INVESTIGATII

Falcă împute școlile cu POLITICA LUI, jignește arădenii „live” și face reclamă la PORR – „firma sa de casă nouă” – cu un tupeu bolnav… dar în valoare de 50 de milioane de euro [FOTO / VIDEO]

 

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a fost miercuri 13 și joi 14 iunie în sălile de sport a două școli din Cartierul Aurel Vlaicu, unde în fața unei asistențe de vreo 50 de oameni, compuse din lingăii săi, vreo 2-3 critici (care s-au abținut de la intervenții directe), foarte puțini opozanți și câțiva „spioni”, a bătut coclaurile psihiatriei cu proiectul său de „regenerare urbană” (de care lumea s-a lămurit încă de acum doi ani, de când s-au afișat panourile cu „hieroglife din satelit” prin cartiere).
Dincolo de penibilul vizibil al evenimentului – orașul arată mai urât ca niciodată, iar tot ceea ce se construiește e EXCLUSIV „cu dedicație” pentru firmele sale „de casă”, nicidecum pentru binele cetățenilor -, e remarcabilă și demnă de amendat gafa uriașă (de PR?, de propriul său program absolut schizofrenic? – nici nu contează) constând în susținerea de DISCURSURI EMINAMENTE POLITICE (Falcă fiind, oricum, incapabil să poarte altfel de discuție, indiferent de context) ÎN INCINTA UNOR UNITĂȚI DE ÎNVĂȚĂMÂNT – faptă prevăzută și pedepsită de lege.
„Gafă” dacă n-ar fi vorba despre corupție – pentru că în spatele acțiunilor sale de promovare a noii sale „firme de casă”, respectiv PORR , se află o sumă fabuloasă: 50 de milioane de euro! – bani deja „amanetați” și care se vor „sifona” (ne)văzând cu ochii, în perioada care urmează.

REFERITOR LA INTERZICEREA ACTIVITĂȚILOR DE NATURĂ POLITICĂ ÎN SPAȚIILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT –

avem de citit referatul juristului Inspectoratului Școlar Județean, care, desigur, s-a autosesizat iar mâine, 18 iunie, va depune pe masa Ministerului Educației Naționale o plângere în acest sens:

În conformitate cu dispoziţiile ART.7 alin.1 din Legea educatiei nationale nr.1 din 2011, în unităţile, în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educației şi formării profesionale sunt interzise activităţile care încalcă normele de moralitate şi orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a copiilor şi a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, precum şi activităţile de natură politică şi prozelitismul religios.

Imobilele în care funcționează unitățile de învățământ preuniversitar de stat fac parte din domeniul public local și sunt destinate activităților specifice asigurării procesului instructiv-educativ,  iar schimbarea destinaţiei bazei materiale a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat se poate face de numai cu avizul conform al ministrului educaţiei naţionale. Unităţile de învăţământ se organizează şi funcţionează independent de orice ingerinţe politice sau religioase, în incinta acestora fiind interzise crearea şi funcţionarea oricăror formaţiuni politice, organizarea şi desfăşurarea activităţilor de natură politică  precum şi orice formă de activitate care încalcă normele de conduită morală şi convieţuire socială, care pun în pericol sănătatea, integritatea fizică sau psihică a copiilor/elevilor sau a personalului din unitate.

Administrarea spațiilor unităților de învățământ se realizează de către consiliul de administrație al unității de învățământ, în conformitate cu Legea educației naționale și Regulamentul-cadru de organizare și funcționare, aprobat prin OMEN nr. 4619/22.09.2014, cu modificările și completările ulterioare

***

Avem și opiniile, lipsite de orice partizanat, ale unui „simplu cetățean din „Vlaicu” – respectiv doamna Simina Filimon, care ne-a trimis pe email impresia pe care i-a făcut-o întâlnirea cu Falcă și intitulată exact așa:

„Impresiile unui simplu cetățean după o întâlnire cu Falcă pe tema „Regenerare Urbana Vlaicu –partea stângă”

S-au anunțat cu multe surle și trâmbițe, atât în presa locală cât și pe site-ul Primăriei, întâlnirile cu cetățenii ale mai marelui primar pe tema semnării contractelor de Regenerare Urbană. Fiind direct interesată și având în vedere multele și desele promisiuni făcute încă din 2015 cu privire la trotuarele și zona din jurul blocului în care locuiesc, m-am îndreptat plină de speranță la această întâlnire programată joi, la ora 19, la Școala Generală nr. 21 „Aurel Vlaicu”.

În sala de sport s-au adunat cetățeni destui, cu diverse probleme după cum am putut observa din prima privire. Mulți au fost (i-am recunoscut) si la întâlnirea din februarie, pe care a ținut-o în cartier dl. Sergiu Bîlcea, întâlnire la care, în multe probleme, soluția se găsea în această „regenerare urbana” – cel puțin așa susținea la acea vreme dl. Bîlcea.

Pe lângă Gheorghe Falcă, în sală au mai fost prezenți vreo 4-5 consilieri (de la PNL  toți), dar și viceprimarul Călin Bibarț și același vicepreședinte CJA, Sergiu Bîlcea. Până la final, acești domni nu au scos nici un cuvințel – și nu pot să nu întreb dacă s-au simțit confortabil pe post de păpuși-marionete asistând la toate prostiile și inepțiile debitate de mai marele primar. Domnilor, simulând eleganța și buna creștere, ati arătat cât de lași si de slabi sunteți, cum stați la cheremul unuia care se comportă, inclusiv cu voi, ca un vătaf pe tarlaua proprie.

Începe ședinta și, la masa de prezidiu, se instalează primarul în mijloc, iar la stânga și la dreapta Bibart si directorul de PORR (aș fi curioasă ce vârstă are – nu de alta, dar părea atât de crud și de tânăr încât am avut senzația că, și el, doar a simulat o prezență a câștigătorului de contract – PORR).

După ce s-au făcut prezentările, DIRECT și făra nicio discuție, de față cu toți cei prezenți s-a trecut la semnarea unor hârtii (ei zic că au fost contracte – dar cine le-a citit?! – asistența văzând doar o mapă). Lumea s-a arătat indignată, pentru că toți se așteptau ca prima dată să fie ceva discuții, lămuriri – că doar de aia am fost invitați la discuții!
Totul a fost pentru poze, presa prezentă și ulterioarele laude și postări de pe rețele de socializare (care au apărut la nici 3 ore de la eveniment).  Primarul, cu aroganță și superioritate, a răspuns lamentărilor cetățenilor prin precizarea „EU SEMNEZ!” – ca noi să înțelegem ca el semnează, deci el răspunde.

Imediat după semnare, domnul  reprezentant al constructorului (PORR) a plecat repede-repede (oare au semnat înainte de dezbateri tocmai pentru ca acesta să nu audă problemele și criticile cetățenilor – că doar din acestea au fost) domnul FALCĂ s-a apucat să prezinte proiectul și tinându-ne o prelegere despre cum a arătat Vlaicu înainte de a fi el primar, cum arată după ce este el primar și cum va arăta după „regenerarea urbană”.

Locuiesc în Vlaicu de 40 de ani – prea multe nu ați făcut, iar dacă ați făcut nu le pot aprecia pentru ca multe sunt de calitate proastă, sau unele mai mult încurcă decât ajută (exemple am cu carul – pentru cei care vor mai detaliat).

Și încep discuțiile. Prima dată, Falcă alege dintre cetățeni două doamne reprezentante ale cetățenilor cu vârsta de peste 70 ani. Le pune pe două scaune în fața tuturor și zice că „ele îl vor ajuta la discuții”. Nu l-au ajutat cu nimic – probabil că nu erau suficiente „păpuși” în zonă (Bibarț , Bîlcea, consilierii) așa că a mai avut nevoie de încă două persoane! Încep întrebările – și deja de la a  doua persoană care pune întrebări și ridică probleme (reale nu fictive), primarul, musai, să-și dea arama de față. O fi fost doamna respectiva de la PSD, dar problemele ridicate erau ale tuturor – și  nu erau deloc deplasate: a întrebat ce se întâmplă cu Piața de la „Lebăda”, care a ars; de ce nu sunt coșuri de gunoi pe stradă și de ce nu sunt bănci pe strada Victoriei, pe sensul de mers către Spitalul Județean, pentru că mulți bolnavi circulă pe acolo, „iar dacă nu te simți bine sau ești mai bătrân, nu ai un loc unde sa te așezi”. Domnul primar, fără jenă, a început să zâmbească sfidător (aproape a râs), mai ales la întrebarea cu băncile de pe Victoriei, iar când doamna i-a urat ca el să fie sănătos și să nu aibă nevoie vreodată de acele bănci, simțindu-se sfidată de rânjetul lui, reacția primarului a fost năucitoare: „Doamna este de la PSD, PSD a furat bani pentru că anul acesta nu a dat Primariei” etc – aceleași veșnice lamentări, scuze și acuze care ne agasează și ne jignesc ascultându-le cu fiece ocazie… chiar și când nici nu e vorba de bani, ci doar de mod de gândire!

O altă perlă care pe mine m-a uimit și indignat în același timp a fost atunci când  s-a ridicat problema gunoiului. Un domn a reclamat că  reziduurile vegetale rezultate în urma întreținerii spațiilor verzi de către locatari (deși unele spații aparțin Primăriei) nu sunt ridicate de RETIM. Răspunsul  fost halucinant: „Asociațiile au semnat contractul cu RETIM,  deci de ce nu am negociat/discutat cu ei!”

Domnule primar, PĂI CINE NE-A IMPUS OPERATORUL?! CINE NE-A IMPUS ACEL CONTRACT cu tot ce scrie in el?!  CINE A IMPUS PRETURILE?! CINE ar trebui să taxeze RETIM că nu respectă contractul (asa cum este el, dezavantajos pentru beneficiar și avantajos pentru operator)?!

O alta secvență halucinantă s-a petrecut în momentul  în care un domn a reclamat că în zona Școlii Generale nr.21, dimineața nu se poate circula din cauza mașinilor care aduc copiii la școală și care blochează strada Fulgerului și cele de lângă aceasta. Ia auziți ce l-a dus mintea pe domn primar: după 20 de ani s-a prins că majoritatea liceelor sunt în centru, iar în Vlaicu și Micălaca nu este niciun liceu (păi așa a fost și în anii 80 domnule Primar!). Ca atare, se gândește să înființeze două licee  (unul în Vlaicu și unul în Micălaca) – și așa liceenii din Vlaicu vor mai merge și la liceul din Vlaicu (chiar a și găsit locație: actuala Școală Generala „Avram Iancu” – că o cunoaște), iar liceenii din Micălaca vor merge la Liceul din Micălaca – mă rog… o parte măcar!

Nu mă pot abține de la un comentariu nervos: Habar nu ai, măi domnule primar, despre modul în care se alege un liceu (evaluare, selecție de locuri pe baza notelor de la evaluare, alegere, opțiuni etc.)  Puțini, extrem de puțini elevi își aleg un liceu doar pentru că se află în apropiere! Întrebați-l pe dl. Bibarț de ce nu a făcut școala în Târnova, de exemplu, sau în altă localitate apropiată de Târnova unde era liceu?!

Nu în utlimul rând, eu l-am întrebat dacă TOATE străzile, curțile blocurilor  se vor reabilita/asfalta etc si… surpriză: Dragi cetățeni, dacă în acele panouri care sunt afișate în cartiere nu va regăsiți strada, trotuarul sau zona verde colorate, VA PUTETI LUA LA REVEDERE! SE VOR FACE ALTĂDATĂ! Mie și locatarilor din blocul în care locuiesc ni s-a promis că indiferent de acele hărți se vor face trotuarele, zona verde, zona din spatele blocului (unde se pot amenaja parcări) încă dinainte de alegeri, apoi în toamna anului 2016, domnii Bogdan Boca si Riviș-Tipei, (proaspăt aleși consilieri) au venit si ne-au făcut aceeași promisiune. În luna februarie a acestui an,dl. Bîlcea a făcut aceste promisiuni tuturor celor prezenți la întâlnirea pe care a organizat-o cu cetățenii din Vlaicu (au fost mulți martori) și… iată că TOTUL S-A DOVEDIT A FI O MINCIUNĂ!

Am plecat în timpul întâlnirii, după un schimb acid de replici cu domnul primar, nu înainte de a-i reproșa că atât el, cât și cei din partidul său  M-AU  INȘELAT: i-am votat și am înțeles după aceea că, de fapt, sunt NIȘTE MINCINOȘI!

***

Prestația oribilă la care s-a dedat primarul va ajunge pe masa Ministerului Educației Naționale, care probabil că va sesiza, mai departe, organele în drept

Inspectorul școlar general, Anca Stoenescu a spus că miercuri seară se afla la Colegiul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului și a observat „forfotă mare”, iar când a intrat în sala de sport a văzut că primarul are un discurs în fața a zeci de persoane, între care adolescenți.
„Eu am fost prezentă în școală pentru că noi eram în plină desfășurare cu Evaluarea Națională a copiilor de clasa a VIII-a. Auzind acolo forfotă mare, colegi implicați în aceste întâlniri cetățenești ale primarului, cărora eu nu le văd scopul, în incinta școlii, am intrat în sala de sport să văd ce se întâmplă. Eu am numărat de 29 de ori cum primarul a rostit PSD. A atacat Guvernul PSD, pe consilierii locali PSD, ceea ce e politică”, a spus șefa ISJ.

Anca Stoenescu a declarat că, joi seară, o astfel de acțiune a avut loc și la Colegiul Tehnic și acuză că primarul nu a solicitat aprobare pentru a desfășura acțiuni în școli.
„Directorii au primit doar o notificare, la care nici nu li s-a dat posibilitatea să răspundă dacă sunt de acord. Ar fi trebuit să solicite Inspectoratului Școlar aprobarea organizării unor astfel de activități. La întâlniri au fost și adolescenți, dar nu pot să spun dacă au fost elevi ai școlilor. Conform legislației, în unitățile de învățământ, chiar dacă sunt ale primăriei, nu poți desfășura decât activități educative”, a spus Stoenescu.
Conducerea ISJ Arad va depune o sesizare la Ministerul Educației Naționale, luni dimineață, urmând să prezinte inclusiv înregistrări video cu discursurile primarului Falcă.
„Trebuie să luăm atitudine față de astfel de acțiuni. În conformitate cu dispoziţiile Legii Educației Naționale, în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise activităţile care încalcă normele de moralitate şi orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a copiilor şi a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, precum şi activităţile de natură politică şi prozelitismul religios” – a declarat presei șefa ISJ Arad.

***

Și desigur că avem și „părerea lui Falcă despre propria acțiune schizofrenică”

COMUNICAT DE PRESĂ

Încă un  contract pe Regenerare Urbană, semnat!

Un nou contract pe Regenerare Urbană a spaţiilor dintre blocuri a fost semnat, miercuri, 13 iunie 2018. De această dată, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă s-a aflat în mijlocul cetăţenilor din zona Calea Aurel Vlaicu, partea stângă cărora le-a prezentat cel mai ambiţios proiect al municipalităţii, unic în ţară.

În urma unei investiţii în valoare de peste 2 milioane de euro se va schimba radical aspectul urbanistic al zonei din spatele blocurilor situate pe Aleile Neptun, Ulise şi Tomis, dar şi cele de pe străzile: Fluturilor, Predeal, Libertăţii, Şcoalei, Vasile Conta, Constantin Brâncoveanu, Obedanaru. Aici se vor amenaja spațiile verzi, locurile de joacă şi cele de recreere, se vor moderniza căile de acces și iluminatul public şi se vor amenaja parcări la sol.

În paralel cu lucrările prevăzute în proiectul de Regenerare urbană va fi demarat şi cel de introducere în subteran a platformelor de colectare selectivă a deșeurilor şi cel de extindere a sistemului de iluminat public.

Joi, 14 iunie, edilul se va întâlni cu cetăţenii din zona Calea Aurel Vlaicu, partea dreaptă. Întâlnirea este programată să aibe loc începând cu ora 19, la Şcoala Generală “Aurel Vlaicu”(strada Fulgerului nr. 2-4).

În urma realizării întregului proiect, zona Calea Aurel Vlaicu va dispune de: o suprafaţă de 39.522 m2 destinată parcării autovehiculelor, 11.442 m2 trotuare amenajate,  canalizare pluvială pe o lungime de 2.000  ml,  spaţii verzi amenajate pe o suprafaţă de 10.019 m2, 35 cvartale reamenajate,  1.167 locuri de parcare amenajate la sol, la care se adaugă cele 43 locuri de parcare destinate persoanelor cu dizabilități.

Regenerarea urbană a spaţiilor dintre blocuri este o investiţie în valoare de 50 milioane de euro, realizată din bugetul general al Municipiului Arad şi fonduri de creditare BERD. Durata de execuţie a lucrărilor este de 24 de luni de la data  emiterii ordinului de începere.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Arad

 

Lucian Valeriu, 17 iunie 2018 2:13

falca-scoli4falca-scoli6falca-scoli5falca-scoli3falca-scoli2falca-scoli