Filarmonica vă invită, sâmbătă,13 ianuarie, la o întâlnire cu muzica lui Mozart, Händel, Verdi, Puccini și Sartorio

filarmonica afis ian 2018
Distribuie:

 

[COMUNICAT DE PRESĂ – Filarmonica de Stat Arad]

Filarmonica programeaza primul medalion liric al anului 2018 în seara de Sâmbătă, 13 Ianuarie, la ora 19.00, în Sala Cercului Militar, invitând publicul la o întâlnire cu partituri de Antonio Sartorio, Georg Friedrich Händel, Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi și Giacomo Puccini.

Construit în jurul unui puternic nucleu mozartian, în al cărui conținut se regăsesc arii din Cosi fan tutte, Don Giovanni și Flautul fermecat, programul de inspirație operistică cuprinde deopotrivă rarități preclasice, precum, Giulio Cesare in Egitto (Sartorio) sau Rinaldo (Händel), dar și titluri din spectacole italiene de secol XIX și XX: Otello, Falstaff (Verdi), Boema și Gianni Schicchi (Puccini).

Arii abordate în premieră, partituri și personaje care acoperă prin prezența lor cele mai spectaculoase oferte ale afișelor de operă sau de concert din întreaga lume, pot fi întâlnite în această interesantă seară de Ianuarie, realizată pe suportul unui acompaniament asumat de orchestra simfonică dirijată de Dan Crișan. Partiturile vor fi interpretate de tenorul Ioan Moțiu și sopranele invitate, Eva Eron (Italia) și Annamaria Kaszoni.

Dan Crișan a absolvit clasele gimnaziale la Liceul de Muzică Sigismund Toduță din Cluj Napoca, specializarea vioară și pian tehnic. În anul 2010 a absolvit Liceul Teologic Ortodox Român din Cluj-Napoca și Școala populară de artă Tudor Jarda din același oraș. Între anii 2010 și 2014 a urmat cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima, specializarea dirijat vocal-simfonic cu profesorii Ciprian Para și Florentin Mihăescu, iar ulterior, în perioada 2014 – 2016 a urmat cursurile de masterat din cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima, cu specializarea dirijat și acompaniament orchestral, sub îndrumarea și pregătirea maestrului Victor-Gheorghe Dumănescu. De asemenea este absolvent al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic nivelul I și II din cadrul AMGD-Cluj. În perioada studenției a participat anual în calitate de dirijor la concertele extraordinare de Crăciun și alte concerte cu tematică spirituală, făcând parte din stagiunea muzicală a AMGD – Cluj. Examenul de licență l-a absolvit cu lucrarea vocal-simfonică Requiem de John Rutter și examenul de masterat cu lucrarea vocal-simfonică Gloria de Francis Poulenc.

În anul 2010 a pus bazele orchestrei de cameră a Casei Municipale de Cultură Cluj. În timpul studenției a dirijat mai multe ansambluri corale și orchestrale cu diferite ocazii speciale, prin care s-a afirmat ca un tânăr talentat dirijor. Între anii 2011 și 2016 a participat activ la clase de măiestrie susținute de dirijorii Jan Stullen-Olanda, Octav Calleja-Spania, Roland Borger-Leipzig dar și clasa de estetică muzicală a acad. prof. dr. Alexandru Boboc.

În anul 2017 a colaborat în calitate de dirijor cu Centrul Cultural Județean Arad, Orchestra de cameră a Filarmonicii de Stat Arad și Asociația Kolcsey Egyesulet – Arad, susținând concerte simfonice atât în Arad cât și în Lipova.

Între anii 2014 – 2016 a ocupat funcția administrativă de Director de Așezământ Cultural din localitatea Vladimirescu – Arad. Din 2016 este angajat al Filamonicii de Stat Arad având profesia de artist liric.

Din anul 2017 este realizatorul emisiunii de radio Incursiuni muzicale de la Radio Renașterea – Cluj Napoca.

Eva Eron a absolvit Institutul de Artă din Veneția și ulterior Conservatorul Benedetto Marcello din același oraș, debutând pe scenele teatrului B. Marin din Grado și la Gorizia.

A colaborat la realizarea oratoriului Massimiliano Kolbe, cântat în primă audiție mondială la Veneția și la Auschwitz.

A participat la cursuri de tehnică vocală și interpretare, îndrumate de Bruno de Simone și Simone Alaimo, iar în cadrul Laboratorului Liric European din Milano și-a completat un ciclu de studii cu Roberto Negri de la Teatro alla Scala.

A interpretat rolul Gildei la Fondo Opera Festival din Trentino Alto Adige și a interpretat arii de Verdi, Puccini și Offenbach, într-un Concert pentru Europa organizat la Malta, în prezența Președintelui Edward Fenech Adami.

Alături de renumitul tenor bulgar Kaludi Kaludow a interpretat rolul Traviatei la Teatrul Național de Operă din Varna. În octombrie 2005, de Ziua Internațională a Muzicii, a fost invitată la Budapesta, într-o gală de operă organizată de Institutul Cultural Italian. În decembrie 2005 a cântat în Serata all’ Operetta, la invitația aceluiași institut și a Teatrului Național din Malta. Cântă în mod constant în concerte pentru Comunitatea Evreilor din Milano.

În anul 2006 a cântat în recitaluri la Miami, Florida, la Teatrul McCharty, Miami-Dade University și la Consulatul Franței. Acompaniată de orchestra Toti dal Monte a interpretat rolurile Gilda (Traviata), Leonora (Trubadurul) și Mimi (Boema).

Soprana a cântat în recitaluri cu I Cameristi de la Teatro La Fenice din Veneția, a susținut concerte cu orchestra Accademici della Fenice și a participat la cea de a VIII-a ediție a Festivalului Internațional de la Praga. A fost invitată deopotrivă în Finlanda și a cântat Stabat Mater de Pergolesi, acompaniată de ansamblul de coarde de la Scala. Alături de orchestra Filarmonica Veneta G.F. Malipiero a interpretat Donna Elvira din opera Don Giovanni de Mozart, Gilda din Rigoletto de Verdi și Anna din Văduva veselă de Lehar.

Annamaria Kaszoni a absolvit cursurile Liceului de artă Sabin Drăgoi din Arad şi a început să studieze canto la Conservatorul din Viena, sub îndrumarea profesoarei Julia Conwell, obţinându-şi diploma în anul 2014. În anul 2016 şi-a finalizat studiile masterale la Hochschule für Musik und Tanz din Köln, la clasa prof. Kai Wessel.

A urmat totodată numeroase cursuri de măiestrie, sub îndrumarea prof. Dalia Schaechter, Uta Schwabe şi Christoph Pregardien, în anul 2016 fiind finalista concursului de canto Schloss Rheinsberg din Berlin.

De-a lungul anilor de studii soprana a participat la numeroase producţii de operă precum An Allem ist Hütchen schuld de Siegfried Wagner (în rolurile Hexenweibchen, der Stern şi die Müllerin) sau Der Freischütz de Carl Maria von Weber (Änchen). A cântat pe scena Filarmonicii din Arad Carmina Burana de Carl Orff, rolul principal din operele contemporane Ein Lied şi Gespräch mit einem Stern la Köln, Bochum şi Wroclaw, iar la Konzerthaus din Viena, liedul Ich bin der Welt abhanden gekommen de Gustav Mahler.

Ioan Moţiu este absolventul Facultăţii de muzică din Timişoara, unde a studiat canto clasic la clasa Anei Stan Slusar.

A colaborat cu Opera Naţională Română din Timişoara în Flautul fermecat şi Gianni Schicchi, iar rolul de tenor din Carmina Burana l-a interpretat pe scene din Salzburg (2006), Arad, Timişoara şi Craiova.

A realizat turnee de concerte în Germania, Franţa, Olanda, Austria şi Spania iar în 1999, a susţinut un concert cu arii din opere la Centrul Cultural Român din New York.

Din anul 2001 tenorul este membru al Filarmonicii de Stat Arad.

Categorie: Cultură
Etichete: dirijor Dan Crisan, filarmonica de stat arad, Ioan Motiu, mozart, Puccini, soprana Annamaria Kaszoni, soprana Eva Eron
Distribuie:
Articolul anterior
RAZIA POLIȚIȘTILOR de miercuri, la Sebiș, pe tema transportului de material lemnos s-a lăsat cu 42 de sancțiuni
Articolul următor
Dorel Căprar: „PNL îngroapă Aradul în datorii, deși avem excedent de zeci de milioane de euro“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie