IN MEMORIAM Vasile Popeangă – 100 de ani de la naștere

 

VASILE POPEANGĂ – 100

Profesorul și directorul nostru, al absolvenților Liceului Pedagogic din Arad, dr. în pedagogie, Vasile POPEANGĂ, ar fi împlinit centenarul, fiind născut în 22 decembrie 1920. Un grup de foști elevi, ei înșiși la vârsta senectuții, animați de cel mai fidel discipol, dr. în istorie, Doru BOGDAN, a depus o coroană de flori la mormântul Profesorului, rememorând activitatea acestuia.

Ne-am amintit că a condus Liceul Pedagogic un sfert de veac, până în 1982, că în epoca directoratului său, Liceul a avut o prolifică împlinire, dând învățători, educatoare și maistre pentru județele Arad, Timiș și altele din Transilvania, că a fost un exemplu de cercetător în domeniul pedagogiei și metodicii, atât de utile carierei didactice. A scris Monografia Școlii pedagogice, publicând volume despre istoria școlilor și învățământului arădean și transilvan, că a promovat calitatea prin exigență, autoritate, profil profesional și model de cărturar.

În parcul Liceului pedagogic se află bustul Profesorului, iar opera sa cuprinde un raft de bibliotecă, astfel că oricare cercetător actual nu va putea scrie despre învățământ fără referință la opera lui Vasile Popeangă. Atâția absolvenți îi aduc un pios omagiu, recunoștință și respectul cuvenit unei personalități a școlii arădene, care a amprentat valoarea acesteia cu esențiale contribuții bibliografice. Foștii elevi i-au dedicat volume, articole, evocări, iar acum se află în editare un nou volum dedicat distinsului prof. univ. dr. Vasile Popeangă.

Să se odihnească în pace.

Facebook Comments Box

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.
I accept the Privacy Policy