joi, decembrie 1, 2022

Despre DISCRIMINAREA FUMĂTORILOR

 

Astăzi doresc să vorbesc despre discriminare. E vorba de o discriminare socială, un discurs care aproape a devenit un tabu. E vorba despre discriminarea fumătorilor.

Restricțiile privind fumatul, cu toate consecințele lor, mă fac să pornesc lupta pentru dreptul fumătorilor de a alege, respectând drepturile nefumătorilor. Fără a încuraja fumatul sau comercializarea produselor din tutun, cer doar ca fumătorii să nu mai fie discriminați.

Nu încurajez fumatul, dar aceasta lege este discriminatorie.Nu neg riscurile legate de fumat dar cred sincer că, în unele cazuri, sunt exagerate.Există un studiu recent potrivit căruia există trei variații genetice care cresc riscul unei persoane de a dezvolta cancer pulmonar cu până la 60%.

Consider că vin în apărarea tuturor acelora care așteaptă de la viață libertatea de a se bucura de modul de viață ales fără restricții sau interferențe, atâta vreme cât nu reprezintă un rău social.

„Lasă-te de fumat” este un sfat nesolicitat și, cu voia dumneavoastră, invaziv.

Este adevărat că ai dreptul să alegi să nu fumezi, dar ai dreptul și să alegi să fumezi. Despre asta este vorba. Sunt de acord cu interzicerea fumatului în restaurante, însă cluburile și cafenelele sunt spații în care acest obicei, oricât de  deranjant ar fi pentru unii, trebuie permis, în spații expres puse la punct. Fumătorii sunt ostracizați, dar datele arată că încasările barurilor și cafenelelor au scăzut considerabil. Europa merge către tendința de a deveni mai permisivă cu fumătorii, tocmai din aceste considerente.

De exemplu, fumatul în baruri şi restaurante a fost reautorizat în Austria, în mai 2018. Această lege anulează o interdicţie dată în 2015. Fumatul va fi permis în baruri şi restaurante dotate cu spaţii separate pentru fumători, dar şi în spaţii cu suprafeţe mai mici de 50 de metri pătraţi dacă patronii lor acceptă acest lucru.

Operatorii de turism din anumite zone ale lumii se declară îngrijorați de impactul negativ pe care ar putea să-l aibă asupra pieței interzicerea totală a fumatului. În Hawaii, de pildă, mai multe agenții de monitorizare a turismului au semnalat un impact negativ asupra industriei de profil din zonă. Potrivit presei locale, din ianuarie 2016 până în ianuarie 2017, piața ar fi scăzut din aceasta cauză cu 16%.

Cred, sincer, că nu ajută nimănui să fim mai catolici decât Papa. Și doar într-o direcție. Aș dori mult să pot deschide o linie de dialog pe această temă. Una mai puțin pătimașă, dar mai legată de logică.

Ultimele Știri

Related news

2 COMENTARII

 1. mergi la adunare si roaga-te pentru tine si ce apropiati drogatule, fumatorule, betivule si homosexualele
  ai sa arzi in iad
  Primaria ar trebui sa interzica desfacerea tutunului si alcoolului in magazine iar pe drogati sa ii inchida in tarcuri in parcul Eminescu iar lumea sa arunce cu pietre in ei pina se caiesc
  homosexualii sa fie insemnati cu fierul rosu in miezul sezutei ca sa se sature
  Apropiati-va de Domnul pina cnd nu e prea tarziu!
  vremurile sunt aproape

 2. Fumatul ucide. Nu e nici o discriminare. Nimeni nu trebuie sa suporte fumul unui fumator nici macar pe strada. Discriminarea e doar in capul fumatorilor umpluti de nicotina… se simt discriminati din nevoia de nicotina, e ca un drog. Cum ar fi sa legalizam toate drogurile, sa fie liber la orice, pe motiv ca drogatii se simt discriminati?

Comentariile sunt închise.