joi, martie 30, 2023

Festivalul Vânătorilor de la Bata… pentru cei cu „pușca și cureaua lată”

 

Festivalul Vânătorilor de la Bata a ajuns la ediţia a IX-a și este o alternativă la a ieși din casă în această duminică de sfârșit de septembrie … pentru cei cu „pușcă și cureauă  lată”.

Comunicatul Consiliului Județean Arad privitor la această manifestare

Centrul Cultural Judeţean Arad, în colaborare cu Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi şi Primăria Bata, organizează a IX-a ediţie a Festivalului Vânătorilor. Şi în acest an vor participa asociaţiile de vânătoare din judeţul Arad, reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Arad, invitaţi din alte judeţe dar şi de peste hotare.

Festivalul se va desfăşura duminică, 25 septembrie 2016, şi va cuprinde un program deosebit, cu diverse probe specifice, după cum ne-a declarat primarul comunei Bata, Ion Micurescu – un împătimit vânător și om al pădurii, iar participarea este deja una numeroasă.

„ Vânătoarea este una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale omenirii. Într-o vreme a fost chiar sinonimă cu existenţa, principala sursă de hrană. Acum, în epoca modernă, a devenit mai mult o pasiune, dar o pasiune care şi-a păstrat frumuseţea tradiţională.Oaspeţii evenimentului vor avea surpriza să descopere că vânătoarea nu înseamnă numai uciderea animalelor sălbatice ci şi o adevărată cultură cu ritualuri, tradiţii şi obiceiuri care au însoţit actul vânătorii de-a lungul timpurilor”, a declarat primarul localităţii Bata, Ioan Micurescu, organizatorul festivalului.

La rândul său, doamna vicepreşedinte Claudia Boghicevici a evidenţiat faptul că acest festival se află la cea de-a IX- ediţie: „Ne vom întâlni din nou la Bata, prin grija domnului primar Micurescu, „Badea Ion”, cum este cunoscut de toată lumea. Vânătorii sunt, prin excelenţă, oameni drepţi, corecţi, care-şi respectă pasiunea şi, în aceeaşi măsură, respectă şi vânatul”, a spus Claudia Boghicevici, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad.

Probe de măiestrie vânătorească, de preparare a mâncărurilor specifice, dresură canină, sau prezentarea grupelor de vânători din judeţul nostru sunt doar câteva dintre activitățile care se vor derula pe parcursul festivalului.

„Astfel de manifestări care pun în valoare şi patrimoniul imaterial arădean dorim nu doar să le susţinem ci să le şi extindem, acaparându-i pe pesacri sau apicultori, îndeletniciri milenare care astăzi sunt susţiunute de către oamneni pasionaţi, cum este primarul Ioan Micurescu de la Bata. Nu întâmplător festivalul Vânătorii se desfăşoare la Bata, deoarece un ilustru consătean al domnului Micurescu, Antoniu Mocioni a fost şeful Casei Regale de vânătoare”,  a precizat Doru Sinaci, directorul Centrului Cultural Judeţean Arad.

 

Program: 08.00 – 11.00 – Sosirea participanţilor şi amenajarea standurilor

11.00 – 12.00 – Prezentarea raselor de câini

12.00 – 13.00 – Demonstraţie canină

13.30 – 14.00 – Deschiderea oficială a Festivalului Vânătorii

14.00 – 14.30 – Clubul Şoimarilor. Demonstraţie de vânătoare cu şoim

14.30 – 15.30 – Prezentarea grupelor şi a tradiţiilor vânătoreşti specifice fiecărei grupe, evaluarea trofeelor

15.30 – 16.30 – Proba de ceaun cu preparate vânătoreşti

16.30 – 17.00 – Demonstraţie de tras cu arcul. Tragere demonstrativă şi de iniţiere

17.00 – 17.30 – Demonstraţie de lucru cu câini hărţuitori la ţarc. Proba de mistreţ, demonstraţie de lucru cu câini pontatori – uscat şi apă

18.00 – 18.30 – Festivitate de premiere

18.30 – 19.00 – Degustare de produse vânătoreşti 19.00 – 21.00 – Spectacol folcloric 21.00 – Focuri de artificii

 

 

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news