Eşecul Administraţiei Obama vs Diplomaţia lui Putin

obama
Distribuie:

 

Sunt nevoit să repet, ce am susţinut în analizele anterioare apărute în această publicaţie, cu privire la relaţiile de beligeranţă între SUA şi Rusia, când, deşi nu aş fi dorit, evidenţiam ineficienţa politicii externe a Administraţiei Obama vs Rusia lui Putin. În mai multe confruntări, directe, indirecte prin interpuşi, cu privire la Ucraina, Orientul Mijlociu, NATO, dar în special recenta „pace” din Siria, a umplut paharul, prin decimarea rebelilor susţinuţi de SUA, eliminaţi şi de la negocierile de pace. Tot un eşec a lui Obama este reuşita lui Putin care l-a determinat pe preşedintele Erdogan al Turciei, să manifeste o atitudine ostilă faţă de SUA. Să ne amintim şi de reuşita lui Putin, să tempereze unele ţări occidentale din NATO, chiar pe Secretarul general NATO,  Jens Soltenberg, să declare „pas”, faţă de provocările SUA împotriva Rusiei. Nimeni nu l-a mai urmat pe Obama. (Excepţie noi românii !)

Apoi declaraţiile candidatului Donald Trump, că va promova altă politică faţă de Rusia, cu care ar putea ajunge la o pace echitabilă, i-au isterizat pe democraţii lui Obama, iar după alegerea noului preşedinte SUA, care are o poziţie conciliată faţă de Putin, „revolta” Administraţiei Obama a dat în clocot! Acuzaţiile împotriva Rusiei, aproape isterice, pentru aşa zisele „atacurile cibernetice asupra Statelor Unite și a amestecului în campania electorală americană”, care l-ar fi sprijinit pe Trump, au depăşit punctul de fierbere şi au dat pe afară! Mai erau 20 de zile de preşedinţie ale lui Barack Hussein Obama, după care va părăsi Casa Albă, dar cu capul plecat, învins de Trump şi de Putin. E ruşinos! i-ar fi spus vreun apropiat. E dovada slăbiciunii. Aşa că, războinicii lui consilierii i-au stimulat orgoliul de fost Jandarm Mondial şi adversar al Rusiei. Toţi gândesc la o răzbunare, la o revanşă, chiar tardivă! Ceva trebuia găsit, să-i lovească atât pe Trump cât şi pe Putin. Să lase o stare de beligeranţă, măcar nişte disensiuni, care să continue confruntare între cei doi duşmani ai planetei.

Şi cum americanii găsesc mereu cele mai proaste soluţii (mă refer la cele militare, război – pace! Încolo e nr. one!), ce s-au gândit clar-văzătorii lui Obama? O vendetă contra lui Putin. Să fie declaraţi „personae non gratae”, 35 de diplomaţi ruşi de către Departamentul de Stat, să-i expulzeze. Scontând pe crearea unor disensiuni ireconciliabile între Rusia şi SUA, care vor dăinui şi după preluarea efectivă a puterii şi mutarea preşedintelui Donald John Trump la Casa Albă. Se gândeau ei şi la închiderea a două sedii diplomatice ruseşti din New York şi Maryland, astfel că vor părăsi SUA 96 de ruşi împreună cu familiile lor. Acest gest inamical sperau să genereze disensiuni majore. Persoanele expulzate făceau parte din GRU şi FSB, cele două servicii de informaţii ruse, precum şi alte persoane bănuite că au acordat sprijin cibernetic în operaţiunile GRU şi chiar cetăţeni ruşi suspectaţi că au disimulat operaţiuni şi informaţii de identificare personală.

Acum, la sfârşitul mandatului preşedintelui Barack Obama, relaţiile dintre SUA, principalul stat NATO şi Rusia nu se prognoza o acalmie, o relaxare, dimpotrivă! Cum le apreciază generalul Valeri Gherasimov, Șeful Statului Major General rus: „Nivelul de încredere dintre NATO şi Rusia se află la cel mai scăzut nivel de la încheierea războiului rece. […] Vom continua practica desfăşurării de activităţi care vizează creşterea nivelului de încredere şi reducerea tensiunilor. Suntem deschişi dialogului în aceeaşi măsură în care sunt pregătiţi de acesta şi partenerii noştri”.

Obama, după expulzarea ruşilor, aştepta riposta! În asemenea situaţii, ca şi în alte cazuri, uzanţele diplomatice cer cu necesitate, reciprocitate. Statul afectat va expulza cel puţin acelaşi număr de diplomaţi. Întotdeauna, chiar de la „numirea la post”, diplomaţii sunt verificaţi de statul unde este acreditat şi stabileşte clar dacă persoana este un ofiţer de informaţii sub acoperire, şi atunci monitorizarea este cvasi-permanentă. Funcţie de interese, îl menţin şi îl alimentează cu informaţii false sau acţionează pentru a-şi trăda ţara, etc. În cazul unor conflicte între state  declararea ca „persoana non grata” a diplomaţilor este una dintre primele măsuri de ripostă, prioritare, iar primii vizaţi sunt diplomaţii sub acoperire.

Să mă scuze cei care cunoşteau uzanţele la care m-am referit.

Să revenim la speţă expulzărilor. Conform legii nescrise a „Reciprocităţii” în  diplomaţie, Serghei Viktorovich Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, ca în alte situaţii, pregăteşte riposta. Selecţionează 31 de membrii ai Ambasadei SUA de la Moskova, desigur ofiţeri de spionaj, şi 4 diplomaţi de la Consulatul american din Sankt Petersburg, pentru  expulzare, exact la paritate, tot 35 de diplomaţi. Motivând  că „unele acțiuni ale celor care vor fi expulzați nu sunt în concordanță cu practicile diplomatice” – precizează şeful diplomaţiei ruse. Şi ca să fie simetrie, interzice diplomaţilor americani accesul în două locaţii din Moskova: Vila Serebianîi Bor şi Depozitul de pe strada Dorojnaia. Băţos cum îl ştim, Lavrov ia lista, se duce la Kremlin şi se prezintă în faţa Ţarului! Începe a expune motivele pentru fiecare nominalizat. Ţarul calm, parcă dezinteresat, când l-a citit pe al cincilea, l-a oprit. Şi cu o mină relaxată, pe un ton mediu, uşor dojenitor, i se adresează: „Serghei Viktorovich, nu crezi că Obama abia aşteaptă să facem acest gest? Tu bătrâne, puteai fi mai perspicace! E o provocare de prost gust, noi nu trebuie să muşcăm din  ea. Scopul acestor acţiuni antiruseşti  sunt menite a submina relaţiile noastre viitoare cu noul Preşedinte Donald Trump.”

Intuiesc eu, aproape exact, dialogul între cei doi mari ai Federaţiei Ruse.

Urmează o analiză a situaţiei, considerându-se ca inoportună acţiunea de  reciprocitate şi sistarea ei. Acest gest va favoriza sigur relaţiile viitoare ale Rusiei cu noua Administraţie a SUA, fiind un prim semnal de bună-voinţă.

Evident, Ţarul Putin a ieşit în mass-media anunţând renunţarea la măsurile de retorsiune, calificând „Deciziile Administraţiei Obama luate în pragul plecării drept paşi provocatori ce urmăresc să submineze şi mai mult relaţiile ruso-americane, ceea ce contravine intereselor fundamentale ale celor două popoare şi dăunează relaţiilor internaţionale (…) Rusia „nu se va coborî la nivelul unei diplomaţii de bucătărie, iresponsabilă şi va decide asupra următorilor săi paşi în direcţia redresării relaţiilor ruso-americane în funcţie de politica viitoare a Administraţiei a preşedintelui Donald Trump.”

O asemenea replică ironică, persiflantă, la adresa Administraţiei Obama, nu cred că a mai primit niciodată de la cineva, nici chiar alte administraţii ale USA.

Cum a reacţionat noul Preşedinte? „Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a salutat într-un mesaj pe Twitter „inteligența” președintelui rus, Vladimir Putin, la mai puțin de 24 de ore după sancțiunile impuse Moscovei de președintele Barack Obama şi referindu-se la decizia liderului de la Kremlin, de a nu răspunde sancțiunilor impuse de Washington împotriva Moscovei, pentru presupusa implicare a Rusiei în campania prezidențială din Statele Unite”, conform Agerpres.

Îmi pare rău, nu pot să-l contrazic pe noul Preşedinte al USA, Donald John Trump, ceea ce mă face, spre oprobiul altora, să mă declare pro-rus, antiamerican, cu lipirea etichetelor adecvate: antieuropean, antidemocratic, împotriva statului de drept, cu reminiscenţe securiste, chiar comuniste şi prosovietice.

Şi acum spre final, noi românii, România avem ceva de spus, de întrebat?

Câţiva analişti politici, puţini e drept, şi-au revenit. Au realizat că politica Estiblishment-ului de până acum e depăşită şi înclină să dea o şansă noii politici a Preşedintelui  Donald Trump: „America e a americanilor”! şi aşteaptă consecinţele.

România! Este o ţară tăcută, nu se aude nici un cuvânt despre ea în lume. Execută slugarnic tot ce vor alţii. O luminiţă parcă apare, la începutul de an.

Să sperăm că ea nu se va stinge la capătul tunelului, ci vom intra într-un areal românesc, al nostru, copiindu-l pe Donald Trump, să spunem:

România este a românilor !

An Nou cu bucurii, mult mai îmbelşugat, într-un adevărat Stat de Drept!

Categorie: Știri
Etichete: Barak Obama, diplomați ruși, Putin, rusia, sua
Distribuie:
Articolul anterior
Ultima soluție
Articolul următor
[ACTUALIZARE 5] Lista finală a miniștrilor din Cabinetul Grindeanu

2 comentarii. Leave new

  • avatar of balint stefan
    balint stefan
    3 ianuarie 2017 12:50

    Eu cred ca a fost putin altfel.
    dl. Lavrov a mers cu lista pregatita mai inainte impreuna cu dl. Putin, au scapat-o si in presa, iar apoi au hotarit sa nu o puna in aplicare.
    altfel nu ar avea logica intilnirea ulterioara a conducerii ruse cu diplomatii americani.
    rusii sint sahisti buni.
    evident ca vor reactiona.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie