EVENIMENTE cultural-omagiale dedicate EROILOR Aradului uciși în timpul REVOLUȚIEI din 1989 – la Muzeul Județean [PROGRAM]

revolutie89
Distribuie:
[COMUNICATE DE PRESĂ]
Complexul Muzeal Arad, cu sprijinul Consiliului Județean Arad, în colaborare cu  Asociaţia „21 Decembrie 1989” Arad și  Asociația Răniților și Urmașilor celor Decedați în Revoluție (ARUD),
Vă invită la evenimentul de comemorare al tinerilor eroi ai Aradului, uciși în timpul Revoluției din Decembrie 1989: 
lansarea cărții „Decembrie ’89 însângerat. În amintirea Eroilor Martiri și răniților de la Arad”,  semnată de jurnalistul Emil Șimăndan și vernisarea expoziției „Caravana eroilor. Martiri și eroi români în temnițele comuniste”.      
Evenimentul va avea loc la Palatul Cultural/Muzeul de istorie/Expoziția „Arad – Decembrie 1989”, etaj II (intrarea dinspre Parcul Copiilor), 
Miercuri, 18 Decembrie, ora 12.00, cu participarea elevilor clasei a XI E de la Colegiul Național ”Moise Nicoară” Arad (prof. istorie Sergiu Duma) și a elevilor Liceului Baptist Arad.
 
30 de ani de la revolutia din decembruie 1989.jpg
„Acum, când se împlinesc 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, Complexul Muzeal Arad aduce în atenția publicului arădean eroii Aradului, cele 24 de persoane, în special tineri, care și-au dat viața pentru reînvierea neamului românesc, pentru libertate, demnitate și în primul rând pentru credința în Dumnezeu. Important este ca tânăra generație de astăzi, să cunoscă și să nu uite niciodată curajul și jertfa eroilor din Revoluția din ’89 și nici atrocitățile și suferințele prin care au trecut bunicii si părinții lor, în timpul regimului comunist”, a declarat Blaga Bogdan, managerul interimar al Complexului Muzeal Arad.
Program, miercuri, 18 Decembrie, ora 12.00:
Lansare de carte
Emil  Șimăndan, „Decembrie ’89 însângerat. În amintirea Eroilor Maritiri și răniților de la Arad”, Editura Gutenberg Univers, Arad, ediția a II-a.
Ediția a II-a a volumului  „Decembrie ’89 însângerat. În amintirea Eroilor Maritiri și răniților de la Arad” a apărut sub egida Complexului Muzeal Arad la Editura „Gutenberg Univers”, cu prezentarea tuturor eroilor martiri şi răniţilor din Arad, precum şi a celor 7 tineri şi militari arădeni împuşcaţi în afara Aradului.
Prezintă: Valentin Voicilă, liderul Revoluţiei arădene, președintele de onoare al Asociaţiei „21 Decembrie 1989” Arad și
prof. Gianina Iovănescu, cadru didactic la Școala Gimnazială ”Aurel Vlaicu” Arad.
Doina Nan, președintele Asociației Răniților și Urmașilor celor Decedați în Revoluție (ARUD)  
Vasile Ciobâncan, președintele Asociației foștilor deținuți politici din românia, filiala Arad
Expoziția „Caravana eroilor. Martiri și eroi români în temnițele comuniste”
Prezintă: Dr. Bogdan Ivașcu, muzeograf (Complexul Muzeal Arad)
„Cararavana Eroilor” este o expoziție despre eroii și martirii români din temnițele comuniste, dedicată în principal elevilor, studenților și tinerilor din România.
Într-o lume în care pseudo-modele se găsesc la tot pasul și mulți dintre tinerii de astăzi cad victime unor atitudini greșite de viață, Caravana Eroilor vine și aduce înainte oameni reper, încercați în cele mai dramatice momente ale neamului românesc, oameni care prin povestea vieții lor pot motiva spre o trăire demnă povestea vieții noastre.

Caravana Eroilor este un proiect al Asociației Ortodoxia Tinerilor.

Expoziția este deschisă la Arad până în data de 17 ianuarie 2020.
caravana eroilor.jpg
Mai multe detalii:
 
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
 

EXPONATUL LUNII DECEMBRIE

În luna decembrie, la 30 de ani distanță de la Revoluția rmână din 1989, propunem ca exponat-vedetă o fotografie cu mare încărcătură emoțională: Ziua Victoriei, 22 decembrie 1989, ora 12.00 – momentul anunțării la televiziunea națională a căderii regimului Nicolae Ceaușescu. Momentul a fost imortalizat pe Bulevardul Republicii (azi B-dul Revoluției) de către Florin Hornoiu, la acea vreme fotograful oficial al Muzeului Județean Arad, cu un aparat foto Canon, cu film-diapozitiv color, 35 mm. Fotografia a fost prezentată, de-a lungul celor 30 de ani, în expoziții de anvergură națională, prima expoziție ”Strada” fiind deschisă la Arad, în ianuarie 1990.

exponatul lunii decembrie.jpg

„Colecția 1989”
Donaţiile generoase, ale participanților la evenimentele din decembrie 1989 și ale revoluţionarilor, pentru colecţia muzeului arădean, au făcut posibilă constituirea unui fond documentar, ce cuprinde 400 de obiecte muzeale, donate în perioada 2004-2016: documente, acte oficiale, fotografii, drapele, insigne, piese de vestimentatie, obiecte cu valoare tehnică.
Expoziţia ”Arad – decembrie 1989”
Primul proiect expozițional pe această temă, unul inedit la acea vreme în România, a fost deschis în cadrul expoziției permanente de istorie a Complexului Muzeal Arad, în anul 2004.
Expoziţia “Arad – decembrie 1989”, redeschisă în anul 2015, este dedicată arădenilor, oameni obișnuiți, majoritatea anonimi după `90, aflați în centrul schimbărilor, din decembrie 1989 din Arad. Alegerea spațiului expozițional nu a fost deloc întâmplătoare, în sălile respective, în perioada anilor `80, era deschisă publicului expoziția „Construirea socialismului în județul Arad”.
Noul concept expozițional urmărește firul evenimentelor, cronologic, grupate în două perioade distincte în cazul orașului Arad: ziua de 21 decembrie până în după amiaza zilei de 22 decembrie 1989, perioada nonviolentă şi respectiv, din seara zilei de 22 până în 25 decembrie 1989, perioada violentă. Cronologic desfășurarea evenimentelor, din 21-22 decembrie 1989, este ilustrată de materialul foto-documentar, aflat în colecția muzeului, de documentele elaborate în acea perioadă, inclusiv „Proclamația de la Timișoara” – citită și la Arad, materialele de informare distribuite populației, primele numere ale ziarului local „Adevărul”.
Colajul „orele Aradului”, prezintă cronologic, evenimentele de la Arad, din două perspective: cea a a fotografului-documentarist al Departamentul Securității Statului și cea imortalizată de fotograful-documentarist al muzeului de la data respectivă, Florin Hornoiu. Colajul de fotografie-document, însumând peste 80 de fotografii din perioada 21-22 decembrie 1989, reprezintă coloana vertebrală a întregii expoziții, structura pe care aceasta a fost modelată.
Obiectele personale, fotografiile, mărturiile eroilor de la Arad, răniți sau uciși în perioada 23-25 decembrie 1989, aduc o puternică încărcătură emoțională ultimului segment al expoziției.

Expoziția este realizată cu sprijinul domnului Valentin Voicilă, liderul revoluției de la Arad/ Asociația revoluționarilor ”21 decembrie Arad” și a colegului nostru Florin Hornoiu, fotograf.
Fotografii din colecția muzeului arădean:
Florin Hornoiu (fotograf la Complexul Muzeal Arad în anul 1989). 

Donații:
Chivari Ioan, Hornoiu Florin, Kohn Alexandru, Govăjdean Vasile, Iercan Marinela, Popa Ecaterina, Cristina Dulaschi, Poroş Petre Ion, Jipa Ioan, Butaru Ilie, Becan Octavian, Tămaş Voicu Petru, Pecican Matei, Dima Traian, Valaczkai Andrei, Bota Ioan, Man Vasile, Vârtaci Ioan, Vicoş Stefan, Ieran Nicolae, Ardelean Mircea, Don Maria, Tolca Nicolae, Petruş Nicuşor, Iuga Florica, Iuga Gheorghe, Valaczkai Andrei, Gemănaru Dumitru, Văduva  Ioan, Marandiuc Cornel, Busuioc Teodor, Corin Daniel Bogdan, Păiuş Ovidiu Ioan, Pasculovici Slobodan, Faur Ioan, Holocan Rodica, Lupan Ioan Teodor, Tămaş Voicu Petru, Tatiuc Maria, Chiş Alexandru, Baranyai Francisc, Voicilă Valentin, Familia Tóth Sándor și Primăria orașului Hódmezővásárhely (Ungaria).

Promo:
Adelina Stoenescu, muzeograf și Nelu Scripciuc, artist fotograf (Complexul Muzeal Arad)
Categorie: Știri
Etichete: eugen simandan, florin hornoiu, Muzeul Arad, revolutia romana 1989, revolutie
Distribuie:
Articolul anterior
Condamnările PRIMEI INSTANȚE în Dosarul COLECTIV: 13 inculpați au primit pedepse cuprinse între 3 ani și 6 luni și 12 ani și 8 luni. Arădeanul Andrei GĂLUȚ a primit despăgubiri de 412.000 de Euro
Articolul următor
[ACTUALIZARE] Gruparea AYAHUASCA – Șeful, Fata și Șamanul – ARESTATĂ la propunerea DIICOT. Un adevărat TEMPLU dedicat GLANDEI PINEALE a fost descoperit la Răcari, județul Dâmbovița [FOTO / VIDEO]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie