sâmbătă, octombrie 1, 2022

DSP Arad: Informații privind buruiana ambrozia

Ambrosia artemisiifolia este o plantă anuală, prezentă în toată Europa, fiind cea mai răspândită dintre speciile de buruieni. În România, buruiana aceasta este răspândită în aproape toate zonele, fiind una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul țării
noastre.

Cum o recunoaștem

Ca și aspect, ea este păroasă, cu tulpina puternic ramificată, având aspect de tufă și diametru mare la bază. Este rezistentă la secetă și arșiță, fapt ce a determinat ca în ultimii ani secetoși, buruiana ambrozia să aibă condiții favorabile pentru a se dezvolta foarte rapid și să cuprindă areale întregi.

Ambrozia produce o cantitate mare de polen, începând de la mijlocul lunii iulie până la
sfârșitul lui octombrie, perioada de maximă polenizare fiind în lunile august-septembrie. În
verile foarte călduroase, polenul este răspândit de vânt la distanțe foarte mari și conține
multiple fragmente extrem de alergizante. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de
1-2 grăunciori de polen/m 3.

Conform statisticilor, cele mai multe persoane afectate de alergia la ambrozie

se află în categoria de vârstă 15-64 de ani. Cu toate astea, copiii pot fi de asemenea afectați, chiar și cei cu vârsta de sub 1 an.

Cum se manifestă alergia la ambrozie

Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozie se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivita și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, putându-se ajunge la
manifestări similare celor din șocul anafilactic.

Simptomele rinoconjuctivitei alergice sunt strănut, prurit nazal, obstrucție nazală, secreții nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare, iar în cazul astmului, acestea pot fi episoade de tuse, dificultate în respirație sau wheezing.

Șocul anafilactic este cea nai severă forma de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat și reprezintă o urgență medicală.

Este important de menționat faptul că între creșterea concentrației de polen și apariția
simptomelor există o fereastra de oportunitate de aproximativ 2 săptămâni, în care se poate
începe tratamentul simptomatic al alergiei. Acest lucru va îmbunătăți semnificativ calitatea
vieții pacienților.

Abordarea terapeutică

ar trebui să includă evitarea expunerii la polen, tratamentul simptomatic al rinoconjuctivitei alergice stabilit de medicul alergolog și imunoterapia alergen-specifică (AIT).

Conform legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, orice persoana care deține terenuri are obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii
ambrozia, pentru evitarea instalării și răspândirii acesteia.

Metode recomandate pentru prevenirea, combaterea și distrugerea acestei buruieni sunt:

cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole, erbicidarea, după caz.

Nerespectarea prevederilor din lege poate duce până la amenzi cuprinse între 1.000 lei la 5.000 lei (persoane fizice), respectiv 10.000 lei pana la 20.000 lei (persoane juridice).

Comunicat de presă DSP Arad

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news