De la PÂNCOTA la LUBLIN – Experiența poloneză a unui grup de elevi de clasa a VIII-a… la ȘAPTE SECOLE distanță [GALERIE FOTO]

erasmus pancota 13
Distribuie:

 

MOBILITATE ERASMUS+ ÎN POLONIA

Spre finalul anului școlar 2016-2017, un grup de elevi ai clasei a VIII-a de la Liceul Teoretic Pâncota a avut o frumoasă experiență în cadrul proiectului Erasmus+, „Early support for students potentially unemployed after completing school education”: mobilitatea pe durata unei săptămâni la Gimnazjum nr. 11, Lublin, Polonia.

 

Deschiderea activităților a avut loc la începutul săptămânii, fiind organizată de echipa de proiect a școlii-gazdă, în prezența grupurilor de elevi și profesori din Finlanda, Germania, Italia, Polonia, Turcia și România. Într-o atmosferă caldă, creată de gazdele primitoare și de participanții entuziasmați, echipele tuturor țărilor au desfășurat jocuri de intercunoaștere și de învățare a unor cuvinte și expresii uzuale în limba fiecăreia dintre cele șase țări.

Tot în debutul activităților și sub îndrumarea profesorilor coordonatori, fiecare echipă a prezentat materialele întocmite înaintea plecării în Polonia, cu informații de interes general despre piața muncii și despre oportunități de muncă în propria țară, elevii aflând despre domeniile ce se dezvoltă în spațiul european și care, implicit, au nevoie de forță de muncă.

Dintre activitățile specifice, elevii au fost interesați de vizitarea fabricii locale producătoare și distribuitoare de dulciuri Collian Group, unde, în costume de protecție, au urmărit etapele de fabricare a diferitelor tipuri de ciocolată și bomboane. Vizitarea fabricii producătoare de mașini agricole Same Deutz-Fahr Polska le-a oferit posibilitatea să urmărească fabricarea pieselor și asamblarea mașinilor. Pe tot parcursul vizitelor, grupurile au beneficiat de explicații din partea firmelor amintite.

Un alt tip de activitate a fost un workshop, cu îndrumare de specialitate, care a avut ca scop identificarea profilului personalității proprii și a posibilelor ocupații potrivite pentru fiecare elev.

Deoarece în 2017 se sărbătoresc 700 de ani de existență a orașului Lublin, elevii au punctat acest moment aniversar printr-o interesantă activitate de vizitare a centrului istoric și de cercetare a acestuia, pe baza unui plan dat de organizatori. Sub formă de concurs între echipe, ei au descoperit clădiri, sigle, monumente reprezentative pentru orașul-gazdă, toate acestea trezindu-le curiozitatea și dorința de a afla mai multe informații despre vechea așezare poloneză.

Instructiv a fost și interviul luat de elevii români unor studente provenite din România, care au optat pentru învățământul universitar polonez. Cu deschidere și cu sinceritate, tinerele studente Bernadeta Balac, Agatha Marculeac, Natalia Mihaela Botezatu au vorbit despre oportunitățile pregătirii în Polonia, despre dificultățile întâmpinate din cauza depărtării de casă și de familie, despre obiceiurile poloneze, despre specificul vieții de zi cu zi în Polonia, dar și despre sentimentul dezrădăcinării pe care, inevitabil, îl are oricine se află departe de casă. Pentru ele, patriotismul a devenit o noțiune cu mai mult conținut odată cu depărtarea de locurile natale. Într-o atmosferă degajată, în care a domnit totuși emoția întâlnirii între conaționali, interviul a depășit cu mult cadrul formal obișnuit și a devenit o discuție între persoane care parcă se cunoșteau de o viață. Informațiile astfel obținute au fost supuse analizei SWOT, ale cărei rezultate au fost prezentate tuturor elevilor.

Pentru cunoașterea împrejurimilor orașului Lublin, elevii s-au bucurat de o ieșire la Cazimir Town și de o plimbare cu vaporul pe râul Vistula, ei admirând frumusețile naturii poloneze. Timpul liber l-au petrecut în compania copiilor din familiile-gazdă, alături de care au și participat la câteva activități școlare.

La sfârșitul săptămânii, regretele și bucuriile s-au împletit la întâlnirea festivă, unde s-au acordat certificatele de participare și s-au petrecut ultimele momente alături de gazde. Întorși pe meleagurile natale, elevii români au împărtășit părinților, colegilor și prietenilor o parte din experiența lor poloneză:

„Mi-au plăcut foarte mult activitățile și oamenii pe care i-am întâlnit. Am aflat că Polonia are un sistem de învățământ mult diferit față de cel de la noi. Am învățat despre istoria orașului Lublin. Aș vrea să mai particip la un astfel de proiect și, dacă se poate, cu aceleași persoane.” (Fernando Frînca)

„Mie mi-a plăcut foarte mult în Polonia că oamenii sunt tare deschiși, și faptul că acolo este foarte curat. Am învățat câteva cuvinte în poloneză. Aș vrea să mai particip la un proiect, deoarece vreau să cunosc oameni noi, să învăț despre altă țară, să-mi dezvolt capacitatea de comunicare în limba engleză și să văd cum e sistemul de învățământ, ce posibilități de muncă și de studii sunt în altă țară.” (Alex Nicola)

„Cel mai mult mi-a plăcut că am cunoscut persoane noi și că cele din Polonia au fost foarte deschise și prietenoase cu noi. Am văzut locuri foarte frumoase. Școala unde am fost este foarte bine întreținută. Am învățat multe în joculețele pe care le-au organizat polonezii. De exemplu, la sărbătorirea a 700 de ani de istorie în Lublin am cercetat amănunțit centrul istoric, ocazie cu care am intrat în contact cu locuitorii orașului. Am observat că ei mănâncă foarte multă ceapă. Aș vrea să mai particip la un proiect Erasmus, să cunosc alte țări și alte culturi.” (Nina Negru, clasa a VIII-a)

„În proiect am văzut, am auzit și am învățat foarte multe, acum trebuie să aplic ceea ce am acumulat. Mi-au plăcut foarte mult activitățile, persoanele pe care le-am cunoscut și orașul. O activitate care mi-a plăcut mult, care m-a învățat și m-a încurajat a fost întâlnirea cu trei studente românce care urmează universitatea în Polonia. Au povestit cum au ajuns acolo, cât de greu a fost pentru ele să se integreze, să învețe limba, și cât de greu este să stai departe de familie. Ele m-au învățat că orice obstacol voi întâlni, orice greutate va veni, să nu mă dau bătut. Am o dorință foarte mare să mă reîntorc acolo, deoarece este foarte frumos și știu că voi avea lângă mine persoane minunate.” (Fabian Iordăchescu, clasa a VIII-a)

 

prof. Adela Gorcea

 

Categorie: Reportaje
Etichete: adela gorcea, erasmus, LUBLIN, Polonia
Distribuie:
Articolul anterior
UTA face deplasarea la Clinceni fără Grigorie, cu un lot în formare
Articolul următor
[FOTBAL] Liga a IV-a. Programul primei etape a campionatului județean de fotbal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie