Două CONCERTE EXCEPȚIONALE la Filarmonica Arad, dedicate celebrării a 15 ani de la integrarea României în Uniunea Europeană

romania universalis
Distribuie:
[COMUNICATE DE PRESĂ]
Premiera mondială a două lucrări de muzică clasică, semnate de Călin Humă – Compozitor și Consul Onorific al României la Winchester (Regatul Unit) –  va avea loc duminică, 15 mai 2022, la ora 15.00,  în sala Palatului Cultural din Arad.

„Concertul pentru vioară și orchestră”, a cărui partitură solistică este abordată în versiunea de referință a admirabilului violonist Alexandru Tomescu, va fi programat alături de suita simfonică „Dacian Dance Suite”, într-un eveniment concertistic al orchestrei simfonice, desfășurat sub bagheta dirijorului britanic Christopher Petrie.

Evenimentul precede concertele de la Paris (Palatul Béhague, 19 mai 2022) și Bonn (Casa Horst, 20 mai 2022), consemnând invitația adresată Filarmonicii din Arad pentru debutul proiectului cultural international Art in Conversation, care celebrează legăturile dintre țări, făcute pe filonul culturii românești, prin artiști români în jurul lumii.

afis 1000x700 15 mai 22s scaled

 

Călin Humă

Călin Humă s-a născut la Iași și trăiește de peste două decenii în Marea Britanie. Plasat între două universuri lirice, cel românesc și cel britanic, compozitorul se inspiră din amândouă, materializându-și impulsurile creatoare în ópusuri simfonice, precum Simfonia nr. 1, „Carpatica” (VIDEO – N. RED.) și Simfonia nr. 2 „Hampshire”.

Expresia lui muzicală este rezultatul interacțiunii inevitabile dintre o lume materială, pe care luptă să o schimbe, și o proiecție metafizică a acesteia, într-un loc la care aspiră.

În căutarea noului în cadrul tradiției tonale, compozițiile lui Călin Humă au fost descrise ca fiind neo-romantice.

Compozitorul și-a făcut debutul în Țara Galilor, în urmă cu doisprezece ani, cu o scurtă piesă orchestrală, interpretată de Orchestra Festivalului Monmouth, care a fost urmată curând de Balada Miorița, interpretată de Orchestra Filarmonicii „Oltenia” din Craiova.

În urma acestor experiențe, a continuat să dezvolte forme muzicale mai complexe, rezultând Simfonia nr.1 „Carpatica”, o primă simfonie, pe care a prezentat-o în numeroase concerte în Germania, România, dar și în Marea Britanie, în interpretarea Orchestrei de Cameră a Filarmonicii din Londra, în Cadogan Hall și în The Anvil, din Basingstoke.    Simfonia nr.1 a fost înregistrată recent de Orchestra Naționala BBC Wales, împreună cu Concertul  – simfonie pentru pian și orchestră, în interpretarea pianistului Sergiu Tuhuțiu.

Simfonia nr. 2, „Hampshire”, a fost interpretată recent de Royal Philharmonic Orchestra în Winchester Cathedral, sub bagheta colaboratorului și prietenului său, Christopher Petrie.

Alexandru Tomescu 

Absolvent al Universitatii Naționale de Muzică din Bucureşti (1995-1999), unde a studiat sub îndrumarea renumitului violonist şi profesor Ştefan Gheorghiu, Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai renumiți violoniști români ai prezentului, a obţinut burse de studii în SUA şi Elveţia, unde a studiat cu Eduard Schmieder (2000) şi Tibor Varga (2001). În paralel, a urmat cursuri de perfecţionare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah şi Hermann Krebbers, cu Thomas Zehetmair şi Werner Scholz.

De-a lungul carierei i-au fost acordate 26 de premii internaţionale – printre cele mai importante fiind cele obținute la concursurile: „Paganini” (Genova, 1995), „Marguerite Long – Jacques Thibaud” (Paris, 1999) şi „George Enescu” (1999). A concertat, de asemenea, sub bagheta unor dirijori importanţi, precum Kurt Masur, Valery Gergiev, Christoph Eschenbach, alături de pianişti valoroşi -Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz – în săli la fel de celebre: Carnegie Hall – New York, Concertgebouw – Amsterdam, Berliner Philarmoniker, Théâtre des Champs Élysées – Paris sau Metropolitan Arts Center – Tokyo. De la debutul său din 1985, a susținut un număr impresionant de concerte și recitaluri, în treizeci și trei de țări, pe cinci continente. În luna mai 2019 a susţinut o serie de concerte în Anglia, ca solist al Orchestrei Filarmonicii Regale, sub bagheta dirijorilor Gabriel Bebeşelea şi Christopher Petrie.

În septembrie 2007 a câştigat dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius, aflată anterior în posesia violonistului Ion Voicu.

Christopher Petrie

Christopher Petrie este un compozitor și dirijor, care urmează o carieră componistică entuziasmantă. Muzica sa a fost descrisă drept „… bântuitoare, pulsatorie și primordială…” de prezentatorul BBC Radio 3, Max Reinhardt, și „foarte impresionantă”, de Sir Peter Maxwell Davies.

Concertele sale au inclus unele dintre cele mai importante ansambluri europene, precum BBC National Orchestra of Wales, Royal Philharmonic Orchestra, London Sinfonietta, Lithuanian State Symphony Orchestra și Tonkünstler Orchestra (Austria).

Pe lângă spectacole în săli renumite, precum Royal Albert Hall, Christopher Petrie   și-a difuzat muzica și pe BBC Radio 3 și S4C TV, și a lansat-o pe două DVD-uri și un CD, în colaborare cu casele de discuri Signum Records și Guild Music.

***

Violonista DIANA JIPA și pianistul ȘTEFAN DONIGA continuă, sub titlul ROMANIA UNIVERSALIS, seria evenimentelor consacrate creației camerale românești, cu un turneu național de 10 recitaluri dedicate celebrării a 15 ani de la integrarea României în Uniunea Europeană.

romania universalis mai 2022.2 arad21 scaled

Proiectul desfășurat încă din anul 2019, sub titlul „ROMANIA UNIVERSALIS”, de către violonista DIANA JIPA și pianistul ȘTEFAN DONIGA și dedicat promovării diversității și identității culturii române, continuă în luna mai a acestui an cu un turneu național, care marchează împlinirea a 15 ani de la cel mai important eveniment din istoria recentă a României: aderarea la Uniunea Europeană.

Astfel, între 5 și 27 mai, cei doi muzicieni vor prezenta publicului din 10 orașe românești un repertoriu bogat și deosebit de variat, alcătuit din 11 creații camerale care, pe de o parte, aparțin unor compozitori români de diverse origini etnice, dar, în același timp, subliniază importanța gândirii muzicale contemporane prin includerea câtorva dintre cele mai importante nume ale creației prezentului. În acest sens sunt cuprinse în program pagini semnate de George Enescu, Béla Bartók, Walter Klepper, Mihail Jora, Alfonso Castaldi, Theodor Rogalski, Hilda Jerea dar și creații aparținând compozitorilor Adrian Iorgulescu, Ulpiu Vlad, Dan Dediu, Roman Vlad.

Recitalurile din turneu sunt prevăzute a marca două date cu o deosebită încărcătură simbolică pentru evenimentul istoric pe care proiectul ROMANIA UNIVERSALIS îl celebrează prin această ediție, în turneu fiind incluse zilele de 9 mai, Ziua Europei, și 21 mai, Ziua Mondială a Diversității Culturale. Programul acestei ediții va fi următorul:

  • Joi, 5 mai 2022, ora 18:00 – Baia Mare, Sala ROTARY a Colegiului de Artă din Baia Mare;
  • Vineri, 6 mai 2022, ora 18:00 – Zalău, Sala „Transilvania”;
  • Sâmbătă, 7 mai 2022, ora 18:30 – Satu Mare, Sala Filarmonicii „Dinu Lipatti”;
  • Luni, 9 mai 2022, ora 19:00 – Oradea, Sala Filarmonicii de Stat;
  • Luni, 16 mai 2022, ora 19:00 – Arad, Sala Filarmonicii;
  • Marți, 17 mai 2022, ora 19:00 – Timișoara, Filarmonica „Banatul”, Sala „Capitol”;
  • Vineri, 20 mai 2022, ora 19:00 – Focșani, Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia”;
  • Sâmbătă, 21 mai 2022, ora 19:00 – București, Muzeul Mun. București – Palatul Suțu;
  • Joi, 26 mai 2022, ora 18:30 – Giurgiu, Ateneul Nicolae Bălănescu;
  • Vineri, 27 mai 2022, ora 19:00 – Rm. Vâlcea, Sala Filarmonicii „Ion Dumitrescu”.
Proiectul ROMANIA UNIVERSALIS

este organizat de Asociația Culturală INNOVARTE cu sprijinul Institutului Cultural Român, al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și cu valorosul pateneriat al canalului Radio România Muzical și al instituțiilor care găzduiesc evenimentele incluse în program: Muzeul Municipiului București, Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare, Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica „Banatul” din Timișoara, Filarmonica Arad, Colegiul de Artă Baia Mare, Biblioteca Județeană Petre Dulfu din Baia Mare, Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj, Ateneul Popular „Maior Ghoerghe Pastia” din Focșani, Centrul Cultural „Ion Vinea” Giurgiu, Filarmonica „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea, Fundația ACCUMM.

Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga formează unul dintre cele mai de succes duo-uri din muzica românească actuală.

În trei ani de colaborare, cei doi tineri muzicieni au publicat două compact discuri și au prezentat peste 200 de concerte în 10 țări de pe 3 continente și 40 de orașe din România. Au organizat mai mult de 25 de turnee și proiecte comune și au publicat în mediul virtual peste 50 de materiale, de la videoclipuri la lung metraje, toate axate pe promovarea muzicii clasice românești. Numai în ultimul an, aceste proiecte au totalizat peste 2.000.000 de vizualizări pe platformele social-media și au atras o serie de compozitori care creează lucrări special pentru cei doi muzicieni.

DIANA JIPA – Violonistă                                                        

Calităţile muzicale ale violonistei Diana Jipa au fost recunoscute de la o vârstă fragedă, artista debutând ca solistă la vârsta de numai 10 ani alături de orchestra Filarmonicii din Braşov, devenind la scurt timp după aceea o prezenţă constantă pentru scenele de concert din România, alături de majoritatea filarmonicilor din țară, susţinând în acelaşi timp concerte şi recitaluri peste hotare, în aproape 20 de țări de pe 3 continente. În anul 2005 a reprezentat România în concertul organizat la Bruxelles cu ocazia semnării Tratatului de Aderare a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană.

Diana Jipa a fost prezentă pe scenele unor importante festivaluri muzicale, între care se numără Festivalul Muzicii Româneşti – ediția a XVI-a, Iaşi, alături de Filarmonica “Moldova” din Iaşi în anul 2012 şi Festivalul Internațional “George Enescu” – ediția a XVIII-a, de asemenea alături de orchestra Filarmonicii ieşene.

A absolvit cursuri de perfecţionare susţinute de maeştrii Ṣtefan Gheorghiu, Wolfgang Marschner, Nataly M. Fichtengoltz, Petru Munteanu, Alexandru Gavrilovici, Sherban Lupu, Anatoly Resnikovsky, Rudolf Koelman, Isaac Schuldman, Krysztof Wegrzyn, dezvoltându-şi un repertoriu deosebit de vast.

Alături de pianistul Ștefan Doniga, Diana Jipa a susținut, în ultimii doi ani, peste 100 de concerte și recitaluri în cadrul turneelor naționale

„Un secol de muzică românească”, „Orchestra UNIREA leagă orașele Unirii” și „LIPATTI – compozitorul, înregistrări în premieră”, „Doamnele muzicii românești” – proiecte care a cuprins, de asemenea, și înregistrarea în Studioul de Concerte MIHAIL JORA al Societății Române de Radiodifuziune a materiale discografice. Un alt turneu național din anul 2018 a fost desfășurat în cadrul Bucharest Festival Orchestra, cu proiectul “100 x Enescu”.

În 2020, Diana Jipa a obținut titlul de doctor în muzică la Universitatea Naționala de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea prof. univ. dr. Valentina Sandu Dediu, la aceeaşi instituţie obținând diplomele de licenţă şi de master – cu tema „Cele 6 sonate pentru vioară solo de Eugène Ysaӱe” – la clasa de vioară a reputatului violonist şi profesor Florin Croitoru.

ŞTEFAN DONIGAPianist

Născut la Galaţi în anul 1979, pianistul Ştefan Doniga a absolvit cursurile  Universitatăţii Naţionale de Muzică din Bucureşti  în anul 2002, în decursul celor 5 ani de studii beneficiind de îndrumările profesorilor Viorica Rădoi, Oxana Corjos, Dan Grigore.

Ştefan Doniga a susţinut recitaluri şi concerte pe scene din România, Luxemburg, Ungaria, Ucraina, Cehia, Bulgaria, Moldova, Austria, Slovacia, Norvegia, Coreea de Sud, Franţa, Polonia, Italia, Mexic, Cuba, China, Marea Britanie. Prezenţele sale scenice au fost reprezentate de apariţii solistice sau parteneriate camerale alături de artiști importanți ai scenei muzicale româneşti precum violoncelistul Marin Cazacu, flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, violoniştii Florin Croitoru, Diana Jipa, Rafael Butaru şi Ştefan Horvath, clarinetistul Emil Vișenescu, sopranele Irina Iordăchescu, Iulia Isaev, Sorina Munteanu etc. În anul 2000, Ștefan Doniga a reprezentat România la Primul Festival Balcanic al Tinerilor Pianişti de la Razgrad, Bulgaria, unde a primit Medalia Festivalului şi a participat, de asemenea, în cadrul a numeroase transmisiuni directe realizate de către Radiodifuziunea Română, fiind invitat să realizeze imprimări speciale alături de Orchestra de Cameră Radio.

Ştefan Doniga este singurul pianist român care a înregistrat integrala mazurcilor pentru pian de Alexandr Skriabin

– o imprimare realizată în concert la Ateneul Român şi difuzată în repetate rânduri, prin intermediul Uniunii Europene de Radio, de către postul muzical de radio german WDR 3. Artisul român a imprimat în premieră mondială concertele numerele 2 şi 3 pentru pian şi orchestră de Serghei Bortkiewicz, înregistrări produse de către Institutul Olandez pentru Muzică și realizate alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Janacek din Ostrava, aflată sub conducerea dirijorului David Pocelijn. Discul a fost publicat de casa olandeză BRILLIANT CLASSICS şi lansat la nivel mondial pe 16 martie 2018. Acesta a primit cronici extrem de favorabile din partea a două dintre cele mai importante reviste muzicale din lume – “Gramophone” şi “American Record Guide” și a fost desemnat „Înregistrarea lunii mai 2018” de către publicația online MusicWeb International. Compact discul a fost inclus de departamentul PIANO CLASSICS al editorului olandez în cadrul colecției „Russian Piano Concerts” alături de înregistrări semnate de Evgeny Kissin, Oxana Yablonova, Klara Wurtz.

Activitatea discografică a lui Ştefan Doniga cuprinde, de asemenea, un CD dedicat creaţiei compozitorului timişorean Remus Georgescu, pe care apare în premieră varianta integrală a Suitei a II-a pentru pian, precum și un disc realizat impreună cu cvartetul slovaco-finlandez “Tangazzi” cuprinzând lucrări de Astor Piazzolla.

Alături de violonista Diana Jipa, Ștefan Doniga a susținut, în perioada 2018 – 2019, peste 120 de concerte și recitaluri în cadrul turneelor naționale și internaționale

„Un secol de muzică românească”, „DACIKA”, „Orchestra UNIREA leagă orașele Unirii”, „Romania Universalis”, „Intermeridian”, „LIPATTI – compozitorul, înregistrări în premieră” și „Doamnele muzicii românești”. Aceste ultime două proeicte au cuprins, de asemenea, și înregistrarea în Studioul de Concerte MIHAIL JORA al Societății Române de Radiodifuziune a câte unui compact disc în coproducție cu Societatea Română de Radiodifuziune.

În domeniul muzical Ştefan Doniga desfăşoară o activitate amplă, alături de apariţiile scenice numărându-se realizarea de ilustraţie muzicală pentru piese de teatru (deține un premiu pentru muzică de scenă), regie tehnică de operă, conceperea de scenarii de teatru şi balet (creator a două spectacole incluse în stagiunile 2012 -2103 și 2015-2016 ale Teatrului de Operetă bucureștean), traducerea şi publicarea de cărţi din domeniul artistic, management artistic, susținere de conferințe și comunicări publice.

Categorie: Cultură
Etichete: Alexandru Tomescu, Călin Humă, Christopher Petrie, pianistul Ștefan Doniga, ROMANIA UNIVERSALIS, Simfonia nr. 1 „Carpatica”, Violonista Diana Jipa, „Dacian Dance Suite”
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE 2] O nouă acțiune de dezinsecție în municipiu
Articolul următor
Viceprimarul Ilie Cheșa: „Guvernarea PSD a investit sume imense în reabilitarea școlilor și grădinițelor din Arad“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

balcea 1

Domnul Bovary

Motto: „…domnul Charles-Denis-Bartholomé Bovary, fost subchirurg militar, compromis, prin anul 1812, în nişte afaceri cu recrutarea şi silit în acea vreme să-şi dea demisia, profitase atunci de farmecele sale personale…