N-CAZURI

CRINEL ONEA, preotul care a făcut Arhiepiscopia Aradului de rușine – judecat pentru DELAPIDARE și „oprit de la slujirea sfintelor taine și liturghii”… în sfârșit!

 

Am tăcut ani de zile despre acest subiect pentru că, vorba unui mare filosof-logician, „despre ceea ce nu se poate vorbi trebuie să se tacă”. Angajamentul ultrasubiectiv pe care-l aveam în cauză nu ne-a permis, mai ales din punct de vedere etic, să expunem persoanele dragi unui scandal oribil, din care ar fi avut de câștigat exclusiv leprele, iar de pierdut… tot restul lumii. Acum, însă, odată lucrurile așezate definitiv în matca lor (cele mai importante din această ecuație – așezate tragic…), nimeni și nimic nu ne mai obligă să ascundem „gunoiul în altar”, mai cu seamă că tot ceea ce dezvăluim aici a depășit etapa juridică a cercetărilor, intrând în cea a urmăririi penale, constituirii într-un dosar și a acuzării, cu probe și martori, împotriva făptuitorului – pe numele său Crinel-Ioan Onea, fost Protopop al Lipovei, paroh al uneia dintre bisericile ortodoxe din orașul de pe Valea Mureșului, actualmente demis și „oprit de la slujirea sfintelor taine și liturghii” – conform Sentinței nr. 4 din 19 aprilie, a.c., a Consistoriului Eparhial – omologul bisericesc al Tribunalului laic și unicul for îndreptățit din punct de vedere legal să ia asemenea hotărâri.

Să lecturăm împreună Sentința despre care facem vorbire, așa cum a fost ea comunicată tuturor protopopiatelor din județul Arad, adusă la cunoștință Mitropoliei Banatului și, desigur, Patriarhiei Ortodoxe Române:

 

Discutăm aici despre un FURT mai golănesc decât orice faptă

conținută în comunicatele polițiilor, ale parchetelor sau judecătoriilor – gravă în substanța ei nu atât prin dimensiunea prejudiciului material (în jur de 25.000 de Euro… ca să fim scurți), cât prin cea a prejudiciului spiritual și de imagine pe care-l are de suferit Arhiepiscopia Aradului – fără alte vini afară de cele că are o încredere nelimitată în slujitorii săi și că… se mișcă lent.
Litigiul durează, cum ziceam, de mai bine de 3 ani de zile, mai precis de când Crinel Onea a părăsit scaunul protopopesc cu un scandal „demn” de emisiunile grețoase de tip „WOWbiz” sau „Acces Direct”, baricadându-se (la propriu) în casa parohială, refuzând să predea cheile și inventarul aparținând Protopopiatului Lipova, în pofida faptului că deține două locuințe – una în Arad și o alta în Timișoara. Locuințe pe care și le-a cumpărat din „colecta” adunată de la enoriași și nedepusă în vistieria Arhiepiscopiei Aradului și pe care le-a renovat cu gresia și faianța destinată Bisericii căreia îi era „păstor”. Detaliile acestei isterii care părea că nu se mai termină sunt mult prea sordide pentru a le etala într-un articol ce se dorește a fi mai mult o „mărturie tehnică” a unui caz… dar poate că odată le vom face publice.
Discret, milos și cu un bun simț mult peste ceea ce vedem noi în jurul nostru, protopopul Lipovei (acum trecut la cele veșnice… inclusiv din acest motiv) a refuzat să facă publice malversațiunile de care fostul protopop s-a folosit pentru a rămâne în preajma „cloștii cu pui de aur” care este Parohia Lipova. Cu un tupeu nedemn de nicio haină oficială, darămite de cele de preot, abjectul personaj  Crinel Onea a profitat până în ultimele momente de mila și finețea IPS Timotei și de vidul de putere creat după îndepărtarea (și el, trecut la cele veșnice) vicarului administrativ Iacob Bupte (care l-a și numit, cu „largul concurs” al fostului președinte CJA, Nicolae Ioțcu). Nici măcar cheltuielile de întreținere, curentul și cablul nu și le-a plătit… toate acestea fiind achitate de Protopopiatul Lipovei, care funcționa – cum, de altfel, funcționează și acum – într-o cămăruță de 10 metri pătrați… un fel de anexă a „apartamentului lui Onea”.

În speranța că toată această oribilă poveste s-a sfârșit

și că, odată cu decizia Consistoriului Eparhial care l-a dezbrăcat pe infamul personaj de straiele preoțești, lucrurile vor intra, măcar în al 13-lea ceas, așteptând începerea procesului penal împotriva inculpatului Crinel Onea pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare, ne cerem scuze, cu smerenie, Arhiepiscopiei Aradului dacă, fără voie și cu cele mai bune intenții de care putem da noi dovadă, i-am știrbit imaginea dezvăluind aceste aspecte… și nădăjduim să nu mai avem ocazia.

Lucian Valeriu, 11 iunie 2018 9:33

onea2onea1crinel_onea