Este și „LUNA LEURZII”. Dan Ursu Olar, „Dinpăduremâncătorul”, „Îndelungvorbitorul și Îndubălocuitorul”, ciupercuționist, ceaunist și glumeț celebru ne invită la un atelier-spectacol INEDIT, pe Valea Cladovei

luna leurzii
Distribuie:

ATELIERE LA PĂDURE DE CULES, GĂTIT, PĂSTRAT, uscat, congelat, extras, transformat, încapsulat, murat și cam orice altceva se poate face cu regina frunzelor de primăvară, Usturoiul Ursului, minunata LEURDĂ!


Am hotărât să dedic o lună întreagă de evenimente pe viu frunzei ăsteia minunate, delicioase și fantastic de versatile cu care suntem binecuvântați destul de mult și-n zona noastră de țară.
Evenimentele de la pădure se vor ține în fiecare sâmbătă, aproape de unul dintre locurile mele de leurdă, pe minunata Vale a Cladovei.


O SĂ VĂ ÎNVĂȚ CUM S-O GĂSIȚI

și unde pe năzdrăvancă, cum s-o recunoașteți și diferențiați de alte frunze toxice și mai ales cum s-o culegeți responsabil (ca niște hominizi cu rațiune ce suntem) în așa fel încât să mai avem și în anii care urmează, atât noi cât și celelalte animale cu care împărțim zona asta minunată în care ne trăim viețile.

După plimbărică, ne întoarcem la super dubița mea, casă pe roți, unde O SĂ VĂ GĂTESC pe loc (cât să degustăm) niște delicioșenii cu leurdă și intrăm în partea a doua a atelierului nostru și anume cum să gătești, păstrezi și ai pentru tot restul anului din nebunia asta verde și sănătoasă foc!


Cu burta pusă la cale și multă informație de asimilat, a treia parte implică un (micro) CONCERT ACUSTIC de muzică ursărească cu ukulele.

Sunt toboșar așa că partea asta, probabil, o să fie mai mult spectacol de comedie, iar când nu mai puteți o dăm pe istorii despre viața în rulotă și călătoriile ursărești.

Prețul participării la evenimentele din pădure este de 60 de RON/persoană și include atelierul, degustarea după găteală, spectacolul și materialele educative. Pentru copii se plătește doar jumătate din taxă și sunt așteptați cu drag, DAR trebuie să fie atent supravegheați de către părinți, pe care îi rog să nu își supună copiii la o astfel de activitate educativă și de grup dacă nu sunt pregătiț și pentru asta.

Evenimentele online și cele în zonă urbană și în comunități locale se vor desfășura pe măsură ce găsesc unde și cum să le planific! Aici mă puteți ajuta! Sunt deschis la deplasări sau demonstrații și în restaurante, centre civice sau spații publice ori canale de comunicare online, deci vă rog, chemați-mă, că vin cu drag! Lucrez și pe bază de donații la intrare, dacă logistica e asigurată.

Rezervările se fac online NUMAI pe adresa de e-mail [email protected]


INFORMAȚII DE BACKGROUND: CINE și CUM ESTE DAN URSU OLAR?
„Frații mei ca niște zmei și surori ca niște flori,

Mă numesc Dan Olar zis Ursu Dinpăduremâncătorul, Îndelungvorbitorul și Îndubălocuitorul – ciupercuționist, ceaunist și glumeț celebru. Bine-ați venit la brunch-atelierul meu excursie educativă despre regina frunzelor de primăvară: pe numele ei latinesc Allium ursinum – Usturoiul Ursului – faimoasa, delicioasa și super-sănătoasa leurdă!”.


Așa încep evenimentele pe care le-am plănuit în fiecare sâmbătă de aprilie pe proaspăt înverzita și frageda Vale a Cladovei. 

În contextul mondial de acum mai ales, dar și în vreme de pace cred că activitatea de a ne hrăni din natura care ne înconjoară e o activitate profund necesară pentru societatea tot mai digitalizată în care trăim. Ne cam lipsește cu desăvârșire, din păcate, așa că am hotărât să dedic o lună întreagă de evenimente și postări primei și celei mai cunoscute dintre frunzele comestibile ale primăverii – leurda. E o perioadă în care o găsim din abundență, e foarte sănătoasă, relativ ușor de identificat și are o grămadă de moduri în care poate fi folosită în alimentație, și pentru gust, dar și pentru super-efectul ei asupra organismului. Fără aberații și pretenții false – e delicioasă și mega sănătoasă, pe doveditelea cu studii și rețete! Haideți cu mine la pădure și vă-nvăț tot ce știu eu despre asta!


Cum de fac asta?

Povestea e lungă dar o s-o scurtez cât reușesc. Sunt comunicator și muzician de profesie, deși de când cu pandemia, maxim hobby le pot numi pe ambele. Sunt născut în Arad, dar am fost plecat o vreme destul de lungă de-aici. Am locuit cam 4 ani prin lume și pe drumuri, apoi vreo 8 prin București – cântând pe stradă, călătorind cu trupe muzicale, organizând evenimente și festivaluri. Poate mă cunoașteți din Ad Hoc – prima și singura trupă de punk acustic folcloric medieval din lume, sau din El Negro, mai recent, sau din festivaluri medievale sau poate chiar de pe canalele mele de social media @celmaiursit.


Locuiesc într-o autorulotă de cam 5 ani

– deși e cam în renovare de vreun an – în care mă hrănesc activ din pădure, studiez ciupercile și în general moduri minimaliste, naturale, economicoase și autosustenabile de a exista în acest zeitgeist incredibil dar și blestemat pe care-l trăim acum. Căsuța mea mobilă se numește Republica Ursărească California Mobilă (cacofonie intenționată)unde eu sunt reședință de județ. Voinicul nostru ciupercuționist și grasfluensăr, cum îmi place mie să mă alint, caută soluții și-ncearcă să le-mpartă și altora prin tărâmurile fermecate ale țării noastre iar una dintre cele mai eficiente și plăcute este efectiv să vă ia cu el, așa că evenimentele live la pădure sunt cea mai potrivită și veselă metodă pentru asta.


Sunt autorizat ca ghid turistic național

și, deși mulți ne mândrim cu destinații faimoase sau obiective foarte turistice, eu cred că marea bogăție a locurilor noastre e chiar sub nasul nostru.
Așadar, planul meu e să educ și aduc în imediata apropiere a locurilor deja locuite sau vizitate cât mai mulți oameni care pot să se conecteze sustenabil, ancestral și efectiv nutritiv la resursa asta inimaginabil de mare și complet nebăgată-n seamă pe care o avem la-ndemână. Planul pe termen lung e educația sustenabilă și direcționarea atenției spre o întreagă și vastă categorie de înțelepciune pe care o ignorăm mult mai des decât ar trebui să ne permitem și a cărei cunoaștere poate avea efecte cu un impact decisiv în fericirea, sănătatea și psihologia noastră.


Unii numesc libertate ceea ce fac eu 

– ce-i drept, pare că am avut o viață mult mai lipsită de constrângeri decât majoritatea, deși a venit și ea cu sacrificiile ei. Acum tot ce-mi doresc e să învăț cum să fac să împart din binele pe care l-am găsit și altora. Nu mă credeți nici prea altruist, totuși, vă rog. Nu simt că e ceva ce fac pentru alții, ci pentru mine, dar asta e altă poveste.

Acestea ziind fise (te-ai prins?), mă bucur să ne cunoaștem și abia aștept să ne vedem la pădure, să vă povestesc din delicioșeniile pe care-am învățat să le culeg, identific și gătesc, și să vă cânt ursărește la ukulele și hang drum niște pseudo-aberații comico-absurde care pe mine mă liniștesc dincolo de orice limită și pe care nu le puteți auzi nicăieri altundeva, fiindcă nu există nicăieri înregistrate.


Un ultim secret vă mai dezvălui despre mine,

iar pe restul vă aștept să le descoperiți singuri. Toate scrierile sau cuvântările mele se încheie tot timpul cu gândul meu preferat: Mai bine murdar de viață decât curat degeaba!


 

Categorie: Reportaje
Etichete: Allium ursinum – Usturoiul Ursului, Dan Olar, leurda, LUNA LEURZII, punk acustic folcloric medieval, Republica Ursărească California Mobilă, Valea Cladovei
Distribuie:
Articolul anterior
O nouă carte despre ÎNVĂȚĂMÂNT și EDUCAȚIE
Articolul următor
PSD a propus o primă pentru agricultorii români în cuantum de 10% din valoarea produselor agricole procesate în țară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie