Iluminat public cu LED – o investiție utilă și necesară pentru Arad

iluminat cu led
Distribuie:

 

În lumina celor de mai jos, proiectul „Iluminat public cu LED în municipiul Arad” reprezintă o investiție utilă și necesară. Să sperăm că așa  va fi și că nu se va transforma, ca alte proiecte, într-un fiasco!

Inventatorul primului  LED ( Lighting Emitting Diode) a fost inginerul rus Oleg Vladimirovich Losev în anii ’ 20. Invenţia, deși  primită cu entuziasm, timp de câteva decenii nu a fost implementată datorită costurilor mari de producţie şi a luminii slabe pe care o emitea. Dezvoltarea tehnologiei și inventarea LED-ului care produce lumină albă  a permis ca, astăzi, să se vorbească despre LED ca despre soluția viitorului în domeniul iluminatului, fiind cea mai economică sursă de lumină.

 O lampă de iluminat stradal are în componență un bec LED de mare putere, o sursă pentru acesta și un radiator pentru a disipa căldura. 

Avantajele folosirii lămpilor de iluminat stradal cu LED (comparativ cu cele tradiționale cu sodium):

  • Economia de energie datorită eficienței lămpii stradale cu LED.
  • Costuri de intreținere reduse și o durată de utilizare ridicată (de circa 3 ori mai mare comparativ cu cea a unei lămpi cu sodium).
  • Timpi de pornire și oprire instantanee.
  • Focalizarea fără a utiliza dispozitive suplimentare care se deteriorează în timp.
  • Un factorul de putere de peste 95% comparativ cu lămpile tradiționale.
  • Influența redusă a socurilor și vibratiilor.
  • Nivel de iluminare ridicat.
  • Posibilitatea de a utiliza panouri fotovoltaice pentru alimentarea stâlpilor de iluminat stradal datorită consumului redus al lămpii LED.
  • Nu conțin substanțe periculoase pentru mediul înconjurător (cum ar fi mercurul sau sodiul).

 

[COMUNICAT DE PRESĂ – PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ARAD]

Reprezentanții Municipiului Arad și ai SC Elba Com SRL au semnat marți, 26 septembrie 2017, contractul de proiectare și execuție a lucrărilor aferente proiectului „Iluminat public cu LED în Municipiul Arad”, finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român.

Lucrările vizează extinderea și modernizarea sistemului de iluminat public prin instalarea a 3114 puncte luminoase cu leduri care vor fi amplasate astfel:

– 2541 puncte luminoase în cartiere și în zonele industriale (Centru 1111, Sânicolaul Mic 600, Drăgășani 284, Funcționarilor 246, ZIA Vest 172, ZIA Est 126);

– 298 puncte luminoase în 70 de locuri de joacă din cartiere;

– 185 puncte luminoase pe trei străzi de pe șoseaua de centură: Str. Ovidiu (secțiunea dintre Str. 6 Vânători și Calea Zimandului)  Str. Tenețchi (secțiunea cuprinsă între străzile Câmpineanu și Dunării) și  Str. Tribunul Corcheș;

– 90 puncte luminoase pe coronamentul digului râului Mureș, în zona cuprinsă între Podul Decebal și Podul Traian.

Valoarea totală a contractului de lucrări este de 5.548.785,97 lei (cu TVA), iar termenul de execuție este de 15 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Noul sistem de iluminat public cu LED va genera costuri de întreținere mai mici, fiind mai economic decât cel clasic și totodată va contribui la îmbunătățirea calității mediului.

Aradul se numără printre cele patru orașe din țară (alături de Cluj-Napoca, Brașov și Suceava) care beneficiază de finanțarea unor proiecte locale în domeniul energiei și dezvoltării durabile, în cadrul Obiectivului 1 al Ariei de Concentrare 4 – „Îmbunătățirea mediului înconjurător” din cadrul Programului de Cooperare Elvețiano – Român vizând reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse.

„Pentru mine acest proiect închide un capitol început în 2004, anul în care Aradul licita pentru prima dată un serviciu de intervenţie şi dezvoltatre a iluminatului public. Nu ştiu câţi îşi amintesc cum arăta Aradul în 2004,  câte puncte luminoase erau atunci şi ce consum de energie aveam în perioada respectivă. Putem spune că în 16 ani, peste 15 000 corpuri de iluminat vor fi reabilitate. Aradul va deveni un oraş  iluminat ecologic”, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

„Consider că acest proiect ne-a dat ocazia să gândim altfel în aceşti ani, ţinta fiind pusă pe reducerea emisiilor. De altfel noi am intrat în reţeaua oraşelor care pun accent pe condiţiile de mediu, împreună cu finanţatorii din partea Fondului Elveţiano-român.”, viceprimarul municipiului Arad, Levente Bognar.

 „Vreau sĂ felicit din toată inima Primăria Municipiului Arad şi echipa de proiect pentru atragerea de fonduri elveţiene. Privind la nivel naţional, eu consider că este o mare realizare că Primăria Municipiului Arad a reuşit să realizeze un asemenea obiectiv. Astfel putem spune că după modernizarea celor 3114 puncte luminoase, municipiul Arad va fi în totalitate iluminat cu led-uri. Vorbim despre eficientizare. Reducerea consumului de energie electrică per ansamblu pe acest proiect  va fi în medie de 62%, ceea ce este foarte mult. Aradul devine astfel un oraş nepoluant luminotehnic. Mai mult decât atât, până la sfărşitul anului cred că municipiul Arad este singurul din ţară care are în totalitate telemanagementul pe punct luminos”, Romulus Povian,  director general, ELBA Com.

 

Categorie: Știri
Etichete: Gheorgeh falcă, Gheorghe Falca, Iluminat public cu LED, investitie, lămpi cu LED, primaria arad, Programul de Cooperare Elvețiano-Român, Romulus Povian, SC Elba Com Srl
Distribuie:
Articolul anterior
„Inspectoarea Pisi” – sau cum să distrugi o persoană cu mâna ei
Articolul următor
Crime dincolo de puterea oricărei explicații se întâmplă în Arad… BELLA, „răsfățata străzii”, un LABRADOR retriever medaliat și campioană la frumusețe a fost ucisă cu furca [FOTO]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie