Focare de rujeolă în patru localități din județul Arad. Specialiștii atrag atenția asupra refuzului de vaccinare: „E un atentat la siguranța altor copii!”

 

Cinci copii s-au îmbolnăvit de rujeolă şi alţi patru sunt suspecţi, potrivit autorităţilor medicale arădene. Copiii bolnavi sunt din Zărand şi Galşa iar cei în cazul cărora există doar suspiciunea de rujeolă sunt din Mânerău şi Covăsînţ.
Potrivit medicilor, este vorba despre copii care nu au fost vaccinaţi. Printre primii care au reacţionat ca urmare a apariţiei focarelor de rujeolă în judeţul Arad s-a numărat dr. Adrian Wiener, purtătorul de cuvânt al Spitalul Clinic Judeţean Arad.

„Rata de vaccinare ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) în România e în continua scădere – 83% în 2015 pe întreg teritoriul țării, rata optima recomandată de OMS pentru ca focarele să nu devină epidemii, fiind de 95%. Ultima încercare a autorităților de a promova vaccinarea anti-HPV (vaccin care previne foarte eficient cancerul de col uterin) în țara cu cea mai mare incidență și mortalitate din cauza acestui tip de cancer din Europa a fost un fiasco”, a declarat Adrian Wiener.

Rata de vaccinare în judeţul Arad, apropiată de cea din lumea a treia!

„Din păcate Aradul are o rată de vaccinare ROR apropiată de lumea a 3-a: sub 70%. Dealtfel din multe puncte de vedere Aradul este se degradează. (…) Rujeola are cea mai mare contagiozitate dintre toate bolile transmisibile și azi asistăm la apariția de focare de rujeolă în județul nostru. În 2005 în România au fost 12.000 de cazuri de rujeolă din cauza sistării vaccinării timp de 6 luni. În epidemia din 2011-2012 13 copii au murit. Da, rujeola poate avea complicații fatale (pneumonia, encefalită)”, a atras atenţia dr. Adrian Wiener.

„Mă oripilez când văd atitudini echivoce, teorii ale conspirației sau afirmații iresponsabile în ceea ce privește vaccinarea.”

Nu există vreo descoperire în medicină care să fi salvat mai multe vieți. Poliomielita bate la ușile Europei din nou (cazuri recente în Ucraina și Israel). Rubeola a determinat în ultimii ani 50 de sindroame rubeolice congenitale soldate cu malformații grave auditive sau cardiace la copii. Tot mai multe cazuri de pertussis (tuse convulsivă, uneori cu forme grave). Nu e vorba doar de costurile enorme generate de boli care se pot preveni complet (ultimele epidemii de rujeolă și rubeolă au avut costuri de spitalizare 13 milioane de dolari) ci de suferință enormă gratuită. Refuzul de a-ți vaccina copilul e un atentat la siguranța altor copii, a copilului meu. Refuzul de a-ți vaccina copilul reprezintă încălcarea dreptului la sănătate a colegului său de clasă, a vecinului său”, a atras atenţia medicul arădean.

 

Facebook Comments Box
Despre Critic Arad Articolele 6514
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.
I accept the Privacy Policy