Descinderi la Arad și Timiș vizând destructurarea unei grupări de traficanți de droguri

img 0379
Distribuie:

 

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad și ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin au efectuat, miercuri, 20 de percheziții domiciliare pe raza județelor Arad și Timiș, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unor grupuri infracţionale organizate în săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc și efectuare, fără drept, de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate în cauză, au fost găsite şi ridicate peste 300 de plicuri ce conțin substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, 50 de grame de substanță susceptibilă a fi psihoactivă, 50 de grame de cannabis, 33 de telefoane, 2 pistoale cu gaze, sumele de bani în cuantum de 8000 de euro şi 10.000 de lei .

De asemenea, pe parcursul anchetei în cauză, au fost confiscate peste 2 kilograme de substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 40 de persoane.

Modus operandi

Conform DIICOT, în cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2016, „pe raza municipiului Timișoara s-au constituit și au acționat în relații de inter-dependență, trei grupuri infracționale organizate, având ca scop derularea de activități pe linia traficului cu substanțe psihoactive, în cadrul cărora membrii au acționat pe niveluri de ierarhizare, respectiv liderii, dealerii de zonă și dealerii stradali. Liderii reprezentau sursele principale și aveau ca scop achiziţionarea, prepararea şi alimentarea cu substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive, ocupându-sse cu dezvoltarea și coordonarea reţelelor de distribuţie; dealerii stradali distribuiau produse cu efect psihoactiv consumatorilor. (…) Aceștia au acționat pe nivele de execuție, în funcție de speciliazarea fiecăruia, astfel:

Primul grup s-a constituit în jurul suspectului S.D.R., și a acționat cu precădere în zonele str. Dunărea, Calea Bogdăneștilor – „poarta Verde”, Zona Gării, din Timișoara, precum și în orașele Caransebeș și Jimbolia. Acesta a efectuat operaţiuni cu produse cu efecte psihoactive, constând în procurarea, prepararea și distribuirea către membrii rețelei sale de produse cu efecte psihoactive. Rețeaua de distribuție coordonată de suspectul S.D.R. a fo0st compusă din șapte persoane al căror rol era acela de a distribui către consumatori, contra-cost, produsele cu efecte psihoactive procurate de coordonatorul grupării.

Al doilea grup s-a constituit în jurul suspectului C.F. și a acționat cu precădere în zonele str. Dunărea, Calea Bogdăneștilor – „poarta Verde”, Zona Gării, din mun. Timișoara. Rețeaua de distribuție coordonată de suspectul C.F. a fost compusă din cinci persoane (dintre care o persoană a părăsit gruparea coordonată de suspectul S.D.R. și s-a raliat grupării suspectului C.F.).

Cel de-al treilea grup s-a constituit în jurul suspectului R.C.M. și a acționat cu precădere în Zona Gării, din Timișoara. Rețeaua de distribuție coordonată de suspect a fost compusă din trei persoane, al căror rol era acela de a distribui către consumatori, contra-cost, produsele cu efecte psihoactive procurate de coordonatorul grupării.

„Aprovizionarea cu produsele cu efecte psihoactive a celor trei rețele de distribuție a fost realizată de către suspecții B.S.A. și P.I.B., din surse externe, fie online, fie din alte surse. Ulterior, substanțele psihoactive erau expediate către cei doi suspecți, prin servicii de poștă și curierat, disimulate în diferite colete.

Trebuie precizat că în ultima perioadă s-a înregistrat o creștere alarmantă a cazurilor de achiziționare de produse și substanțe interzise, comercializate pe site-uri de profil găzduite în Darknet. Acesta este un tip de rețea suprapusă ce face parte din rețeaua globală de internet, dar care poate fi accesat numai cu software specific, configurații sau autorizație, folosind de multe ori protocoale de comunicații și porturi non-standard. Rețelele darknet sunt utilizate de regulă în activități ilicite (criminalitate informatică, comerțul de bunuri restricționate pe alte piețe, partajarea de fișiere de tipul pornografiei infantile etc), întrucât permit protejarea confidențialității utilizatorilor de la direcționare și supraveghere, iar site–urile și celelalte servicii online apar ascunse, nefiind indexate de motoarele de căutare”, precizează DIICOT.

Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale, acţiunea fiind desfăşurată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiş și a lucrătorilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiș.

FOTO: DIICOT-POLIȚIA ROMÂNĂ

Categorie: Știri
Etichete: diicot, droguri, trafic
Distribuie:
Articolul anterior
Falub a plecat să antreneze la Universitatea Cluj
Articolul următor
[ACTUALIZARE 3] Daniel VESA – din beciul Poliției, în mansardă, la ARED. Interlopul care l-a înjunghiat pe manelistul Dinescu a fost plasat în AREST DOMICILIAR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie