică folosință și spală bine mâinile.

10. Animalele de companie nu transmit coronavirus! 

În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.

 

Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, îi sfătuiește pe români să nu se ghideze după mituri false, în bătălia cu pericolul noului virus.

Două dintre acestea sunt pe cât de populare, pe atât de stupide: vitamina C „combate coronavirusul”, iar spirtul medicinal „dezinfectează”.

Cele două teze au circulat intens în spațiul public românesc, fiind vehiculate ca metode eficiente de combatere a coronavirusului în China sau în alte zone ale lumii.

Despre vitamina C: „Este fals! Fals cu majuscule”

„Este fals! Fals cu majuscule. Omul nu face deficit de vitamine aşa… altfel am fi toți distruși. Atât timp cât timp o persoană mănâncă ceea ce trebuie să mănânce și mănâncă ordonat, ea nu face deficit de vitamine. Vitaminele astea, care sunt luate în plus – cum le înghiți, așa le elimini, că organismul nu face stoc de vitamine. Dacă cineva are deficit de vitamine, atunci fac scorbut, și atunci i se descuamează pielea, are diaree, își pierde memoria, ajunge la doctor, i se pune diagnostic şi i se prescrie vitamina C. Dar alea nu mai sunt cazuri întâlnite, se întâmpla înainte pe corăbii, când plecau din Spania spre America. Și până ajungeau în America, făceau scorbut. Nu mai este cazul”, a explicat Adrian Streinu-Cercel miercuri seara, la Antena 3.

Despre spirt: „Nu e bun ca dezinfectant”

„Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseşte la nimic. Spirtul medicinal nu este bun. Substanţele pe bază de alcool, dar speciale, pe bază de biocide, sunt bune. Spirtul nu este biocid. Sunt bune şi substanţele pe bază de clor, dar nu clorhexidina, pentru că s-a demonstrat că nu este activă pe coronavirus. Este lucru cert în documentele oficiale ale OMS. Cele din bucătărie, care au clor, sunt foarte bune, numai că alea şi ard. Atunci, trebuie avută foarte mare grijă, pentru că structura pielii mâinii este foarte importantă pentru viaţa de zi cu zi”, a declarat Adrian Streinu-Cercel.

 

Ce trebuie să fac dacă călătoresc într-o zonă afectată de Coronavirus și mă îmbolnăvesc?

Dacă s-a vizitat una dintre regiunile sau țările care au cazuri pozitive ale virusului Coronavirus și se prezintă următoarele simptome: febra, tuse, dificultate în a respira, în termen de 14 zile de când s-a ajuns la destinație, trebuie:
-Să se apeleze 112 (Serviciul de Urgente) și să se spună care sunt simptomele și detaliile călătoriei recente precum și precizarea exactă a persoanelor cu care s-a intrat în contact. Să se evite contactul cu alte persoane.
-Să nu se călătorească cu mijloace publice de transport atât timp cât există suspiciune de boală;
-Să se acopere gura și nasul cu șervețele sau cu pliul cotului (nu cu palmele) atunci când se tușește sau se strănută.
-Să se spele des  mâinile cu săpun și apă cel puțin 30 de secunde, pentru a evita răspândirea virusului către alte persoane. Să se spele mâinile cu săpun și apă imediat după ce s-a strănutat, tușit sau suflat nasul. Dacă nu este la dispoziție apă și săpun, se poate folosi alcool sanitar care conține intre și 60% si 90% alcool.
-Să se folosească o mască pentru a evita îmbolnăvirea celor din jur, în cazul in care se intră in contact cu alte persoane.

Să se apeleze 112 (Serviciul de Urgențe) și să se anunțe orice informație cu privire la persoane cunoscute despre care avem cunoștință că au fost în zone care au cazuri pozitive ale virusului Coronavirus!

Ce înseamnă carantina la domiciliu și carantina instituționalizată?

Carantina la domiciliu înseamnă auto-izolare timp de 14 zile în locuința proprie, dacă se prezintă simptome ale infecției (indiferent dacă s-a venit dintr – o călătorie sau nu). In această perioadă, persoana va fi monitorizată de către direcțiile de sănătate publică prin intermediul medicului de familie. Această auto-izolare se aplică și membrilor de familie care locuiesc în același domiciliu.
Carantina instituționalizată înseamnă izolare în spații special amenajate pentru evitarea și controlul asupra infecției virale. Acest lucru va fi comunicat de către direcțiile de sănătate publică, conform procedurilor și politicilor statului român.

Cât e nevoie să se stea în carantina și cum?

Dacă s-a revenit în România din zona roșie de transmitere a Coronavirus, se intră in carantină timp de 14 zile, în spații special amenajate, imediat după revenirea în țară. Măsura se aplică tuturor persoanelor asimptomatice.

Conform Institutului Național de Sănătate Publică din România (INSP), următoarele regiuni și localități fac parte din zona roșie (transmitere comunitară extinsă a Coronavirus):
China Continentală:  Provincia Hubei (inclusiv orașul Wuhan) /  Orașele Wenzhou, Hangzhou, Ningbo,Taizhou din Provincia Zhejiang
Italia:  Regiunea Lombardia / Codogno /  Castiglione d’Adda Casarpusterlengo Fombio / Maleo / Somaglia / Bertonico / Terranova dei Passerini Castelgerundo / San Fiorano / Regiunea Veneto  / Vo Euganeo
Coreea de Sud:  Daegu (oraș) / Cheongdo (regiune)

Dacă se revine in România din regiuni aparținând zonei galbene de transmitere a Coronavirus, se intră in auto-izolare la domiciliu timp de 14 zile, imediat după revenirea în țară. In această perioadă, persoana va fi monitorizată de direcțiile de sănătate publică, prin intermediul medicului de familie. Auto-izolarea la domiciliu se aplică și membrilor de familie care locuiesc in același domiciliu.

Potrivit INSP, următoarele regiuni fac parte din zona galbenă a transmiterii Coronavirus:
-Alte provincii / orașe din China continentală
-Alte localități din Regiunea Lombardia și Regiunea Veneto
-Regiunea Emilia-Romagna
-Alte județe si localități din Coreea de Sud
-Iran

Ieșirea din carantină după perioada de 14 zile se va face după efectuarea a două teste negative pentru Coronavirus efectuate într-un interval de minimum 24 de ore.
Dacă s-a intrat in carantină in spații special amenajate sau izolare la domiciliu, persoana are dreptul la concediu medical conform OUG 158 din 2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

TELVERDE pentru cei care vor să afle informații despre coronavirus

Institutul Naţional de Sănătate Publică, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, a pus la dispoziţie linia TELVERDE destinată cetăţenilor care doresc să obţină informaţii legate de prevenirea infectării cu virusul COVID – 19 (coronavirus).
Cetăţenii care doresc informaţii despre situaţiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800800358.

Românii sunt rugaţi să apeleze numărul unic de urgenţă 112 doar pentru situaţii de urgenţă, iar pentru solicitarea de informaţii să apeleze linia TELVERDE.

Programul de funcţionare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 şi 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.
La această linie telefonică pot fi solicitate informaţii despre modul în care se manifestă virusul, modalităţi de prevenire a îmbolnăvirii şi alte detalii legate de conduita preventivă.

În cazul în care sunt suspiciuni asupra unor persoane care ar fi contactat virusul, aceste situaţii trebuie anunţate la numărul unic de urgenţă 112.

Măsuri deja dispuse de autoritățile române prin decizia Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență 

1. Școlile și grădinițele din România s-au închis miercuri, 11 martie, până pe 22 martie, cu posibilitatea de prelungire a perioadei în funcție de evoluția crizei Covid-19.

2.  Simulările pentru evaluarea națională și pentru bacalaureat au fost amânate.

3. O parte din personalul administrativ angajat în instituțiile statului și private vor presta muncă la domiciliu.

4. Au fost sistate programele de studii privind schimbul de experiență până la 31 martie.

5. Au fost suspendate stagiile în spitale pentru cursanții școlilor postliceale.

6. Suspendarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și ocazionale în trafic internațional pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia și din Italia, începând cu data de 10 martie, ora 12.00, până în data de 31 martie, ora 12.00, ora României.

7.Operatorii de transport rutier care efectuează curse ce tranzitează Italia au obligația de a le comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia către România că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României şi îşi vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declaraţii pe propria răspundere la îmbarcarea în autobuz.

8. Suspendarea sau, după caz, interzicerea introducerii de către operatorii feroviari de transport călători de noi trenuri directe spre Italia şi dinspre Italia spre România, începând cu data de 12 martie 2020, ora 12.00, până la data de 31 martie 2020, ora 12.00.

9. Operatorii feroviari au obligaţia de a distribui materiale tipărite care să aducă la cunoştinţa călătorilor faptul că cetăţenii români care vor veni din Italia către România vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României şi îşi vor asuma această printr-o declaraţie pe proprie răspundere la urcarea în tren. Operatorii feroviari au obligaţia de a înştiinţa cetăţenii străini că acestora nu li se va permite trecerea frontierei României dacă vin cu escală din Italia.

10. Obligația pentru unităţile de alimentaţie publică, de exemplu hypermarket, supermarket, market, magazine de cartier etc., de a lua măsuri în privinţa dezinfecţiei frecvente a suprafeţelor expuse: cărucioare, balustrade, coşuri de cumpărături, clanţe de uşi, butoane de la lifturi, grupuri sanitare etc. şi instituirea de măsuri privind evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat în toate spaţiile comerciale. Această măsură se va implementa pe baza recomandărilor Ministerului Sănătăţii.

11.  Acțiuni preventive ale autorităților în spații publice – gări, autogări, piețe, pentru conștientizarea populației să respecte măsurile de sănătate publică.

12. Sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1000 de persoane.
🔴Această măsură este obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată.
🔴De asemenea, evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la Direcțiile de Sănătate Publice locale.
🔴Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ține cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanților, modalitatea în care participanții ajung la eveniment și durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate.
🔴Această decizie este valabilă până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul național al României și există posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației.
De asemenea, în aceeași perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.
🔴În aceeași perioada, până la 31 martie a.c., aparținătorii pacienților nu pot efectua vizite în spitale.
Vă informăm că a fost realizată și aprobată procedura de suspendare a cursurilor în unitățile de învățământ în cazul apariției cazurilor de COVID – 19 (coronavirus) în respectivele unități. Procedura este utilă pentru luarea măsurii de suspendare a cursurilor în mod rapid și unitar, prin decizie a comitetului județean pentru situații de urgență.
🔴Nu se eliberează certificate medicale de „om sănătos” și că pacienții care nu prezintă suspiciuni nu sunt testați pentru infectarea cu virsul COVID – 19 (coronavirus).
🔴Apeluri la numărul unic de urgență 112 și 669 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.
🔴Cetățenii să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

13. Mai multe instanțe din România, printre care și Tribunalul Arad și Tribunalul Timiș recomandă:

A. Tribunalul Arad

-transmiterea documentelor şi cererilor prin poştă, fax, sau, în format electronic, prin e-mail, părţile având posibilitatea solicitării judecării cauzelor în lipsă sau amânarea acestora pentru motive medicale, dacă este cazul

– informaţiile referitoare la dosarele aflate pe rolul instanţelor de judecată pot fi solicitate telefonic, prin intermediul Biroului de informare şi relaţii publice sau prin mijloace electronice (fax, e-mail). Recomandăm justiţiabililor/apărătorilor să studieze dosarele prin intermediul aplicaţiei Dosarul electronic.

-persoanele care se află în carantină/izolare la domiciliu vor înştiinţa în scris completul de judecată printr-o cerere înaintată la dosar prin mijloace electronice.

-pe toată durata prezenţei în instanţă, publicul este rugat să respecte măsurile de igienă şi protecţie, recomandate de Ministerul Sănătăţii, care sunt afişate în loc vizibil şi la sediul Tribunalului Arad şi judecătoriilor aflate în circumscripţia teritorială a acestuia.

B. Tribunalul Timiș

-Începând cu data de 10.03.2020 cauzele penale cu persoane deținute în cadrul Penitenciarelor Timișoara şi Arad vor fi soluționate cu audierea persoanelor încarcerate prin sistem videoconferință. În acest scop, de regulă, ședințele secției penale vor începe la ora 8.30.
– Se va proceda, cu concursul Inspectoratului Județean de Jandarmi, la scanarea termică a justițiabililor, urmând ca celor care prezintă stări febrile să li se interzică accesul în sălile de judecată.
– Grefierilor din Arhivă şi Registratură li se vor pune la dispoziție mănuși şi măști.
– Se va reduce programul cu publicul în cadrul serviciilor Arhivă şi Registratură, acesta urmând a se desfășura zilnic între 8.30-10.30.
– justițiabilii sunt rugați ca, în măsura în care prezența lor nu este obligatorie, să nu se prezinte la instanță. Actele pot fi depuse la dosare prin fax, la nr. 0256200040, pe adresa de email a instanței [email protected] sau prin poștă. Consultarea dosarului electronic se poate face în baza parolei atașate citației.
Aceste măsuri vor fi menținute de principiu până în data de 31.03.2020, urmând ca, în funcție de situație, să fie reevaluate sub aspectul conținutului și a perioadei de aplicare.

14. Multe evenimente sportive, culturale sau de orice altă natură nu vor fisusținute, fiind reprogramate.

Toate măsurile vor fi menținute de principiu până în data de 31.03.2020, urmând ca, în funcție de situație, să fie reevaluate sub aspectul conținutului și a perioadei de aplicare!

Măsuri suplimentare dispuse în data de 11 martie 2020

1. Manifestările cu peste 100 de persoane sunt restricționate: teatre, săli de cinema, orice altă activitate în spațiu închis până la 100 de personae ok, peste nu. Dacă sunt activități în aer liber, se poate face. În interior maxim 100 de persoane. În cazul muzeelor, sistarea activității cu public până în 31 martie, cu posibilitate de prelungire.
2. Acolo unde sunt mai mult de 99 de angajați se va decala programul de lucru, astfel încât sosirea și plecarea de la muncă să se facă treptat. Pentru privat este o recomandare, pentru instituțiile publice măsura este obligatorie.
3. De asemenea, au fost mobilizați jandarmii și polițiștii care-i preiau de la graniță pe românii care se întorc acasă.

4.Ministerul Apărării Naționale sprijină cu personal militar medical procedura de triaj epidemiologic de la punctele de trecere a frontierei de la granița de sud, vest și nord-vest a României. Încă din noaptea de 10 spre 11 martie 2020, echipe formate din medici militari și personal sanitar au efectuat, începând cu această noapte, triajul epidemilogic împreună cu echipele de specialiști de la Direcțiile de Sănătate Publică locale la punctele de trecere a frontierei (rutiere) de la Borș, Calafat, Moravița, Porțile de Fier 1 și Porțile de Fier 2.

****

NOTA REDACȚIEI:  Acest material nu reprezintă nicio opinie personală cu privire la Coronavirus ci sintetizează informațiile de bază transmise OFICIAL de autorități! VĂ RUGĂM să luați în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apelați pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE dedicată! VĂ RUGĂM să acționați cu responsabilitate atât în plan personal cât și în colectivitate. 

Categorie: Lifestyle
Etichete: coronavirus, covid 19, DSP, epidemie, INSP, Ministerul Sănătăţii., OMS
Distribuie:
Articolul anterior
CSM Arad are rezultate și la MASTERS, prin profesoara Olimpia Ancateu: un TITLUL BALCANIC și două MEDALII de argint la ȘTAFETĂ
Articolul următor
Marele rapidist Daniel Pancu o amestecă pe UTA în cearta sa cu conducerea care l-a dat afară de pe banca tehnică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

featured image 1

Detalii interesante despre tigri

Masculii de tigru siberian pot depăși greutatea de 300 de kg la maturitate însă, cu toate acestea, sunt foarte rapizi, chiar dacă nu ajung la performanțele gheparzilor. De altfel, tigrul…