Dr. CORINA ZORILĂ       

dr. corina zorila
Distribuie:

Chiar dacă Aradul are 145000 de locuitori, potrivit recensământului recent încheiat, persoanele publice și profesioniștii la vârf sunt, în general, cunoscuți ca nume, chiar dacă nu s-au întâlnit niciodată. Astfel că și eu știam, de foarte mulți ani, că doamna dr. CORINA ZORILĂ este șefa Clinicii de Medicină Internă II, a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și profesor universitar la Facultatea de medicină a Universității „Vasile Goldiș”.

Consultându-i CV-ul, aflu că a terminat prestigiosul Liceu „Frații Buzești” din Craiova și Facultatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.

Întâlnind-o, în vederea elaborării acestui articol, aflu că obârșia dânsei este deopotrivă oltenească și ardelenească, ceea ce nu știu dacă este un fapt atât de important, dar , în mod sigur, descopăr o personalitate complexă, ce reunește profesionalismul cu o tipologie umană specială. Reținem că a susținut un doctorat în medicină în anul 1997, cu o teză despre afecțiuni cardiovasculare și că a semnat, de-a lungul anilor, cărți și studii în domeniile: cardiologie, hipertensiune, nutriție și dietetică, patologie renală și a aparatului digestiv, boli ale vaselor periferice, specialitatea dânsei – medicină internă – reunindu-le, în mod firesc.

Ceea ce m-a impresionat, cu adevărat, este modul în care doamna CORINA ZORILĂ a gândit / gândește medicina și cariera didactică, calitatea de șef de secție.

Avându-l ca model, încă din perioada studiilor de secundariat, pe celebrul medic Leonida Gherasim, doamna CORINA ZORILĂ a înțeles că, finalmente, medicina este un „meșteșug”, care, dincolo de noțiunile, care se află în cărți și se dobândesc în 11 ani de studii și apoi se validează prin numeroase examene, înseamnă mult mai mult. Pentru doamna CORINA ZORILĂ, Medicina presupune „iubire și efort permanent”, înseamnă deopotrivă „empatie și rigoare, reticență și autocontrol”, înseamnă „asumarea unei VOCAȚII, ce presupune, adesea, renunțări diurne, dar și satisfacții greu de exprimat în cuvinte, precum și gesturi, cu profunde semnificații”. Învățându-i pe studenți că procesul de diagnostic nu este o acțiune mecanică ci un proces de descoperire a bolii din interior, de înțelegere a interacțiunii între multiple patologii, profesorul CORINA ZORILĂ are satisfacția de a-i întâlni pe foștii studenți, deveniți medici, dăruiți profesiei, în fond, satisfacția de fi contribuit la formarea acestora.

Cu studii în managementul serviciilor medicale și cu un Certificat de servicii complementare în managementul sănătății ,

dr. CORINA ZORILĂ este de 3 decenii șeful secției de Medicină Internă la spitalul, numit prin tradiție, „municipal”, parcurgând, perioade dificile în plan financiar, dar, reușind împreună cu întregul colectiv, să mențină un standard de calitate, în ciuda tendinței , adesea presante, de desființare.

În perioada grea, impusă de pandemia, ce nu va fi nicicând uitată, a covidului, dr.CORINA ZORILĂ precizează că Spitalul municipal a fost mult mai funcțional și mai ușor adaptabil unei epidemii decât Spitalul județean, de aceea efortul și dăruirea întregului colectiv, medical și administrativ,trebuie să rămână ca memento pentru prezent și pentru viitor.
Și totuși, este important să reținem, în final, profesiunea de credință a dr.CORINA ZORILĂ:  „Cred în valorile tradiționale. Cred că omul este o persoană, ce se poate realiza în tiparele clasice”. Este profesiunea de credință a unui profesionist autentic, pentru care MEDICINA a însemnat și înseamnă un MOD DE EXISTENȚĂ .

Categorie: Opinii
Etichete: boli ale vaselor periferice, cardiologie, dr.CORINA ZORILĂ, Facultatea de medicină a Universității „Vasile Goldiș”, Facultatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, hipertensiune, nutriție și dietetică, patologie renală și a aparatului digestiv, șefa Clinicii de Medicină Internă II, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad
Distribuie:
Articolul anterior
„Alumni U.V.V.G. Arad” prezintă absolvenți ai universității: Dr. Antonino Nicolo
Articolul următor
Amplasamentele pentru desfășurarea comerţului ambulant pe domeniul public cu produse specifice Zilelor de 1 Martie și 8 Martie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

Subgenerația

Mai mult ca sigur acesta este subiectul despre care îmi este cel mai greu să scriu. Războiale s-au purtat în general cu militari. Soldați, oameni tineri capabili de eforturi și…
florin remetan

[Profile în câteva linii] FLORIN REMEȚAN

Nereușind să-i găsesc CV-ul, întreb un important ziarist din presa arădeană despre studiile lui FLORIN REMEȚAN și aflu că „nu prea are studii”. Cum nicicând nu consider suficientă doar o…
virgil florea

Nu veți reuși…

Să stricați tot… Și știți de ce? Pentru că noi ne încăpățânăm să trăim. Care noi? Cei care mai știm ce înseamnă normalul și bunacuviință. Ați încercat să ne omorâți…
teodor caciora

[Profile în câteva linii] TEODOR CACIORA

Compozitor, profesor universitar doctor, dirijor, organist, pianist, producător, TEODOR CACIORA constituie o personalitate complexă, pentru care muzica nu este numai o profesie, în sine, ci un MOD DE EXISTENȚĂ. A…