E legal și la îndemâna noastră să acționăm. Vezi ce trebuie să faci pentru a ajuta o școală din România

2
Distribuie:

 

La fel ca în anii trecuți, Codul Fiscal pune la dispoziția contribuabililor mecanismul de redirecționare a 2% din impozitul pe venit datorat pentru anul 2016, către o entitate non-profit. Conform Ministerului Finanțelor Publice, modalitatea de implementare a prevederii este similară anului trecut, contribuabilul trebuind să completeze formularul 230 (pentru veniturile provenind din salarii) sau 200 (pentru venituri din alte surse) și să le depună la administrația financiara de care aparțin până la data de 25 mai 2017.

Impozitul pe salariul fiecăruia dintre noi, reținut lunar, se constituie ca sursă de venit la bugetul de stat. Totuși, este dreptul fiecăruia să aleagă dacă cei 2% din impozit să fie virat către stat sau să fie direcționat către o entitate non-profit (organizație non-guvernamentală) care o va susține să realizeze toate acțiunile și proiectele viitoare (de exemplu, și chiar recomandat pentru cei care avem copii în școlile de stat, către o  Asociația a Profesorilor și Părinților din Școala respectivă).

Este legal să procedăm astfel?

Da! Este cât se poate de legal și ne este pus la dispoziție acest fapt prin Codul Fiscal.

Ce trebuie să facem pentru asta?

În primul rând, dacă suntem părinți sau profesori, trebuie să înființăm o Asociație non-profit la nivelul școlii respective.

Știm cu toții că sistemul de învățământ din România este subfinanțat și suntem afectați în mod direct de acest fapt. Este timpul să acționăm, să renunțăm la a aștepta ca statul să facă ceva, pentru că, în esență, statul suntem și noi. Astfel, este la îndemâna noastră ca părinți să contribuim fiecare cu acest procent pentru suplimentarea unui buget insignifiant alocat de stat, fie direct de Minister fie prin autoritatea locală (primăria) care este principalul ordonator de credite al unităților școlare din raza sa administrativ-teritorială.

Spre exemplu, unei persoane cu un salariu net de 2.000 lei/lună i se reține și se varsă anual la bugetul de stat suma de 4.524 lei. Din aceștia, 2% reprezintă 90 lei. Dacă ambii părinți ai celor peste 400 de elevi ai unei școli  ar redirecționa 2% din impozitul pe salariu, s-ar putea aduna suma de 36.000 lei.

Ce s-ar putea realiza cu acești bani?

Orice cheltuială legală, precum investiții, reparații capitale, materiale didactice, dotări ale sălilor de clasă și ale laboratoarelor, excursii, premii de sfârșit de an, simpozioane școlare pe diferite teme, activități culturale sau artistice, editarea revistelor școlare etc.  Toate acestea se pot realiza într-un mod cât mai  transparent, având în vedere Statutul Asociației școlii respective.

Mai mult, ar fi o cale legală de a elimina din conștiința noastră colectarea acelor împământenite și controversate fonduri denumite generic „fondul școlii și fondul clasei” care au făcut obiectul unor lungi dezbateri și nemulțumiri în rândul părinților și care pot fi interpretate ca o activitate în afara legii.

Important de menționat este faptul că se poate opta ca aceste sume, acumulate de la părinții copiilor dintr-o anumită clasă, să fie cu destinație specială, direcționați strict către o necesitate stringentă a respectivei clase.

Cum procedăm? Etapele înființării Asociației

 Într-o primă etapă, dacă nu există o astfel de asociație la nivelul școlii, să fie înființată una de către părinți și/sau profesori. O astfel de asociație se poate înființa urmând procedura privind înființarea și funcționarea unei organizații neguvernamentale stabilită prin Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 cu modificările și completările ulterioare. Formele de constituire a unei organizații în baza acestei ordonanțe sunt: asociațiile, fundațiile și federațiile (o uniune de organizații). În cazul despre care vorbim, este vorba de înființarea unei asociații. Astfel, în baza OG nr 26/2000 cu modificările și completările ulterioare, trebuie urmați 9 pași simpli pentru constituirea asociației și anume:

1) Rezervarea de denumire – obținerea dovezii că denumirea aleasă respectă prevederile legii, că nu a fost rezervată de altcineva și că nu există coincidență de nume cu altă organizație. Disponibilitatea denumirii se eliberează doar de către Ministerul Justiției. Tariful pentru rezervare este de 36 lei iar cel pentru prelungire ( în cazul în care aceasta a fost obținută dar există riscul să expire până la finalizarea documentației de înmatriculare a asociației) este de 18 lei şi se achită la la orice unitate a Trezoreriei (de către persoanele juridice, la unitatea Trezoreriei Statului în a cărei rază teritorială îşi au sediul fiscal), în contul 20A365000 – „Alte venituri”.  Cererea de rezervare a denumirii este una tip, conform anexei la Regulamentul nr. din 26 aprilie 2000 privind organizarea Registrului asociaţiilor şi fundaţiilor şi va fi depusă cu anexarea dovezii în original a achitării tarifului de 36 RON ( sau 18 lei pentru prelungire). Cererea de rezervare se poate depune fie la Registratura generală a Ministerului Justiţiei (program L-V : 9.30 -12;13.00 -16.00) fie se poate  transmite prin poştă, termenul de soluţionare fiind de 5 zile de la data primirii cererii.  (Aici descarcă formulare cerere rezervare).

2) Stabilirea sediului Asociației – Pentru dovedirea sediului social este nevoie de încheierea unui contract de închiriere sau de comodat.

3) Elaborarea Actului constitutiv și a Statutului Asociației –  acestea se încheie în formă autentificată de către notar (obligatoriu pentru fundații) sau atestate de un avocat (pentru asociații), în mai multe exemplare (recomandabil 7 exemplare).

 4) Constituirea patrimoniului – patrimoniul inițial minim pentru constituirea unei asociații este de 200 lei (conform modificărilor din 2016) iar pentru fundații de 100 de salarii minime brute pe economie. Patrimoniul inițial poate fi constituit în numerar sau în natura. În situația în care patrimoniu inițial va fi reprezentat de o sumă de bani, aceasta trebuie depusă la o unitate bancară sub formă de patrimoniu inițial. Pentru aceasta trebuie completat un formular și se depune o copie a actului constitutiv, statutului, disponibilității denumirii, contractului de comodat/închiriere și o copie după actul de identitate al deponentului. De la caz la caz, se mai solicita și copii după actele de identitate a tuturor membrilor fondatori. Ca dovadă se va primi o foaie de vărsământ care, ulterior,  trebuie depusă în original la dosarul de constituire. În cazul în care se alege ca patrimonial inițial să fie reprezentat în natură, este  nevoie de o copie după actul de deținere al bunului respectiv (factură, contract) și un raport de evaluare din partea unui evaluator tehnic care va evidenția valoarea bunului adus ca aport în natură. În cazul în care se aduce ca și patrimoniu un imobil se va încheia la notar un acord de aportare care ține locul de act de transfer al dreptului de proprietate.

5)  Obținerea certificatului de cazier fiscal – pentru a înființa o asociație sau fundație, membrii fondatori (atât persoane fizice cât și cele juridice) trebuie să obțină cazierul fiscal, care este eliberat de Administrația Finanțelor Publice de la domiciliul solicitantului.

6) Depunerea dosarului la instanța competentă – Personalitatea juridică a unui ONG este acordată de judecătoria în circumscripția căreia se află sediul organizației ce urmează a fi constituite. Dosarul se depune la registratura judecătoriei și trebuie să conțină: cererea de înscriere în vederea obținerii personalității juridice; dovada disponibilității denumirii în original; actul constitutiv și statutul în original (4 exemplare); cazierul fiscal al membrilor fondatori; dovada sediului social în copie; copie după actele ce dovedesc dreptul de proprietate a spațiului folosit ca sediu social; acordul asociației de proprietari și al vecinilor, după caz; dovada patrimoniului inițial în original; chitanța doveditoare că ați achitat taxa de timbru judiciar în cuantum de 100 lei.

Odată cu depunerea dosarului la judecătorie se va primi un număr de înregistrare, completul care va analiza cererea de înregistrare și termenul la care va avea loc ședința completului. Dacă ați depus dosarul prin poștă veti primi o citație în care se vor menționa informațiile de mai sus. De asemenea puteți urmări acordarea termenului pe portalul instanțelor de judecată din România.

7)  Termenul de judecată – Termenul de studiere a dosarului este de 3 zile de la data depunerii dar în cele mai multe cazuri acest termen este prelungit din cauza supraaglomerării instanțelor. De regulă primul termen de soluționare a dosarului este de 7 zile, dar sunt cazuri în care acesta poate depăși și 30 de zile. Judecarea dosarului se face în camera de consiliu (procedura necontencioasă) dar sunt instanțe unde soluționarea dosarelor se face în ședință publică. Dacă ați depus cererea personal la registratură vi s-a adus la cunoștință termenul de judecată, iar dacă ați trimis dosarul prin poștă/curier atunci veți primi de regulă o citație la sediul declarat. În situația în care se solicită completări, judecătorul va dispune acordarea unui nou termen. Dacă nu se depun documentele sau informațiile solicitate la noul termen, judecătorul va dispune respingerea cererii de înregistrare. În cazuri bine întemeiate se pot acorda noi termene. Dacă nu sunt observații formulate de judecător sau au fost depuse documentele și informațiile solicitate, judecătorul va admite cererea și va dispune înregistrarea organizației. Se poate verifica soluția dată de judecător a doua zi la grefa instanței.

8) Înregistrarea asociației în Registrul Asociațiilor și fundațiilor din România – după ce s-a primit încheierea judecătorească, încheierea  aceasteia trebuie legalizată la Judecătorie În cazul în care comunicarea s-a făcut prin poștă și nu s-a  comunicat un exemplar, se solicită  solicita  înmânarea unui exemplar al încheierii.

O dată cu cererea de legalizare a încheierii judecătorești se solicită și eliberarea certificatului de înregistrare în registrul asociațiilor și fundațiilor. Cererea va fi însoțită de o taxă de timbru. Legalizarea hotărârii judecătorești și eliberarea certificatului de înregistrare se poate face în aceeași zi cu depunerea cererii sau după câteva zile, conform procedurii stabilite de fiecare instanță de judecată.

9) Obținerea certificatului de înregistrare fiscală- pentru acesta trebuie depus un dosar la Administrația Finanțelor Publice de la sediul organizației, care să cuprindă: două formulare din declarația 010; copie după actul constitutiv și după statut; copie după hotărârea judecătorească (2 exemplare); copie după dovada sediului; copie după Certificatul de înscriere în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor; copie după actul de identitate a celui care solicit; împuternicire (după caz). Codul Fiscal va fi eliberat în aproximativ 5 zile de la data depunerii actelor.

Ce trebuie făcut după înființarea asociației pentru a redirecționa acel 2%

Primul pas este să alegem beneficiarul, opţiunea fiind liberă pentru fiecare contribuabil. Dacă  decidem, completăm Formularul 230 „Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii”.  Astfel și în anul 2017 salariaţii și pensionarii pot redirecţiona 2% din impozitul anual către o entitate cu rol social. Cererea se poate depune la autoritatea fiscală până în dată de 25 mai 2017 inclusiv. Această posibilitate o are şi un PFA prin formularul 200.

Formularul se completează de către contribuabilii care au efectuat în cursul anului fiscal de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private, conform legii, şi solicită restituirea acestora şi/sau care optează pentru virarea unei sume reprezentând până la 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/câştigul net anual impozabil pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii sau a unităţilor de cult, potrivit art. 123 alin. (2) şi (3) din Codul fiscal.

Persoanele care au realizat venituri din mai multe surse şi categorii de venit şi solicită direcţionarea unei sume reprezentând până la 2% din impozitul anual pentru susţinerea entităţilor nonprofit/unităţilor de cult vor completa în mod corespunzător formularul „Anexa nr. …. la Declaraţia privind veniturile realizate din România”.

Contribuabilii care au realizat venituri din activităţi independente/activităţi agricole, impuşi pe bază de normă de venit, şi/sau din cedarea folosinţei bunurilor, care nu au obligaţia depunerii declaraţiei şi care au efectuat în cursul anului fiscal de raportare cheltuieli cu burse private şi solicită restituirea acestora şi/sau optează pentru virarea unei sume în contul entităţilor nonprofit sau al unităţilor de cult completează o secţiune special din formular

Nu numai persoanele fizice pot sprijini sistemul de învățământ prin redirecționarea unui procent din venit către Asociație. Legislația fiscală din România reglementează și condițiile în care companiile private pot redirecționa 20% din impozitul pe profit către orice asociație sau organizație non-profit.

Modalitatea de redirecționare este foarte simplă. Compania își calculează suma aferentă celor 20% din impozitul pe profit, apoi încheie cu contract de sponsorizare cu ONG-ul pe care își dorește să îl susțină, iar cheltuielile sunt deductibile.

Astfel, contribuabilii pot sprijini asociaţiile profesionale şi de afaceri  din orice sferă socială (precum cele ale medicilor, dascălilor, jurnaliştilor, managerilor etc.), asociaţiile şi fundaţiile culturale, de artă şi de recreere, cele de cooperare internaţională, de dezvoltare economică şi socială, de drepturi civile şi cetăţeneşti, de învăţământ, educaţie şi cercetare, de protecţie a mediului, de sănătate, cele din domeniul media, servicii sociale sau care aparţin diverselor culte religioase active în România precum şi unităţi de cult.

În concluzie, putem ajuta orice instituție de învățământ astfel:  descărcăm declarația 230, o completăm în două exemplare și o depunem la sediul Asociației ( școlii pe care am ales-o), până în data de 25 mai 2017. Este un efort mic pentru oricare dintre noi, dar cu implicații majore în sprijinul efortului educațional al copilului/copiilor noștri. 

    

NOTĂ:

În cazul în care în Arad sau chiar în județ există persoane interesate care vor înființarea unei asemenea asociații de părinți  la nivelul oricărei școli, redacția noastră pune la dispoziție consultanța și  elaborarea tuturor documentelor necesare în vederea constituirii asociației, în mod gratuit. Ne puteți contacta pe adresa de email a redacției [email protected].

 

FOTO:  Google

Categorie: Știri
Etichete: 2%, asociații, asociații de părinți, educatie, formular 230, învîțământ, scoala
Distribuie:
Articolul anterior
Dreptate versus frăție: DNA a trimis în judecată un judecător și un chestor de poliție pentru „fals în declaraţii privind apartenenţa la Masonerie“
Articolul următor
[ACTUALIZARE 2] Toți cei 18 traficanți de migranți din Rețeaua „Cisterna” sunt arestați, după ce DIICOT a câștigat recursul împotriva hotărârii Tribunalului Arad care a plasat 10 dintre ei sub control judiciar

3 comentarii. Leave new

  • avatar of popescu paulina
    POPESCU PAULINA
    29 decembrie 2017 0:29

    Se poate sa ajutati o scoala din judetul Bacau,mediul rural,sa infiinteze o asociatie a parintilor,elevilor i profesorilor?Macar de la distanta cu ce se poate? Va multumesc!
    Cu stima,Paulina Popescu

    Răspunde
  • avatar of popescu paulina
    POPESCU PAULINA
    29 decembrie 2017 0:35

    Se poate sa ajutati o scoala din judetul Bacau, mediul rural, sa infiinteze o asociatie a parintilor, elevilor si profesorilor?Macar de la distanta, cu ce se poate? Va multumesc!
    Cu stima,Paulina Popescu

    Răspunde
  • avatar of zamfira mariana
    Zamfira Mariana
    6 iunie 2018 11:57

    Care sunt avantajele unei Asociatii?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie