DE CARTIER

În Vlaicu TOTUL e relativ. Avem și un MONUMENT în acest sens!

 

Vedeți rampa aia de gunoi? Ei bine, aia nu e o rampă: e un suport de priză trasformat în tablou urban. Personajul principal al tabloului e Einstein, desigur: Albert Einstein – adevăratul primar din Vlaicu, de pe vremea când Nicolae Iorga scria reportaje din Vlaicu, dragul de Aurel Vlaicu abia ce căzuse cu avionul și totul era la fel de relativ ca și astăzi.

Pe cale de consecință, opera respectivă (semnată „Zeus” – desigur!) ar putea reprezenta MONUMENTUL RELATIVITĂȚII. Un mod prezentabil și plăcut de a transmite autorităților un mesaj.

S-a născut cum a putut: din revolta pașnic-artistică a omului de a dialoga cu prezentul său. Are toate elementele care trebuie să compună un monument: e solid, poate fi admirat din orice unghi în toată splendoarea lui, are coaie, are sens și are clasă. Până și langoșerie imediat lângă are… două benzinării, un WOW! Plus un Mall gol. Plus „n”-șpe magazine pline de la covoare la topoare, tarabe, piață nouă imediat lângă, piață veche vizavi, second-handuri de poți să îmbraci Somalia cu ele, 15 dealeri de țigări pe nașpa, 12 birturi nonstop de jur împrejur… absolut orice și la orice oră găsești în zonă. De aia-i și zice „Fortuna”.

Avantaj financiar-romantic: nici nu s-a cheltuit nimic din bani publici pentru efectuarea sa. Bine… are o epică inclusiv pe partea economică cel puțin interesantă: niște revoltați „cum naiba să îmi pui rampa de gunoi între fațada blocului și un drum european, pe un spațiu comercial?!” le-au arătat ălora din Confecții cum se face o treabă până la capăt (vezi la capăt!) și au pus jos oribila rampă lâsând din ea fix cât să aibă Zeus de-o pictură. Relațiile de producție s-au împletit armonios cu arta murală (care, să știi dacă nu știi: ne-a făcut din maimuțe, oameni) și a ieșit acest monument. Dintr-o rampă de gunoi pusă ampulea, a ieșit, datorită unor eforturi colective cu care nici măcar nu se laudă nimeni, această replică artistică.

Viața însăși e altceva decât o rampă de gunoi transformată în altceva… cât să pară mai suportabilă?… E pe dracu!

 

Articol asociat:

 

 

 

Căutați-l, găsiți-l și angajați-l rapid la Poliția Lucrărilor pe omul care a făcut asta! [POZE EXPLICITE]

Lucian Valeriu, 19 ianuarie 2018 10:00

vlaiq3vlaiq2vlaiq1

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/criticar/public_html/wp-includes/functions.php on line 3783