POLITICE

Curtea de Conturi a constatat „grave încălcări ale legii, falsuri și furturi” și la DSP Arad în gestionarea resurselor publice din perioada stării de urgenţă

 

Curtea de Conturi a verificat la nivel național gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgenţă din România (16 martie-14 mai). Din raportul întocmit de această entitate de control reiese faptul că mai multe DSP-uri din țară au dat bani publici în mod fictiv sau ilegal unor angajați, totul, pentru ca, în acte, să apară că au lucrat pentru combaterea virusului SARS-CoV-2. La DSP Arad s-au angajat cheltuieli de transport pentru persoane asimptomatice sosite în România din zonele roşii fără sursă de finanţare necesară încheierii angajamentului legal. Contractele s-au încheiat ulterior perioadei în care trebuia efectuată prestaţia, cu întârzieri de până la 28 zile, contractele fiind încheiate când la nivelul DSP Arad erau deja înregistrate obligaţii de plată. Tot DSP Arad a înregistrat, în fals, servicii de carantinare la nivelul capacităţii maxime de cazare când în realitate numărul acestora a fost mai mic iar prejudiciul este în valoare de 53.000 lei.

Nu putem să nu observăm că, în toată această perioadă, s-a vorbit în presa locală și mai mult pe la colțuri despre faptul că transportul persoanelor sosite în vama Nădlac nu pare efectuat în mod legal, s-a vorbit și despre faptul că numărul de persoane introduse în carantină nu acoperă integral capacitatea maximă de cazare a unităților hoteliere dar se facturează acest lucru, s-a vorbit și despre cercurile de interese – firmă de transport și unități de cazare „agreate” – din jurul chiar al conducătorului Grupului de Comunicare Strategică pentru Arad, în persoana prefectului județului, respectiv despre interesele sale patrimoniale cel puțin în relația cu pensiunea Everest din Grădiște. Putem observa de asemenea și că, din păcate, toate acestea au fost posibile și din cauza lipsei de reacție și de vigilență a clasei politice locale, alta decât cea din PNL care nu avea niciun interes să reacționeze. Singura poziție critică a venit în toată această perioadă de la senatorul Mihai Fifor care, încă de la episodul „vama Nădlac” de la începuturile stării de urgență a atras atenția public despre posibile practici dubioase ale unor instituții, practici generatoare de cheltuieli nejustificabile din banii publici.

În comunicatul de presă de mai jos, reacția senatorului Mihai Fifor după prezentarea Raportului Curții de Conturi:

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Mihai Fifor: „România, pe lângă virusul Sars-Cov-2, se confruntă și cu virusul hoției liberale“

Jaful generalizat, instituit de puterea liberală odată cu declanșarea stării de urgență și prelungit lunar în starea de alertă a cuprins și Direcțiile de Sănătate Publică. Curtea de Conturi a constat grave încălcări ale legii și furturi de milioane de euro.

„Cei care trebuiau să oprească pandemia, să facă anchete epidemiologice extinse care să stopeze răspândirea virusului, au făcut cu totul altceva în această perioadă. La DSP Arad s-au angajat cheltuieli de transport pentru persoane asimptomatice sosite în România din zonele roşii fără sursă de finanţare necesară încheierii angajamentului legal. Contractele s-au încheiat ulterior perioadei în care trebuia efectuată prestaţia, cu întârzieri de până la 28 zile, contractele fiind încheiate când la nivelul DSP Arad erau deja înregistrate obligaţii de plată. Tot DSP Arad a înregistrat, în fals, servicii de carantinare la nivelul capacităţii maxime de cazare când în realitate numărul acestora a fost mai mic.

DSP Alba, Olt, SAJ Neamţ au acordat stimulente de risc unor angajaţi care nu au fost implicaţi direct în activităţi de prevenire şi/sau de combatere a infectării cu coronavirus în valoare de 25.000 de lei.

DSP Argeş, Botoşani, Hunedoara, Ialomiţa, Mehedinţi, Neamţ, Olt şi DSPMB au plătit ore suplimentare şi altor categorii de personal (ex. personal TESA), plăţile efectuate în afara cadrului legislativ incident, însumând de 306.000 lei.

DSP Bacău, Braşov, Galaţi au făcut plăţi şi pentru servicii de carantinare neefectuate, în sumă de 283.000 lei. DSP Botoşani, Dâmboviţa şi Prahova au decontat din transferuri de la Ministerul Sănătăţii cheltuieli în sumă de 121.000 lei, cu carantinarea persoanelor care nu au respectat condiţiile izolării sau au părăsit locul de carantinare, fără verificarea prealabilă a statutului acestora în momentul primirii deconturilor de cheltuieli de la unitatea administrativ teritorială.

Amploarea fenomenului infracțional arată că nu a fost vorba de cazuri întâmplătoare ci de un fenomen generalizat, de un jaf coordonat, acceptat de cei care coordonează activitatea DSP, respectiv de ministrul liberal al Sănătății și de subordonații săi. PSD constată că în România pe lângă virusul sars-Cov-2 ne confruntăm și cu virusul hoției liberale pentru care nici DNA și nici Iohannis nu au găsit, până acum, nici un vaccin și nici nu iau în calcul combaterea lui“, declară senatorul PSD Arad Mihai Fifor.

Biroul de Presă al PSD Arad

Sasha Romanov, 13 august 2020 11:31