Fermierii sunt încurajați să lucreze împreună – astfel vor plăti taxe mai mici

combina agricultura getty scaled
Distribuie:

 

CAP-urile – o demonstrează însăși „realitatea din teren” – nu au fost chiar o aberație. Guvernul Cioloș operează scutiri și reduceri la plata impozitului pentru fermieri… dacă optează pentru modelul cooperativei agricole de producție.

Taxele mai mici i-ar putea convinge pe fermierii români să lucreze împreună.  Românii care se vor uni în cooperative agricole se vor bucura de o reducere de 20% a impozitului pe profit în primii cinci ani de activitate.

De întreg impozitul pe profit vor fi scutite cooperativele care procesează produsele agricole, iar timp de cinci ani bunurile folosite în cooperative sunt scutite de impozitul pe proprietate.

Legea prevede scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri în cazul persoanelor juridice, microintreprinderi, şi de la plata impozitului pe norma de venit în cazul persoanelor fizice (PF, PFA, II, IF) pentru producţia valorificată prin/către cooperativa agricolă.

Pentru accesarea de fonduri de la bugetul de stat sau din fonduri europene destinate schemelor de plăţi directe, ajutoarelor naţionale tranzitorii şi măsurilor compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole, prevăzute în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, producătorul agricol constituit din cooperativa agricolă cu drept de folosinţă asupra bunurilor membrilor cooperatori este asimilat fermierului activ.

Fondurile obţinute astfel sunt distribuite în mod corespunzător membrilor, iar aceastea nu sunt purtătoare de impozit, mai prevede legea.

Acestea sunt modificările aduse de legea promulgată ieri, 21 iulie,  de președinte, lege care privește modificarea şi completarea Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia. Aceste   modificări urmăresc să rezolve două probleme mari ale agriculturii – valoarea adăugată mică şi fărâmiţarea terenurilor.

În România se găsesc o treime din gospodăriile agricole din Uniunea Europeană, iar suprafaţa medie a terenurilor deţinute e de doar 3,6 hectare. În toată Europa, numai fermierii din insulele Malta şi Cipru au gospodării mai mici.

Sursa FOTO: Adevărul financiar

Categorie: Știri
Etichete: agricultură, cooperativă agricolă, facilități, fermieri, fonduri, impozite
Distribuie:
Articolul anterior
Weeekend cu rock și motoare la Pecica. La ediția a XII-a se intră gratis
Articolul următor
[ROMAN FOILETON] Metamorfoza (15)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie