ȘTIINȚĂ

„Împletitura turnată” în China de sculptorul brașovean Florin Codre pe post de „Monument al Marii Uniri” va fi amplasată în Piața Catedralei. „Monstrul abstract” are 20 de metri și cântărește 120 de tone

 

Monumentul Marii Uniri de la 1918, executat de sculptorul brașovean Florin Codre, va fi amplasat, aproape sigur, în Piaţa Catedralei din Arad. „Amplasamentul a fost stabilit, în cele din urmă, de către Ministerul Culturii şi artist, în urma vizitei efectuate, luna trecută, la Arad” – conform reprezentanților Primăriei – „după ce au fost studiate şi analizate mai multe posibile locaţii pentru amplasarea Monumentului: lacul de la Pădurice, zona Consiliului Judeţean, în faţa Palatului Administrativ, Piaţa Catedralei” – nimeni (sau cel puțin, nimeni din presa locală sau centrală) nefiind prezent la respectiva întâlnire. Opţiunea sculptorului şi a ministerului pentru Piaţa Catedralei ar putea avea legătură cu faptul că pentru această zonă există deja un PUZ (adoptat în legislatura trecută a CLM) care prevede amenajarea spaţiului din jurul Vechii Catedrale ca piaţă publică.

Urmează o ședință CLM cu rezultat… previzibil

Viceprimarul Călin Bibarţ a declarat într-o conferință de presă susținută vineri, în Sala „Ferdinand” a Palatului Administrativ: „În 2 august am primit o adresă de la Ministerul Culturii, referitor la Monumentul Marii Uniri, în care ni se solicită hotărâre de consiliu pe noul amplasament, respectiv Piaţa Catedralei Vechi. Am participat la discuţiile care au fost la Arad cu ocazia vizitei secretarului de stat şi a sculptorului, care au optat pentru acea locaţie. Avem nevoie de o hotărâre de consiliu, am convocat şedinţa săptămâna viitoare, în 17 august. M-aş bucura să avem o unanimitate măcar pe problemele foarte serioase ale Municipalităţii, ale Aradului, ale istoriei Aradului. În acea locaţie, în mandatul trecut, toţi consilierii din tot spectrul politic au votat pentru amenajarea spaţiului din jurul Catedralei Vechi ca o piaţă publică, nu ca piaţă de zarzavaturi sau alte spaţii comerciale. Acum, având acest Plan Urbanistic Zonal, având dorinţa sculptorului şi a Ministerului Culturii, din punctul nostru de vedere nu e nicio problemă ca acel monument să fie amplasat de către Ministerul Culturii acolo. Aştept votul consilierilor şi, evident, o cât mai rapidă evoluţie a lucrurilor astfel încât Aradul să fie  respectat printr-un monument pe care îl merită. Inclusiv ministerul accentuează că timpul e destul de strâns, motivând graba pentru a da această hotărâre de consiliu.”

Monumentul Marii Uniri de la 1918 a fost turnat în China și se află în curtea sa din satul Chiselet, județul Călărași, potrivit sculptorului, după un drum care a trecut inclusiv prin instanțele de judecată

Florin Codre a câştigat, în 2007, un concurs organizat de Ministerul Culturii, la solicitarea Primăriei Arad, pentru realizarea Monumentului Marii Uniri. Ministerul Culturii a plătit peste 2,2 milioane de euro pentru el, Codre a ales China pentru turnarea pieselor componente, dar nu a mai avut bani să o „repatrieze”.

În noiembrie 2010, comisia de recepție din cadrul Ministerului Culturii constată că sculptorul a executat lucrarea în totalitate și aprobă achitarea ultimei tranșe de bani către artist, până la suma de 10 milioane de lei. Potrivit presei centrale, comisia a recepționat lucrarea fără s-o vadă vreodată.
Sculptorul Florin Codre a fost obligat să transporte şi să amplaseze, în Arad, lucrarea Monumentul Marii Uniri de la 1918 printr-o hotărâre din 22 octombrie, 2013, a Tribunalului Bucureşti. Instanţa s-a pronunţat astfel în acest dosar din anul 2013, în care Ministerul Culturii l-a chemat în judecată pe Florin Codre. Obiectul dosarului este „acţiune în răspundere contractuală”, potrivit informaţiilor publicate pe Portalul Instanţelor de Judecată. Astfel, în 22 octombrie, 2013, Tribunalul Bucureşti a decis să admită în parte acţiunea principală: „Obligă pârâtul reclamant să transporte şi să amplaseze lucrarea intitulată «Monumentul Marii Uniri de la 1918» în Municipiul Arad, conform contractului de comandă nr. 55/07.12.2007.” Sentința a fost atacată.

În august 2014, Florin Codre a declarat, pentru MEDIAFAX, că lucrarea a fost adusă în Portul Constanţa şi a cerut Ministerului Culturii un sprijin financiar de 400.000 de lei, pentru a o transporta şi amplasa la Arad.

Potrivit contractului, sculptorul avea obligația de transport și de amplasare a lucrării la Arad – lucru confirmat de decizia Tribunalului București, Secția a III-a Civilă, din ianuarie 2017 – definitivă. Doar că Florin Codre a cheltuit toată suma de 10 milioane de lei și nu i-au mai rămas bani de transport.

Monumentul Marii Uniri de la 1918 reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergenţă a celor trei provincii româneşti. Monumentul va fi legat terestru de trei poduri.

Actualmente, conform sculptorului, „Lucrarea este la mine în curte, la 70 de kilometri de Bucureşti, în satul Chiselet (judeţul Călăraşi)”. „Monstrul abstract” este compus din 12 piese, care vor constitui o coloană împletită, înaltă de mai mult de 20 de metri, şi cântărind peste 150 de tone.

Municipalitatea a mai lansat în luna februarie a acestui an ideea amplasării Monumentului Marii Uniri în Piaţa Catedralei, însă s-a lovit de opoziția pieţarilor.

Articol asociat:

„Dume” marca Falcă: monumentul pe care nu l-a văzut nimeni este pe cale de a fi amplasat… oriunde… numai scandal să iasă!

Lucian Valeriu, 12 august 2017 9:30

codre3codre4codre2codre1monument-marea-unirepiata-catedralei-626x360monumentul-marii-uniriflorin-codre