[ACTUALIZARE] Edilul-șef continuă să facă Aradul, politica, administrația și istoria DE RÂS: FALCĂ și-a retras ideea amplasării „monumentului” în Piața Catedralei, dar insistă pe DEMOLARE

falca
Distribuie:

 

 

Ședință scandaloasă astăzi, în Consiliului Local Arad, precedată de intervenţiile a trei doamne pentru care Piaţa Mare (Catedralei) înseamnă… mult mai mult decât reprezintă pentru primarul Gheorghe Falcă – nimic altceva decât un (nou) prilej de a-şi repara capitalul de imagine. Scandalul amplasării „monumentului” Marii Uniri de la 1918, însă, pare a fi compromis definitiv și irevocabil orice prezumție de bună credință de care, poate, se mai bucura în cercuri restrânse… foarte restrânse.

De altfel, după o oră jumătate de discuții isterice  în contradictoriu, Gheorghe Falcă a decis să retragă de pe ordinea de zi „punctul 35”, respectiv proiectul privind amplasamentul Monumentului Unirii în Piața Catedralei Vechi. În „contrapartidă”… parcă dorind să răzbune orgoliul rănit al „faraonului de la Brad”, consilierii liberali au decis să nu voteze proiectul inițiat de PSD și ALDE prin care se dorea menținerea actualei destinații a Pieței.

Așa încât, chiar dacă monstruozitatea nu va ocupa Piața Catedralei este foarte probabil să fie demolată („specialitatea casei”) întrucât există un Plan Urbanistic Zonal votat de Consiliul Local și care prevede o altă destinație pentru acest spațiu.

„În scopul de a rezolva amplasarea Monumentului Marii Uniri delegaţia Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prezentă la Arad a vizitat împreună cu reprezentanţii autorităţii publice locale, amplasamentul pe care s-a câştigat proiectul, dar şi alte posibile amplasamente. Ca urmare a acestei vizite, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prin adresa nr. 5351/01.08.2017, înregistrată la Primăria Municipiului Arad cu nr. 51235/02.08.2017 solicită adoptarea unei decizii cu privire la amplasamentul definitiv al monumentului. Pentru o mai bună punere în valoare a Monumentului Marii Uniri realizat de sculptorul Florin Codre, precum şi pentru îndeplinirea cerinţelor stabilite prin Planul Urbanistic Zonal- Piaţa Catedralei s-a reconsiderat împreună cu reprezentanţii Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, amplasarea monumentului în zona Piaţa Catedralei. Totodată amplasamentul din Piaţa Catedralei asigură accesul fiabil la monument cu ocazia evenimentelor de comemorare a eroilor, lucru solicitat şi de către Asociaţia pentru ridicarea Monumentului Marii Uniri” – o ține… langa Gheorghe Falcă. În mintea lui, poezia potrivit căreia  „a fost convins că există un consens în ceea ce privește amplasarea Monumentului”  face sens!
În a restului populației Aradului, nu…

De cealaltă parte, deputatul Adrian Todor a venit cu explicații și a arătat că de fapt Consiliul Local a aprobat deja ca locație Lacul Pădurice, angajându-se și să asigure postamentul și soclul aferent Monumentului. „Monumentul are locație stabilită la cererea artistului în mijlocul Lacului Pădurice. În Studiu de Fezabilitate realizat la acel moment municipalitatea s-a obligat să facă postament, soclu și tot ceea ce ține de amplasare. Singurul reponsabil că nu s-a făcut soclul și tot ceea ce trebuie pentru ca sculptorul să își poată monta opera este domnul primar”, este punctul de vedere al PSD Arad  asupra subiectului, pronunțat prin vocea deputatului Adrian Todor.

Pozițiile comercianților susțin, fără excepție, argumentul că desființarea pieței agro-alimentare îi va lăsa fără locuri de muncă și fără venituri, iar cele ale profesioniștilor în domeniu – arhitecți, urbaniști, artiști, ingineri, constructori – sunt lipsite de orice echivoc: așa-zisul momument este o monstruozitate fără nicio valoare artistică și istorică și nu trebuie montat niciunde!

………………………………………………………………..

[TITLUL INIȚIAL] (12 august, 2017): „Împletitura turnată” în China de sculptorul brașovean Florin Codre pe post de „Monument al Marii Uniri” va fi amplasată în Piața Catedralei. „Monstrul abstract” are 20 de metri și cântărește 120 de tone

Monumentul Marii Uniri de la 1918, executat de sculptorul brașovean Florin Codre, va fi amplasat, aproape sigur, în Piaţa Catedralei din Arad. „Amplasamentul a fost stabilit, în cele din urmă, de către Ministerul Culturii şi artist, în urma vizitei efectuate, luna trecută, la Arad” – conform reprezentanților Primăriei – „după ce au fost studiate şi analizate mai multe posibile locaţii pentru amplasarea Monumentului: lacul de la Pădurice, zona Consiliului Judeţean, în faţa Palatului Administrativ, Piaţa Catedralei” – nimeni (sau cel puțin, nimeni din presa locală sau centrală) nefiind prezent la respectiva întâlnire. Opţiunea sculptorului şi a ministerului pentru Piaţa Catedralei ar putea avea legătură cu faptul că pentru această zonă există deja un PUZ (adoptat în legislatura trecută a CLM) care prevede amenajarea spaţiului din jurul Vechii Catedrale ca piaţă publică.

Urmează o ședință CLM cu rezultat… previzibil

Viceprimarul Călin Bibarţ a declarat într-o conferință de presă susținută vineri, în Sala „Ferdinand” a Palatului Administrativ: „În 2 august am primit o adresă de la Ministerul Culturii, referitor la Monumentul Marii Uniri, în care ni se solicită hotărâre de consiliu pe noul amplasament, respectiv Piaţa Catedralei Vechi. Am participat la discuţiile care au fost la Arad cu ocazia vizitei secretarului de stat şi a sculptorului, care au optat pentru acea locaţie. Avem nevoie de o hotărâre de consiliu, am convocat şedinţa săptămâna viitoare, în 17 august. M-aş bucura să avem o unanimitate măcar pe problemele foarte serioase ale Municipalităţii, ale Aradului, ale istoriei Aradului. În acea locaţie, în mandatul trecut, toţi consilierii din tot spectrul politic au votat pentru amenajarea spaţiului din jurul Catedralei Vechi ca o piaţă publică, nu ca piaţă de zarzavaturi sau alte spaţii comerciale. Acum, având acest Plan Urbanistic Zonal, având dorinţa sculptorului şi a Ministerului Culturii, din punctul nostru de vedere nu e nicio problemă ca acel monument să fie amplasat de către Ministerul Culturii acolo. Aştept votul consilierilor şi, evident, o cât mai rapidă evoluţie a lucrurilor astfel încât Aradul să fie  respectat printr-un monument pe care îl merită. Inclusiv ministerul accentuează că timpul e destul de strâns, motivând graba pentru a da această hotărâre de consiliu.”

Monumentul Marii Uniri de la 1918 a fost turnat în China și se află în curtea sa din satul Chiselet, județul Călărași, potrivit sculptorului, după un drum care a trecut inclusiv prin instanțele de judecată

Florin Codre a câştigat, în 2007, un concurs organizat de Ministerul Culturii, la solicitarea Primăriei Arad, pentru realizarea Monumentului Marii Uniri. Ministerul Culturii a plătit peste 2,2 milioane de euro pentru el, Codre a ales China pentru turnarea pieselor componente, dar nu a mai avut bani să o „repatrieze”.

În noiembrie 2010, comisia de recepție din cadrul Ministerului Culturii constată că sculptorul a executat lucrarea în totalitate și aprobă achitarea ultimei tranșe de bani către artist, până la suma de 10 milioane de lei. Potrivit presei centrale, comisia a recepționat lucrarea fără s-o vadă vreodată.
Sculptorul Florin Codre a fost obligat să transporte şi să amplaseze, în Arad, lucrarea Monumentul Marii Uniri de la 1918 printr-o hotărâre din 22 octombrie, 2013, a Tribunalului Bucureşti. Instanţa s-a pronunţat astfel în acest dosar din anul 2013, în care Ministerul Culturii l-a chemat în judecată pe Florin Codre. Obiectul dosarului este „acţiune în răspundere contractuală”, potrivit informaţiilor publicate pe Portalul Instanţelor de Judecată. Astfel, în 22 octombrie, 2013, Tribunalul Bucureşti a decis să admită în parte acţiunea principală: „Obligă pârâtul reclamant să transporte şi să amplaseze lucrarea intitulată «Monumentul Marii Uniri de la 1918» în Municipiul Arad, conform contractului de comandă nr. 55/07.12.2007.” Sentința a fost atacată.

În august 2014, Florin Codre a declarat, pentru MEDIAFAX, că lucrarea a fost adusă în Portul Constanţa şi a cerut Ministerului Culturii un sprijin financiar de 400.000 de lei, pentru a o transporta şi amplasa la Arad.

Potrivit contractului, sculptorul avea obligația de transport și de amplasare a lucrării la Arad – lucru confirmat de decizia Tribunalului București, Secția a III-a Civilă, din ianuarie 2017 – definitivă. Doar că Florin Codre a cheltuit toată suma de 10 milioane de lei și nu i-au mai rămas bani de transport.

Monumentul Marii Uniri de la 1918 reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergenţă a celor trei provincii româneşti. Monumentul va fi legat terestru de trei poduri.

Actualmente, conform sculptorului, „Lucrarea este la mine în curte, la 70 de kilometri de Bucureşti, în satul Chiselet (judeţul Călăraşi)”. „Monstrul abstract” este compus din 12 piese, care vor constitui o coloană împletită, înaltă de mai mult de 20 de metri, şi cântărind peste 150 de tone.

Municipalitatea a mai lansat în luna februarie a acestui an ideea amplasării Monumentului Marii Uniri în Piaţa Catedralei, însă s-a lovit de opoziția pieţarilor.

Articol asociat:

„Dume” marca Falcă: monumentul pe care nu l-a văzut nimeni este pe cale de a fi amplasat… oriunde… numai scandal să iasă!

Categorie: Știri
Etichete: Florin Codre, Gheorghe Falca, monumentul marii uniri arad, piata catedralei, sedinta CLM
Distribuie:
Articolul anterior
Ultima „ispravă” a Primăriei Arad: TRANSFORMATOARE ÎN COPACI!
Articolul următor
[OINĂ] Comuna Almaș – leagănul sportului național – a găzduit a 30-a ediție a „Cupei Zărandului”

1 comentariu. Leave new

  • Monumentul Unirii de la Arad.

    Am avut și noi – Vatra Românească – mai multe discuții cu arhitecți, istorici, la care s-a raliat și un partid, asupra proiectelor propuse de sculptori pentru Monumentul Unirii de la Arad.
    Pe lângă Florin Codre, erau sculptorii Ioan Bolbore și Ioan Tolan (parcă mai era unul!)
    Era acum vreo 8 – 9 ani. Noi am optat pentru macheta dlui Ioan Tolan.
    A câștigat Florin Codre. Proiectul lui era o Coloană a lui Brâncuși, dar împletită în patru (cum îmi făceam eu bici când era la țară!) cu trei ramuri la sol …… o știți dv.
    I-am dat telefon și la Mircea Micu la București Dumnezeu să-l hodinească. Era mare, Președintele Uniunii Scriitorilor filiala București. Și i-am dat detalii. Știa cine a câștigat. Și mi-a spus (ferm!), că trebuie să-l acceptăm pentru că …..
    De atunci, s-au alocat bani mulți, au avut lor controverse, etc.
    Vatra nu s-a mai implicat. Hotărârea era luată.
    Nu mă pronunț, dar macheta lui Ioan Tolan era monumentală, simboliza evenimentul crucial pentru România și mai ales Marea Unire !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie