marți, octombrie 4, 2022

FEDERALCOOP Arad și CONSUMCOOP Nădlac – doi „coloși cu picioare de lut”, la mâna unor persoane… de pe timpul lui Ceaușescu. Lor se impune să le adresăm „mulțumiri” pentru starea dezastruoasă a unor imobile-simbol din acest județ (1)

Managementul defectuos a făcut societatea să se scufundunde economic într-o mocirlă de datorii.

Din societatea prosperă care era odinioară, cu un patrimoniu moștenit care ar face invidioasă orice firmă cu domeniu de activitate „închiriat imobile”,  COONSUMCOOP Nădlac mai deține azi doar un spațiu pentru birouri, un complex turistic format din bar-restaurant-hotel, o cofetărie cafe-bar, o clădire P+1 cu spații comerciale și un spațiu comercial în piața centrală (acesta fiind în litigiu și fiind parte a unui proces aflat pe rol).

Managementul defectuos a făcut societatea să se scufunde economic într-o mocirlă de datorii

De-a lungul timpului s-au vândut toate spațiile comerciale atractive, inclusiv o fabrică de mobilă. Ultima „reușită” a fost închiderea complexului hotelier (foto principal) începând cu 01.01.2022 și trimiterea angajaților în șomaj, după ce nu au primit salariile pe ultimele 3-4 luni. Datoria către bugetul statului însuma, în luna martie 2022, aproximativ 150.000 lei –  ANAF instituind un sechestru asigurator asupra spațiului destinat cofetăriei.
În cadrul societății au mai rămas doar 4 angajați. În data de 14.05.2022 a fost convocată AGA a Cooperativei de Consum de gradul I CONSUMCOOP Nădlac.

Ședința nu a fost legal întrunită,

având în vedere că, după discutarea situației grave economico-finaciare a societății, s-a convocat de îndată o altă ședință extraordinară în care, în prezența și sub conducerea ilegală a președintei FEDERALCOOP ARAD, s-a impus membrilor prezenți să voteze fuziunea CONSUMCOOP Nădlac cu FEDERALCOOP ARAD SCC. Deși erau înregistrate și solicitări de înscriere de noi membri și propuneri de asociere care puteau salva situația, acestea nu au fost expuse membrilor prezenți. Nu toți cei care apar la Registrul Comerțului ca fiind acționari/membri au fost convocați să participe la ședință. Convocarea s-a făcut telefonic sau verbal, fără semnătură și fără a se prezenta ordinea de zi. Au fost convocați doar cei care erau de acord cu manevra FEDERALCOOP.

În timpul ședinței, membrii prezenți, majoritatea având vârste de peste 60 de ani, au fost mințiți și amenințați de către președinta FEDERALCOOP, d-na VARGA GABRIELA LUMINITA,

dacă nu sunt de acord cu preluarea lor de către arădeni, vor fi obligați să pună ei banii pentru plata datoriilor. În urma votului și a aprobării fuziunii, membrilor CONSUMCOOP Nădlac le-au fost luate toate părțile sociale, indiferent de numărul deținut, și au primit fiecare, în schimb, 1 parte/acțiune in valoare de 10 lei la FEDERALCOOP ARAD. Matematic, fiind 38-39 de acționari, pentru tot patrimoniul deținut de Consumcoop Nădlac au primit 380 lei!  Doi dintre membri, dna FILO ANA-MARIA și dna MADARAS ANA nu au fost de acord cu această decizie și cu modul ilegal în care a fost luată și au depus o contestație la Tribunalul Arad, solicitând anularea hotărârii. Dosarul este înregistrat și are primul termen pe 04.10.2022.

Realizând că este evident că vor pierde procesul, președinta CONSUMCOOP Nădlac și președinta FEDERALCOOP au convocat o nouă ședință extraordinară pentru data de 07.09.2022 care a avut pe ordinea de  zi rediscutarea aceleiași propuneri de fuziune cu Federalcoop Arad.

În zilele premergătoare ședinței, membrii CONSUMCOOP au fost contactați pe diferite căi și li s-a solicitat să revoteze fuziunea fiind amenințați că, în caz contrar, vor fi dați în judecată și li se vor cere daune.

Dar, la ședință nu au apărut decât 13 membri și au mai fost prezentate 8 împuterniciri ale unor membri care nu au putut fi prezenți. Nu a fost constituit cvorumul iar ședința nu a putut avea loc. Înfuriate, VARGA GABRIELA și TODOR FLORICA, reprezentantele FEDERALCOOP au început să amenințe și să-i șantajeze pe cei prezenți, în plenul adunării spunându-le că dacă nu ii conving pe ceilalți să voteze cum vor ele vor fi dați cu toții în judecată. Miercuri,14.09.2022, este convocată din nou ședința.  Chiar în aceeasi zi au început din nou să sune membrii și să-i amenințe cu daune materiale imense pe cei care de data asta, conform procedurii, ea se va ține indiferent de numărul celor prezenți.

Imediat după ședință au început să sune membri care nu au participat și să-i amenințe că vor cere daune materiale imense celor care nu votează cum vor ele.

Să explicăm puțin cauza acestei „paranoia”: majoritatea membrilor sunt pensionari si au pensii mici. Ei sunt speriați de amenințări spunând că nu au de unde să plătească.

FEDERALCOOP Arad a plătit 100.000 lei către ANAF în contul datoriei CONSUMCOOP NĂDLAC, la 3 zile după ședința din mai, fără să aștepte curgerea timpului legal de contestație și înregistrarea la Registrul Comerțului a fuziunii celor 2 cooperative – total greșit și ilegal, conform normativelor în vigoare!

Toate clădirile CONSUMCOOP, singura lor avere, sunt într-o stare avansată de degradare, sunt închise sau sunt închiriate pe sume modice. Cooperativa este pe pierdere de câțiva ani, singura activitate rentabilă fiind vânzarea de spații, odată la 2-3 ani, sumele fiind folosite pentru salarii sau penalități.

Retoric întrebând, deocamdată (pentru că mâine vom fi și noi prezenți la ședință și vom reveni cu episodul 2 din această investgație jurnalistică): unde au fost, în ultimii 15 ani, aceste doamne, când pentru spațiile comerciale ignorate nu s-a depus nicio ofertă, au fost lăsate să se huluie și să ajungă cuiburi de șobolani și berze (nu-i metaforă!) – iar acum, brusc, când au apărut investitori, sar ca ciorile pe un cadavru?!

Ultimele Știri

Related news