Acasă REPORTAJE GEST DE OMENIE LA CENTRUL OFTALMOLOGIC DR. ANDEA

GEST DE OMENIE LA CENTRUL OFTALMOLOGIC DR. ANDEA

0

Dacă-mi spui că așa e firesc, nu te contrazic. Dar dacă ai răbdare, distins cititor să urmărești întâmplarea, îmi vei da dreptate și vei dezvolta aceleași sentimente față de noblețea unor oameni.

Așteptam consultația la doctorul cabinetului medical oftalmologic dr. Andea.

Unuia i se dilatau ochii, alții așteptau chemarea la consultație, alții primeau sfaturi despre intervențiile cu laser. Amabilitate, curățenie, estetică și atmosferă pozitivă. Intră pe ușă o femeie susținându-se în cârjă, deschizând cu dificultate ușa de la intrare. Grupul de colaboratori ai centrului au sărit s-o ajute pe bătrânica neajutorată, abia apucând să spună „mulțumesc, maică”.

A fost așezată pe scaunul din apropierea intrării în cabinetul de consultație. O asistentă i-a luat actele, a ales pe cele potrivite (carnetul de sănătate și biletul de trimitere) și a informat doctorul. Acesta a consultat-o cu prioritate, iar până la completarea scrisorii medicale, femeia se plângea că nu mai vede, își arată talonul de pensie cu 670 lei și mărturisește că va aduna, în peste jumătate de an, necesarul de bani pentru o operație de cataractă cu laser. Se va descurca ea cumva cu mâncarea zilnică.

– Maică dragă, în septembrie, după ce ne întoarcem din concediu, veniți la intervenția cu laser și vom face astfel să nu vă coste nimic. Vom găsi sponsori, noi vă vom ajuta spre a vă reda vederea. Acum luați pastilele astea, zise doctorul cu vocea sa puternică, dominantă, cu irizări de arțoșag.

Să vă dea Dumnezeu sănătate, Domnule Doctor.
Acum puteți pleca liniștită acasă. Vă rog, fetelor, se adresează colaboratoarelor, chemați un taxi pentru doamna.
Nu, vă rog, nu, merg până la Podgoria pe jos (circa un kilometru), de acolo am tramvai până, acasă pe Pădurii. Mă descurc, mă descurc, maică!
Chemați un taxi, iată banii, iar în acest timp, asistenta în vișiniu îi strecoară în pumn o bancnotă gălbuie (cred că erau 50 lei). A sosit taximetrul, personalul cabinetului au ajutat-o să urce și i-a plătit șoferului tariful solicitat.

Am rămas impresionat de umanismul acestei echipe de la Centrul Oftalmologic Dr. Andea. Pacienta, o bătrânică cu batic și sandale, sprijinindu-se de o cârjă, a fost ajutată să se reconsidere emoțional și să-și construiască speranța că în toamnă va vedea din nou, clar, în urma operației gratuite (clinica este privată!) de cataractă. Cinste acestei echipe, alcătuite în spiritul respectului față de omul suferind.

Exit mobile version