vineri, martie 24, 2023

Dr. CORINA ZORILĂ       

Chiar dacă Aradul are 145000 de locuitori, potrivit recensământului recent încheiat, persoanele publice și profesioniștii la vârf sunt, în general, cunoscuți ca nume, chiar dacă nu s-au întâlnit niciodată. Astfel că și eu știam, de foarte mulți ani, că doamna dr. CORINA ZORILĂ este șefa Clinicii de Medicină Internă II, a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și profesor universitar la Facultatea de medicină a Universității „Vasile Goldiș”.

Consultându-i CV-ul, aflu că a terminat prestigiosul Liceu „Frații Buzești” din Craiova și Facultatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.

Întâlnind-o, în vederea elaborării acestui articol, aflu că obârșia dânsei este deopotrivă oltenească și ardelenească, ceea ce nu știu dacă este un fapt atât de important, dar , în mod sigur, descopăr o personalitate complexă, ce reunește profesionalismul cu o tipologie umană specială. Reținem că a susținut un doctorat în medicină în anul 1997, cu o teză despre afecțiuni cardiovasculare și că a semnat, de-a lungul anilor, cărți și studii în domeniile: cardiologie, hipertensiune, nutriție și dietetică, patologie renală și a aparatului digestiv, boli ale vaselor periferice, specialitatea dânsei – medicină internă – reunindu-le, în mod firesc.

Ceea ce m-a impresionat, cu adevărat, este modul în care doamna CORINA ZORILĂ a gândit / gândește medicina și cariera didactică, calitatea de șef de secție.

Avându-l ca model, încă din perioada studiilor de secundariat, pe celebrul medic Leonida Gherasim, doamna CORINA ZORILĂ a înțeles că, finalmente, medicina este un „meșteșug”, care, dincolo de noțiunile, care se află în cărți și se dobândesc în 11 ani de studii și apoi se validează prin numeroase examene, înseamnă mult mai mult. Pentru doamna CORINA ZORILĂ, Medicina presupune „iubire și efort permanent”, înseamnă deopotrivă „empatie și rigoare, reticență și autocontrol”, înseamnă „asumarea unei VOCAȚII, ce presupune, adesea, renunțări diurne, dar și satisfacții greu de exprimat în cuvinte, precum și gesturi, cu profunde semnificații”. Învățându-i pe studenți că procesul de diagnostic nu este o acțiune mecanică ci un proces de descoperire a bolii din interior, de înțelegere a interacțiunii între multiple patologii, profesorul CORINA ZORILĂ are satisfacția de a-i întâlni pe foștii studenți, deveniți medici, dăruiți profesiei, în fond, satisfacția de fi contribuit la formarea acestora.

Cu studii în managementul serviciilor medicale și cu un Certificat de servicii complementare în managementul sănătății ,

dr. CORINA ZORILĂ este de 3 decenii șeful secției de Medicină Internă la spitalul, numit prin tradiție, „municipal”, parcurgând, perioade dificile în plan financiar, dar, reușind împreună cu întregul colectiv, să mențină un standard de calitate, în ciuda tendinței , adesea presante, de desființare.

În perioada grea, impusă de pandemia, ce nu va fi nicicând uitată, a covidului, dr.CORINA ZORILĂ precizează că Spitalul municipal a fost mult mai funcțional și mai ușor adaptabil unei epidemii decât Spitalul județean, de aceea efortul și dăruirea întregului colectiv, medical și administrativ,trebuie să rămână ca memento pentru prezent și pentru viitor.
Și totuși, este important să reținem, în final, profesiunea de credință a dr.CORINA ZORILĂ:  „Cred în valorile tradiționale. Cred că omul este o persoană, ce se poate realiza în tiparele clasice”. Este profesiunea de credință a unui profesionist autentic, pentru care MEDICINA a însemnat și înseamnă un MOD DE EXISTENȚĂ .

Ultimele Știri

Related news