Două filme de la care poți ieși mai bun, pe gratis, la Cinema „Arta”: documentarul „Paradisul Naivilor“ și animația muzicală „Insula“

paradisul naivilor - insula
Distribuie:

[COMUNICATE DE PRESĂ]

Documentarul „Paradisul Naivilor“, despre arta care vindecă oameni, proiectat la Cinematograful „Arta“ din Arad

Documentarul „Paradisul Naivilor”, care a avut premiera de gală în 13 octombrie, va fi proiectat la Cinematograful „Arta” din Arad, în prezența regizorului, Copel Moscu.

paradisul naivilor

Filmul aduce pe marile ecrane o reflecţie profundă asupra felului în care arta poate vindeca oamenii și va putea fi văzut joi, 10 noiembrie 2022, de la ora 19:00, iar la finalul proiecției spectatorii sunt invitați la o discuție cu regizorul documentarului.

Intrarea este liberă.

Proiecțiile de filme de la Cinematograful „Arta” din Arad sunt organizate de Centrul Municipal de Cultură Arad.

„Paradisul Naivilor” (r. Copel Moscu) este un documentar care încearcă să dezvăluie căile misterioase prin care arta poate duce la salvarea existenţială.

Bolile incurabile, războiul, dizabilităţile fizice şi lipsa de libertate pot fi depăşite prin plata preţului necesar. Personajele îşi găsesc propria cale de salvare prin creaţie şi prin dăruirea frumuseţii artei lor unei lumi nepăsătoare, cu intenţia de a o purifica.

Filmul evidenţiază poveşti umane, în care personajele prezentate găsesc, prin practica artistică, atât vindecarea, cât şi o perspectivă mai înţeleaptă, mai calmă şi pozitivă asupra vieţii. Publicul descoperă universuri neaşteptate care se deschid către pictura naivă, pictura de icoane, sculptură şi spiritualitate. Căile misterioase prin care arta poate duce la salvarea existenţială se dezvăluie treptat.

TRAILER:

Regizorul Copel Moscu este cunoscut şi pentru filmele „Brudina” (2014) şi „Comoara Naivă” (2018).

A realizat peste 50 de filme de scurt şi lungmetraj, în calitate de regizor şi scenarist, pentru care a obţinut peste 25 de premii naţionale şi internaţionale. Filmele sale se remarcă prin ineditul subiectelor abordate, completat de umorul şi sarcasmul specific.

În anii ’80 a format, alături de Laurenţiu Damian, Ovidiu Bose Paştina şi Tereza Barta, grupul tinerilor cineaşti care au încercat să înnoiască documentarul românesc.

Iniţiator şi director a două festivaluri internaţionale de film: Cinepolitica şi Festivalul de Film Experimental – BIEFF, activitatea sa cinematografică este prolifică şi coerentă.

În prezent, este profesorla Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”  şi la Universitatea de Arte, Bucureşti.

Filmul este o producţie Abis Studio 2022 şi a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Animația muzicală „Insula“, la Cinematograful Arta din Arad

După un circuit festivalier bogat început în competiţia festivalului Rotterdam IFF, cel mai recent lungmetraj al Ancăi Damian, animaţia muzicală „Insula”,  va putea fi văzută la Cinematograful „Arta“ din Arad.

insula

Prin expunerea unor probleme presante ale contemporaneității, „Insula” Ancăi Damian readuce la viață o lucrare clasică printr-o nouă abordare.
Filmul este „o animație psihedelică despre singurătate și acceptare”, „un amestec între Micul Prinț, Robinson Crusoe și Monty Python”, după cum îl descrie propria regizoare.

Filmul va fi proiectat vineri, 11 noiembrie 2022, de la ora 19:00. Accesul va fi gratuit.

Inspirat din piesa de teatru cu același nume a lui Gellu Naum, „Insula” este o comedie suprarealistă bazată pe interpretarea poveștii lui Robinson Crusoe. Filmul ni-l prezintă pe Robinson în ipostaza unui doctor care se retrage pe o insulă, una populată de imigranți, activiști și garda de coastă. Friday este în această interpretare un naufragiat, singurul care supraviețuiește unui drum pe mare din Africa spre Italia. Pornind de la această premisă, proiectul se desparte de narațiunea convențională pentru a aduce în prim-plan subiecte sociale curente, cum ar fi migrația, ecologia, alienarea, prin folosirea poeziei vizuale și a simbolismului.

TRAILER:

Atât Robinson cât și Friday, confruntați cu o lume în derivă, pornesc, fiecare în felul său, în căutarea Paradisului. Dacă pentru Robinson căutarea este o călătorie imaginară, Friday este acela care va încerca crearea Paradisului pe Pământ.

„Aflat la intersecția artelor (literatură, teatru, muzică, arte vizuale, coregrafie), filmul „Insula” are un univers imersiv care incită să fie perceput, nu numai privit” – declară Anca Damian.

O co-producție româno-franco-belgiană, „Insula” a avut premiera europeană la Festivalul Internațional de Film Rotterdam, unde a rulat în competiția Big Screen, urmată de proiecții în selecțiile Goteborg International Film Festival, Black Movie Film Festival, Dublin IFF, Hong Kong IFF, Festival Internacional de Cine de Cartagena de Indias – FICCI, Anima Film Festival Bruxelles, Flying Broom International Women’s Film Festival, FIKAM Meknes, Gualadajara International Film Festival. Premiera mondială a filmului a fost la Busan IFF.

Anca Damian a studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică în București, unde s-a specializat în imagine de film și mai târziu a obținut un doctorat în Artă, cinematografie și media. A lucrat ca regizoare, scenaristă și producătoare la mai multe lungmetraje și animații. Filmografia ei include „Întâlniri încrucișate” (2008), „Crulic – drumul spre dincolo” (2011), „O vară foarte instabilă” (2013), „Muntele Magic” (2015), „Moon Hotel Kabul” (2018) și „Povestea fantastică a Maronei” (2019). Filmele ei au fost distribuite internațional și au fost premiate în numeroase festivaluri, inclusiv cu Premiul Cristal pentru cel mai bun lungmetraj la Annecy, Premiul pentru Regie la Festivalul de film de la Varșovia, Miranda International Award la Madrid, Premiul Audentia oferit de Eurimages și nominalizare la European Film Awards.

„Insula” este cel de-al șaptelea lungmetraj al regizoarei.

Categorie: Cultură
Etichete: Anca Damian, animația muzicală „Insula“, Cinematograful ARTA Arad, Copel Moscu, Documentarul „Paradisul Naivilor“
Distribuie:
Articolul anterior
E criză de paturi la PEDIATRIE. „Conducerea Spitalului a decis reducerea locurilor destinate pacienților minori cu infecție SARS CoV-2”
Articolul următor
U.V.V.G. ARAD și U.B.B. CLUJ-NAPOCA au semnat un PROTOCOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie