INVESTIGATII

CORUPȚIA începe de la O ȚEAVĂ RUGINITĂ ale cărei pierderi sunt furate prin ROBINEȚI DE PARTID. Instalatorul: „Când se va remedia PROBLEMA CU ÎNCĂLZIREA în ARAD?” Centralista de la CET: „DA!” [AUDIO]

 

Din colecția de „un milion de poze cu conducte praf” pe care o deținem pe diverse suporturi, am ales doar două pentru acest articol – pe cea „cover”, pentru că „e media” a ce înseamnă o pivniță de bloc în Aradul anului 2020, în prag de iarnă… și ca să nu-i plictisim pe cei peste 100.000 de locuitori ai acestui oraș care știu foarte bine, mulți chiar mai bine decât noi, ce-i aia o pivniță de bloc nerenovat… de pe timpul lui Ceaușescu – adică de când s-au construit.
Vorbim cu precădere despre sistemele de încălzire, apă caldă și rece din blocurile mai vechi de 30 de ani (deci aproape toate din cartierele Aurel Vlaicu, Micălaca, Podgoria, Grădiște, Funcționarilor, Boul Roșu, Aradul Nou, Confecții și Centru… Alfa mai puțin, pentru că acolo blocurile sunt date în folosință mai recent (cu vreo 15-20 de ani) – și tot ca să nu plictisim cu texte foarte lungi ne limităm deocamdată la un singur caz, din care curge corupție ca dintr-o conductă spartă.

CORUPȚIA ÎNCEPE DE LA O BANALĂ ȚEAVĂ – iar asta nu e o metaforă!

…este ceea ce încercăm să arătăm aici… și rezumăm un caz-școală prin care trece un cetățean la care, pur și simplu și deloc întâmplător, i se sparge o țeavă între plafonul apartamentului său și tavanul vecinului de desubt. Ce face e în situația dată – care are un coeficient de probabilitate ce tinde la 100%? Dacă prin țeavă curge ceva… „a pus-o!” – cum se zice la noi. Dacă nu e acasă la „Momentul POC!”, își inundă vecinii și își ridică tot blocul în cap că „el nu și-a făcut ce trebuie și să plătească pagubele”; dacă e acasă și se mișcă cu talent, coboară fuga-n pivniță și închide coloana de la robineții principali – ridicându-și din nou vecinii în cap, de data asta pentru că „n-avem apă / căldură din cauza ta”: vina cade întotdeauna pe cel care are ghinionul  să „puște țeava la el”!
ȚEAVA NU E A LUI – E A ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI A BLOCULUI ÎN CARE LOCUIEȘTE – așa stând „Legea” după ce ARTERM, CET, COMPANIA DE APĂ s-au „spălat pe portofel” și au pasat totul în portofelul cetățeanului… care, în marea sa masă, habar n-are că așa stau lucrurile. Asta, însă, nu interesează pe nimeni: TE DESCURCI! – e singura lege care funcționează. Administratorul, de obicei, e depășit de problemă, are încă 100 de cazuri fix ca și al tău și mai rele chiar, așa că maxim cu ce poate să te ajute e să-ți recomande un instalator. Instalatorul vine (dacă vine… dacă blocul nu are abonament la respectivul instalator – nu vine!) și îți face oferta pentru toată coloana, pentru că nu poate să-ți repare doar ție bucata de țeavă compromisă întrucât asta înseamnă că țeava va plesni într-un alt loc… la etaj… și  va mai trebui să treci o dată prin acest calvar… și încă o dacă… și tot așa – până ce schimbi tot sistemul.
Să schimbi tot sistemul de conducte dintr-un bloc cu 4 etaje construit acum  40+ ani costă în jur de 10.000 de euro – iar ăsta e „preț de super-prieten”. Suma e enormă pentru o asociație de locatari de 20 de apartamente, dintre care 15 sunt ocupate de pensionari cu pensia minimă. Ei nu își permit să contribuie la acest buget, așa că dacă ai de gând să faci asta… fă-o singur… ori cu maxim 4-5 oameni care sunt dispuși / pot să o facă. Durează minim o lună, poți să o faci „ca lumea” doar vara și presupune un regim de șantier de coșmar… pentru care nimeni nu e pregătit niciodată.
Asta în caz că toți ceilalți 19 proprietari își dau acordul să-i lase pe instalatori să le spargă colțurile apartamentului… adică nu fără alte scandaluri, ședințe, haterisme – dacă nu chiar palme, pumni și bâte – pentru că, de regulă, se întâmplă fenomenul „dacă la mine nu a pușcat înseamnă că la mine-i bine, așa că eu nu sparg nimic”!… iar atunci îți rămâne, ca singură alternativă, să schimbi măcar țevile putrede de pe coloana ta. Chestia asta costă vreo 2000 de euro și te rezolvă doar pe tine și coloana ta – următoarea dată când va „pușca țeava” nemaiprivindu-te foarte direct și personal… doar că se inundă din nou blocul și rămâi fără apă și / sau căldură… n-o să mai ai inundație în bucătărie, în podeaua sau în tavanul tău, dar o să ai pe hol și-n restul scării.
Cetățeanul prin apartamentul căruia trec conductele de la C.E.T. și C.A.A. este, așadar, responsabil financiar, legal și psihiatric pentru inerentul haos ce urmează („fmm!” – ca să cităm exact din toți) – chiar dacă în ceea ce privește strict suprafața din CF-ul proprietății sale e renovată impecabil („dă-l în plm de fraier!” – cităm din majoritatea vecinilor)! Pentru că discutăm, fără să insistăm prea mult,  pe calvarul prin care trece, cu familie și prieteni cu tot, „fraierul la care i s-a spart țeava”: colțuri întregi din apartamentele de pe toată coloana „luate la picamer”… toamna târziu… așa… scandaluri cu „pwle-n partid” cu toate țoapele masculine, feminine și chiar neutre din bloc care încearcă să te provoace în dezinteresul tuturor că „tot tu ești de vină”, nu partidul de căcat pentru care conductele de căcat cară bani de căcat în pușculițele electorale.  La capătul unei munci de o săptămână (dacă te miști „pe repede înainte” și ai talente de strateg scoți timpul ăsta), te alegi cel mult cu refacerea „zonei calamitate” așa cum a fost înainte de „autodemolarea forțată” la care ai fost supus și cu un maldăr de țevi ruginite în fața ușii:

…imagine care e ADEVĂRATUL BRAND al blocurilor din Arad construite înainte de 1990 (deci a aproximativ 8o%) – asta ca să știi din start, în caz că te bate gândul să-ți cumperi, cu 40.000 de euro, un apartament mai vechi, să mai bagi 10.000 în renovare (că cică „sunt mai trainice… făcute din materiale mai rezistente decât cele recente” – e 10% adevăr în prejudecata asta), ce te așteaptă!…

Administratorul unei societăți comerciale de întreținere instalații sanitare și încălzire care execută lucrări în „cea mai fierbinte” zonă a purtat ieri o discuție cu „comunicatoarea” CET-ului, în care i-a expus problema prin care trece în cele mai mici amănunte.

„Ca administrator de societate comercială am solicitat pe mail un act oficial privind problemele de încălzire la un anumit bloc din cartierul „Aurel Vlaicu”, dar răspunsul a fost că «trebuie să mă prezint eu la respectiva instituție pentru a mă adresa în scris, iar răspunsul îl primesc în termen de 30 de zile». Păi bun oameni buni, eu degeaba mă adresez vouă astăzi, când lumea urlă că nu are căldură, din moment ce voi îmi dați acest răspuns peste 30 de zile cu privire la faptul că acea electrovalvă din modulul de distribuție al agentul termic ce aparține de bloc este demontată și trimisă la reparat.

Din câte observăm, și voi va comportați precum această societate comercială care a realizat acest gen de cârpeli, deși au contracte și obligații contractuale în desfășurare de a-și realiza bine treaba, dar în schimb ei cârpesc și lipesc doar unde este cazul pe principiul «lasă că merge și așa». Căci în loc să facă o lucrare de la cap la coadă, aceștia cârpesc pentru a încasa mai mulți bani de la administrațiile de bloc.” – a postat și pe facebook Dragoș G.

Iată conversația:

 

Să traducem ce spune proasta aia și să concluzionăm ceea ce putem demonstra în cadrul unei anchete infinite: CET și Compania de Apă Arad sunt entități POLITICE – nu ADMINISTRATIV-NEUTRE

(cum ar fi normal într-o lume normală)! Cei doi „mamuți ruginiți” sunt conduși de persoane aflate în grațiile partidului aflat la putere… niciun muncitor necalificat nu rezistă altfel. Interesul partidelor la putere nu e nici pe departe ca locatarii condominiilor să plătească doar cât consumă, să repare doar ceea ce strică și să întrețină infrastructura blocului doar în ceea ce-i privește: INTERESUL PARTIDULUI E CA ACESTE PIVNIȚE SĂ FIE PLINE DE RUGINĂ ȘI JEG, PRIN ȚEVILE RUGINITE SĂ CURGĂ CÂT MAI MULTĂ APĂ INUTILĂ ÎNTRU CREȘTEREA FACTURII; interesul partidului e ca din banii consumatorilor să fie furat tot mai mult; interesul partidului e să controleze administratorii și președinții de condominii; interesul partidului e ca, în caz că acest fel de lucrări se fac, FIRMELE CARE LE EXECUTĂ SĂ COTIZEZE LA PARTID… ca să prospere de-alde ăștia, ce-i vedeți depunând jurământul din 4 în 4 ani cu „Jur să respect Constituția și legile țării și să fac, cu bună-credință, tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor… Așa să îmi ajute Dumnezeu!”

„Da` de ce ce nu juri pe mă-ta… pe roșu, galben sau albastru?!” – vorba cuiva… iată o inițiativă de la care ar putea începe ceva… de la care ar putea să SE SPARGĂ CONDUCTA LOR și SĂ LE PLESNEASCĂ ROBINEȚII PRIN CARE CURG BANII MURDARI PE CARE-I FAC DIN  NENOROCIREA RESTULUI LUMII.
Așa să-i ajute Dumnezeu!

 

Lucian Valeriu, 3 noiembrie 2020 12:30

teava