Fără manifestări comemorative în memoria deținuților politici anticomuniști

detinuti politici
Distribuie:

 

În timpul regimului comunist, în ţară au existat 44 de penitenciare principale şi 72 de lagăre de muncă forţată destinate deţinuţilor politici în care au pătimit peste 3 milioane de români, dintre care 800.000 de oameni au murit. În anul 2011, ziua de 9 martie a fost declarată oficial Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial numărul 864 din 8 decembrie 2011.
Legea numărul 247/05.12.2011 prevede la articolul 1:  „Se declară ziua de 9 martie Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989, care în calendarul creştin-ortodox este Ziua Pomenirii Sfinţilor Mucenici”. Conform aceleiaşi legi, Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale organizează manifestări prilejuite de comemorarea zilei. Fondurile necesare alocate pentru comemorarea diverselor evenimente ale deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989 pot fi asigurate şi din bugetele locale sau din bugetul autorităţilor şi instituţiilor publice.

În 2018 s-a desfășurat prima ceremonie închinată foștilor deținuți politici care a avut loc de la ridicarea și sfințirea monumentului în anul 2007 (foto), aspect subliniat de președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici Anticomuniști, filiala Arad, Vasile Ciobâncan. A fost o manifestare de amploare cu prezența militarilor și a numeroase personalități.  Anul trecut manifestările au continuat, dar fără a mai căpăta o asemenea amploare cu prezență la biserică și la monument. În acest an, din cauza contextului  pandemic, comitetul Asociației Foștilor Deținuți Politici Anticomuniști filiala Arad  în  componența Vasile Ciobâncan, Vasile Aciocârlănoaei, Anton Ahalanei, a decis ca fiecare să aprindă o lumânare unde poate, membrii asociației sunt bătrâni și tot mai puțini, iar deplasarea celor din județ e aproape imposibilă. La începutul lunii decembrie a anului trecut a fost răpus de Covid 19, Radu Cioroboiu vicepreședintele acestei asociații.

Comemorarea Foștilor Deținuți Politici Anticomuniști din 9 Martie coincide cu ziua în care creștinii ortodocși sărbătoresc Sfinții Martiri – cei 40 de Mucenici

Cei  „40 de mucenici”  a fost un grup de soldați romani din Legiunea a XII-a Fulminata (înarmată cu un fulger) care a fost martirizat în anul 320 din cauza credinței creștine și este menționat în martirologiile tradiționale. Ei au fost uciși de la marginea orașului Sevastia din provincia Armenia Inferior (actualul oraș Sivas din Turcia) din ordinul împăratului Licinius (308-324), care, după anul 316, i-a persecutat pe creștinii din regiunile orientale ale imperiului.

0902 2016 b

Categorie: Știri
Etichete: Anton Ahalanei, radu cioroboiu, vasile aciocarlanoaei, Vasile Ciobâncan
Distribuie:
Articolul anterior
Inițiativă a unui jurnalist arădean pentru REZOLVAREA SITUAȚIEI ÎNGROZITOARE prin care trec animalele ÎNCARCERATE în „Adăpostul Public” al G.C.A.
Articolul următor
O familie din Arad, exasperată să curețe gunoiul după Retim, face apel către primărie să ridice de pe strada lor tomberoanele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie