N-CAZURI

„IGNORE” cum îți dă Primăria din Zăbrani, nu-ți dă nici PARTIDUL! „Felicitări, domnule Marian Toader” – îl ia la mișto un om din Chesinț pe primarul care nici măcar propriul gunoi nu și l-a dus…

 

Omul care ne-a trims rândurile ce urmează ne-a întrebat, înainte de a-și expune (aparent) mica problemă, dacă ne interesează un subiect dintr-o comună mai de la capătul județului Arad: „Nu e ceva „strong”, dar e un subiect referitor la bătaia de joc a primăriei Zăbrani la adresa cetățenilor” – s-a exprimat cetățeanul Ovidiu Toma, din satul Chesinț. I-am zis că da… sugerându-i că (mai nou) cu cât e „mai de la capătul județului, cu atât de interesează mai tare”… și dacă e să recunoaștem tot, nici n-am înțeles de la prima citire dacă Zăbrani sau Zărand („parcă n-ar fi totuna!” – inside joke).
Pe mail ne-a spus, politicos și cumva subversiv, că subiectul său face referire la administrația P.N.L. din Zăbrani… iar noi am încercat să-i explicăm, tot cât am putut fi noi de politicoși, că nu suntem curioși de jocuri politice când vorbim despre libertatea de a reclama ceva documentat și, mai ales, nu cenzurăm supărări trăite pe propria piele.

Cetățeanul Toma ne-a trimis, deci, următoarea supărare: 

«Ca orice gospodar PNL-ist, în toamnă, Primăria Zăbrani s-a apucat de bună voie și nesilită de nimeni să curețe drumurile dintre grădinile oamenilor. „Păi și care e problema?” – o să întrebe lumea de bună credință. Până aici totul e bine și frumos, o inițiativă de lăudat; aș zice „felicitări, domnule Marian Toader”.

Buba e că tot gunoiul din grădinile necurățate l-au tras în fața grădinilor la care proprietarii au menținut ordinea și curățenia. Din toamnă, mormanele de gunoi blochează accesul în grădini în cazul câtorva săteni care au avut ghinionul să mențină curat accesul pentru efectuarea lucrărilor agricole.

Am vrut să aduc stupii de la pădure în toamnă și nu am mai avut pe unde să intru în grădină. M-am rugat de vecin să mă lase pe la el prin livadă să trec cu tractorul ca să pun stupii pe vatră. Am trimis 2 mail-uri primăriei, deoarece nu am timpul fizic să merg să îi intreb ce au de gând cu gunoiul. Nu am primit răspunsul la o solicitare în 30 de zile cum prevede legea și nici nu cred că voi primi.

Dacă era vorba de o cantitate mică de gunoi o împrăștiam noi, dar e vorba de lucru cu utilaje mari. Sper ca până în primăvară să curățe pentru a putea să ne desfășurăm activitățile agricole.

Un vecin mi-a spus că a intrat „peste trifoiul vecinului său, că i-au lăsat gunoiul la intrarea în grădină. Nu se ridică nici ăla menajer când trebuie, cine știe când îl iau pe ăsta”.»

***

Acuma… dacă o să zici că „ce problema lu` pește mai e și asta?!… că ne strângem într-un jeep în parcare la Kaufland și rezolvăm problema-n juma` de oră cu tot cu bătut primarul!” – o să-ți răspund că da… dar tu n-ai stupi de dus pe vatră cu tractorul prin grădina vecinului, nici serviciu la 40 de kilometri de casă… plus că ai timp berchet să stai să-njuri pe net: scrii și când n-ai nimic de scris. De aia ziceam să preferăm, mai nou, „subiecte marginale”.
Ia să-ți dea ție „ignore” Primăria Arad, de exemplu, când nu poți să-ți parchezi mașina în fața blocului pentru că de trei luni nu și-a adunat copacii tăiați din fața geamului tău… să vezi ce revoluție ar fi!
Așa, dacă stai la Chesinț și-l ai primar pe Marian Toader, chiar pare un fapt banal…

Lucian Valeriu, 12 ianuarie 2019 10:29

chestint2chestintchesintzabrani