CAMPANII

[GRĂDINIȚE ÎN ARAD] Grădinița cu Program Prelungit nr. 22 – în standardele unei „normalități primitoare”

 

 

Campaniile pentru  educație trebuie întreprinse continuu. Dacă avem copii, știm cât de greu e să luăm o decizie în ceea ce privește alegerea unei grădinițe care să corespundă nevoilor copiiilor noștri sau așteptărilor părinților în ceea ce privește confortul, siguranța și educația adecvată pentru cei mici. Dincolo de aspectele birocratice ale înscrierii la grădiniță, important este să cunoaștem oferta educațională, grădinițele din orașul nostru, referințele despre acestea inclusiv despre cadrele didactice cărora le vom încredința copiii, infrastructura materială a locației etc.  Pentru a evita luarea unei decizii în pripă, pentru că e perioada scurtă de înscriere și există riscul să nu mai fie locuri disponibile, este bine să ne informăm din timp. Cum, după dreptul la viață și sănătate, cel mai important pentru copii este dreptul la educație, ne-am propus o serie de materiale în care să prezentăm grădinițele din Arad pentru a le facilita părinților accesul la informație astfel încât să aibă șansa de a alege ceea ce este mai bun și mai sigur pentru copiii lor.

GRĂDINIȚA PP 22 ARAD – GRĂDINIŢĂ CU PROGRAM PRELUNGIT – structură a Grădiniţei cu Program Prelungit Nr. 1 Arad 

Situată pe strada Voluntarilor, nr 2, vis-a-vis de Kaufland și mascată de blocuri, este o locație primitoare și caldă. Grădinița este una de stat, cu program mixt adică 2 grupe cu program prelungit ( programul de funcționare, în fiecare zi, în intervalul 08.00 – 17.00) și o grupă cu program normal (programul de funcționare, în fiecare zi, în intervalul 08.00 – 12.00). Locația este gândită coerent, cu un număr de 3 săli de clasă, în care sunt îngrijite trei grupe de copii. Fiecare sală este dotată cu un număr corespunzător de paturi iar grupurile sanitare îndeplinesc normele de igienă. Grădinița dispune de o sală de mese și de bucătar propriu  pentru asigurarea mesei de prânz a micuților. Curtea locației este încă în proces de dotare și reconfigurare a spațiului de joacă, pentru a le asigura protecție și siguranță în timpul activităților educaționale desfășurate în aer liber.

Colectivul  didactic este  alcătuit dintr-un număr de 5 cadre specializate care se ocupă efectiv și într-o manieră educațională eficientă și responsabilă de educarea și îngrijirea copiiilor. Spațiul înterior este îngrijit și confortabil, deși, ca orice grădiniță de stat din România, poate suporta și  îmbunătățiri dar acestea țin exclusiv de infrastructura materială și nu de cea umană a locației.

Spațiul interior este un univers al copilăriei de poveste pentru că, prin inițiativa unui grup de copii talentați și voluntari, pereții și locurile inutilizabile au fost pictate și transformate în scene din povești, cu personaje cunoscute și dragi celor mici care să le insufle acel sentiment de siguranță și confort atunci când, pentru câteva ore, trebuie să stea departe de părinți si de lucrurile familiare.

Grădinița PP22 asigură programa educațională pentru 2 grupe de copii în varianta de program prelungit cu activitate în limba română și pentru o grupă de copii în varianta program normal ( interval orar 08.00 – 12.00), cu predare în limba germană. Pentru predarea limbii germane nu este percepută nicio taxă. Singura taxă care se percepe este contravaloarea hranei, iar părinții trebuie să achite 9 lei/zi pentru masa constând în: mic dejun, prânz: fel 1 și fel 2, și după ora de somn se primește o gustare –  fruct sau biscuiți, napolitane, plăcintă cu mere sau cu brânză.

 În concluzie, PP22 poate fi o opțiune pentru orice exigență parentală.

 

INFORMAȚII FURNIZATE PE SITE-UL MINISTERULUI EDUCAȚIEI – SECȚIUNEA ÎNVĂȚĂMÂNT PREȘCOLAR

Educaţia timpurie (0 – 6 ani) este formată din nivelul antepreşcolar (0 – 3 ani) şi învăţământul preşcolar (3 – 6 ani), care cuprinde grupa mică, grupa mijlocie şi grupa mare.

Educația timpurie antepreșcolară se poate desfășura în creșe, grădinițe și în centre de zi, de stat sau private, după același conținut educativ și după aceleași standarde naționale.

Copiii sunt organizați pe grupe de vârstă omogene, dar nu este exclusă constituirea unor grupe eterogene

Învățământul preșcolar se desfășoară în grădinițe sau în școli (de stat sau private), care au ca secție grupe de învățământ preșcolar, după același curriculum și respectând aceleași standarde naționale;

Copiii sunt organizați pe grupe de vârstă omogene, dar nu este exclusă constituirea unor grupe eterogene.

Alte informații relevante:

Ghid pentru inscrierea la gradiniță (ARACIP) 

Potrivit Ministerului Educației, înscrierea copiilor la grădinițele de stat se face gratuit, acestora fiindu-le interzis să solicite taxă de inscriere, ori să facă discriminări.

Acte necesare pentru înscrierea grădiniță:

– cerere înscriere grădiniță ;
– adeverințe cu veniturile părinților sau alte acte doveditoare ale veniturilor familiale (pentru grădinițele cu program prelungit și săptămânal);
– o copie a certificatului de naștere al copilului;
– fișa medicală;
– avizul epidemiologic;
– actele pentru dovedirea îndeplinirii condițiilor de departajare (dacă este cazul);

Locurile libere rămase la finalul perioadei de reînscriere vor fi ocupate după cum urmează:

– în ordinea descrescătoare a grupelor de vârsta: grupa mare (copii de cinci ani), grupa mijlocie (copii de patru ani) și grupa mică (copii de doi-trei ani);
– în limita locurilor rămase și, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale de departajare, pe care grădinițele le aplică atunci când există mai multe solicitări decât numărul de locuri (de exemplu: apropierea de domiciliul copilului, existența unui frate/a unei surori al/a copilului, înmatriculat/inmatriculată în unitatea de învățământ la care se solicită înscrierea, părinte/tutore unic intreținător de familie, existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului).

 

Sasha Romanov, 26 septembrie 2016 7:24

gradinita_pp11-33gradinita_pp11-32-e1474785630499gradinita_pp11-31gradinita_pp11-30gradinita_pp11-29gradinita_pp11-28gradinita_pp11-27gradinita_pp11-26gradinita_pp11-25gradinita_pp11-24gradinita_pp11-23gradinita_pp11-22gradinita_pp11-21gradinita_pp11-20gradinita_pp11-19gradinita_pp11-18gradinita_pp11-16gradinita_pp11-15gradinita_pp11-14gradinita_pp11-13gradinita_pp11-12gradinita_pp11-10gradinita_pp11-9gradinita_pp11-8gradinita_pp11-7gradinita_pp11-6gradinita_pp11-5gradinita_pp11-4gradinita_pp11-3gradinita_pp11-2gradinita_pp11-1