Dan Lungu, candidat la președinția Uniunii Scriitorilor din România: „Conducerea USR pune în pericol pensiile membrilor și finanțarea revistelor culturale”

uniunea scriitorilor
Distribuie:

 

Sunt alegeri pentru funcțiile cele mai importante în Uniunea Scriitorilor din România – și deși miza, pentru „publicul larg” cel puțin, e una mediocră, în rândul scriitorilor profesioniști controversele și pasiunile sunt mai aprige ca niciodată. Postul de președinte al criticului literar și diplomatului Nicolae Manolescu este contestat cu vehemență de generația mai tânără a oamenilor de litere, existând voci și din „vechea gardă” care au curajul să-și asume public opoziția față de acesta. Candidatul cu cele mai mari șanse de a se apropia de multrâvinitul fotoliu este talentatul scriitor Dan Lungu – n. 1969, director al Muzeului Literaturii Române din Iași, conferențiar dr. la Catedra de Sociologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași – autorul mai multor romane de succes internațional (amintim „Raiul găinilor” și „Sunt o babă comunistă”). Acesta ne-a transmis un comunicat de presă menit să vină în întâmpinarea scritinului electoral la USR din 13 aprilie – când atât domnia-sa cât și președintele în exercițiu, Nicolae Manolescu, se vor afla la Arad.
Înțelegem să dăm curs poziției sale. (L.V.)

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Conducerea Uniunii Scriitorilor pune în pericol pensiile membrilor și finanțarea revistelor culturale

Intrarea în cursa pentru președinția Uniunii Scriitorilor din România mi-a dat ocazia să constant cât de lipsită de transparență este această instituție. Mai știam câte ceva, dar eram departe de amploarea secretomaniei care înconjoară ca un halo mat actuala conducere restrânsă a Uniunii. Site-ul e foarte zgârcit, eufemistic vorbind, când vine vorba de documente din care să înțelegem cum a fost cheltuit bugetul în ultimii doi, cinci sau zece ani. În anii din urmă, e vorba de un buget de peste 1.500.000 de euro.

Am solicitat rapoartele anuale de activitate, bilanțurile contabile, raportul anual al comisiei de cenzori, raportul pe ultimul mandat al comisiei de cenzori și alte situații din care să înțelegem cât de cât pe ce s-au dus banii.  Nu am primit nimic! Nici măcar pe cele din ultima vreme. Nici măcar un refuz politicos. Asta în condițiile în care Uniunea Scriitorilor este asociație de utilitate publică, adică trebuie să aibă documentele la vedere, iar eu nu sunt doar membru, ci și candidat. Într-o campanie cu toate cifrele în seif.

Lipsa de transparență se manifestă deopotrivă față de contribuabilul obișnuit și față de membri. Dar și mai îngrijorător este că se manifestă față de membrii Consiliului Uniunii. La cel mai recent consiliu, Raportul comisiei de cenzori a fost citit pe sărite, fără ca reprezentanții în forul de conducere să aibă în față un exemplar al raportului sau acces la acesta.

Îmi pare rău că am fost nevoit să ajung la această concluzie, dar Uniunea Scriitorilor are în acest moment cel mai opac mod de administrare a fondurilor și cea mai proastă imagine publică din istoria ei postdecembristă.

Vreau să trag un semnal de alarmă pentru toți membrii breslei noastre: lipsa de transparență în cheltuire banului public atrage după sine pierderea statutului de utilitate publică. Utilitatea publică e sinonimă cu transparența, nu există una fără cealaltă. În mod iresponsabil, actuala conducere pune în pericol suplimentele de pensie ale membrilor săi și finanțarea revistelor literare de către Ministerul Culturii.

Pe de altă parte, în acest moment se lucrează în Parlament la o propunere de modificare legislativă prin care uniunile de creație care nu respectă standardele de transparență a activității culturale, organizaționale și financiare să nu mai primească niciun ban de la stat.

În cel mai scurt timp, Uniunea ori va deveni transparentă, ori nu va mai primi niciun ban din fonduri publice. Sper ca prezenta conducere să nu lase cei aproape 2700 de membri fără pensie și fără posibilitatea de a publica în reviste. Scriitorii merită mai mult!

Dan Lungu, candidat la președinția Uniunii Scriitorilor din România

 

Categorie: Cultură
Etichete: Dan Lungu, nicolae manolescu, uniunea scriitorilor
Distribuie:
Articolul anterior
O gașcă formată din trei moldoveni și un ucrainean, specializată pe spargeri de mașini, a fost prinsă de polițiști OPERÂND în Micălaca
Articolul următor
TRIPTICUL momumental „Înmormântarea lui Hristos” (52mp) va fi restaurat și expus într-o sală a Muzeului Județean special proiectată

1 comentariu. Leave new

  • Pruncul lui APOLZAN din Vâlcea nu admite ca altcineva din afara gărzii subordonată orbește să devieze de la ordinele Sale. Nu asculți de ordinele mele, pierzi indemnizația de scriitor, (nu pensie cum greșit se spune). Dacă ești exclus din Uniunea Scriitorilor, chiar dacă ai scris 20 de cărți – cum sunt mulți – ai pierdut banii ! Asta hotărăște Comandantul ! Și câțiva ridicători de mână de prin podurile județelor, fără ritual, doar la un semnal! Toți speră ca actualul căpitan să nu-l urmeze pe fostul spion Djuvara.
    Cât despre cinstea și corectitudinea domniei sale las pe alții să se pronunțe.
    Citez :„ Dupa cum ne informeaza colegii sai din Ministerul de Externe, chiria pe care o plateste Romania pentru resedinta ambasadorului Manolescu Apolzan Nicolae de la Paris este de 11.000 Euro lunar, plus cheltuieli curente. Ca atare, de cand este ambasador, numai pe chiria aparatamentului sau ultracentral, Romania a platit peste 550.000 Euro. Plus salariile sale si ale sotiei (acum fosta sotie), inca circa 250.000 euro. De-a lungul acestei perioade, Manolescu Apolzan Nicolae a facut practic naveta Bucuresti – Paris, pentru a-si putea acoperi o parte din celalalte multiple obligatii ale sale. Le-a facut pe banii MAE sau pe banii sai?, o alta intrebare de bun simt, care probabil ar trebui sa intre mai curand in atentia Curtii de Conturi a Romaniei si relatiei acesteia cu Minsterul de Externe.
    In incheiere, va rog sa investigati in ce masura cei peste 800.000 de euro cheltuiti pana acum de cuplul Manolescu Apolzan sunt justificati, ce se intampla cu Declaratiile de Avere si Interese nedepuse de domnul ambasador in ultimii doi ani, daca se afla in stare de incompatibilitate si ce recomandari oficiale i-ati face dvs, acum, la batranete.
    Va multumesc, Cetatean Victor Roncea
    ……………….
    Nu stă rău financiar! Numai că se îdestulează din banii noștri !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie