marți, august 16, 2022

Corul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica a obținut Premiul al treilea la Festivalul-Concurs Coral Internațional pentru Tineret de la Iași [GALERIE FOTO]

 

Desfășurată în perioada 1-5 iulie 2019 la Iași, cea de-a șaptea ediție a Festivalului-Concurs Coral Internațional pentru Tineret „Gavriil Musicescu” de la Iași a reunit zeci de coruri din patru țări: Ucraina, Republica Moldova, Macedonia și România.

Pe scena Casei de Cultură a Studenților ieșeni au evoluat cinci coruri finaliste (printre care și Corul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica, cor alcătuit din 35 de copii, din clasele a II-a – a VIII-a), selecționate de către un prestigios juriu format din Anna Ungureanu, dirijorul Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”, Conf. Univ. Dr. Ioan Golcea, de la Universitatea de Muzică București și prof. dirijor Andrea Angelini, din Italia. Directorul Festivalului a fost Dr. Daniela Doroșincă.

Festivalul a inclus două secțiuni (7-14 ani, repectiv 15-20 de ani), fără a se ține cont de profil (școli de masă sau școli vocaționale).

Regulamentul concursului a stabilit ca repertoriul corurilor finaliste să conțină trei piese din trei epoci istorico-muzicale diferite. Dirijorul corului liceului pecican, prof. Alexandru Zaharia, a ales pentru interpretare următoarele compoziții: „Furtuna”, de Gioachino Rossini (arie dintr-o operă aparținând perioadei Romantismului muzical), „Primăvară”, de Luca Marenzio (piesă muzicală de excepție din perioada Renașterii) și a treia a fost „Mă luai, luai” de Tudor Jarda, (reprezentant al melosului național din secolul al XX-lea), această ultimă piesă muzicală fiind „accesorizată” cu o coregrafie care a reprezentat plecarea miresei, motiv folcloric românesc. Corul a fost acompaniat, la pian, de către eleva Viviana Țaga.

În cadrul festivității de premiere, Corului liceului pecican i s-a decernat Premiul al III-lea, un premiu care face cât un trofeu, ținând cont de anvergura festivalului și de faptul că ocupantele locurilor I și II au fost reprezentante ale unor școli vocaționale din Ucraina și Republica Moldova!

Pecicanii au mai obținut, pe lângă Diploma cu Premiul al III-lea și Placheta aferentă, și binemeritata Diplomă de Participare acordată tuturor corurilor finaliste, precum și o Diplomă de Participare acordată de către „Cantus Mundi”, un Program al Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”. De asemenea, organizatorii au oferit cadouri fiecărui copil din cor.

La încheierea festivalului, corurile premiate, reunite au susținut un concert în incinta Atrium Palas Mall Iași, sub bagheta reputatei Anna Ungureanu, nici mai mult, nici mai puțin decât dirijoarea Corului Național (care la final a făcut poze cu coriștii pecicani, promițând că va reveni la Pecica cu drag).

Corul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica a fost însoțit de către profesorii Camelia Chifor și Radu Morariu, precum și de către câțiva părinți ai unor copii de clasa a doua și a treia. Transportul acestei delegații, precum și ținuta copiilor au fost oferite cu generozitate de către Primăria și Consiliul Local al orașului Pecica!

 

Ultimele Știri

Related news