joi, februarie 2, 2023

Gunoiul SF și soluțiile bune… ale altora

 

 

Aradul este un oraș în continuă mișcare. La fel și problemele orașului, ancorat adânc în trecut, au dinamica lor. Așa a fost și cu momentul  gunoiului care la un moment dat părea că nu se mai termină.  Acum că a trecut în plan secund, am avut timp să arunc o privire la cum se descurcă alții.

Ce să vezi, undeva într-un orășel din Muntenia, în Mizil, problema gunoiului este – cel puțin pentru noi, „un oraș civilizat”, una SF, coborâtă tocmai din viitorul japonez. Pubele cu coduri de bare și cip, gunoi menajer plătit la kilogram. Asta se întâmplă la Mizil, unde firma de salubritate a tehnologizat procesul de colectare. Oamenii plătesc acum strict pentru gunoiul pe care îl produc. Nimic în plus. Iar deșeurile care se pot recicla NU sunt facturate, pentru a încuraja localnicii să colecteze selectiv.

Toate cele trei mii de pubele de gunoi din Mizil au primit câte un cod de bare și un cip. Iar pe mașinile firmei de salubritate au fost montate cântare și cititoare de cipuri. Toată lumea plătește gunoiul pe care îl produce, la kilogram. La blocuri, locatarii au primit cartele pentru a intra la ghena de gunoi, ele fiind închise într-un țarc special construit în așa fel încât să nu intre locatarii altor blocuri sau boschetarii care lasă în urma lor numai mizerie.
Până acum, locuitorii din Mizil plăteau 11 lei pe lună, de persoană, indiferent de cât gunoi menajer aruncau. Kilogramul de gunoi menajer costă acum 0,35 de bani.
Deșeurile reciclabile sunt ridicate gratuit de firma de salubritate, pentru a-i încuraja pe locuitori să colecteze selectiv deșeurile.

Firma de salubritate, care aparține primăriei Mizil, a investit 20 de mii (douăzeci de mii) de euro pentru modernizarea mașinilor de gunoi. În plus, a dat 5 lei pentru fiecare pubelă dotată cu cipuri si cod de bare. Să vezi și să nu crezi. Un orășel despre care mulți nici măcar nu știu unde este situat pe harta țării, fără GPS, a venit cu o soluție parcă coborâtă, așa cum spuneam din viitor, pe deasupra și ieftină.

Chiar sunt curios ce soluții ne aduce din viitorul japonez edilul nostru. La minim 8 mii de euro bucata…

 

Foto: RepublikaNews

Ultimele Știri

Related news

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.