[ÎNDEMN LA LECTURĂ] Victor Petrini și Nineta lui – sau cum iubesc cei mai iubiți dintre pământeni

anton ilica
Distribuie:

 

Filosoful Victor Petrini, fiind Cel mai iubit dintre pământeni, după opinia lui Marin Preda, este autor al eseului Era ticăloșilor. În închisoare, așteptându-și sfărșitul, își scrie mărturisirile, care încep astfel: „moartea e un fenomen simplu în natură, numai oamenii îl fac înspăimântător”. Cel puțin volumul prim, din cele trei, ale romanului lui Preda constituie una dintre cele mai tulburătoare texte literare. Mărturia personajului despre „prima infamie” a „adolescentului dur și turbulent” justifică o opțiune: „tinerețea e o trufie, rareori o valoare”.

Experiența sa adolescentină începe cu constatarea că „încă de la optsprezece ani, … fetele mă ocolesc”. Și totuși, are câteva aventuri dintre cele mai palpitante, cu Nineta, Căprioara, Matilda, fațete variate ale sufletului feminin aflat la intersecția sentimentală cu fastuoasa „cultură și filozofie din mine” care-i generase trufia. Și totuși, ignorând considerațiile sale morale despre mama lui Hamlet, ascultă glasul lui Goethe despre „o privire în cărți și două în viață”. De aceea, acceptă să petreacă la cârciuma „Mama răniților”, o cărciumioară idilică unde se întâlneau tinerii (mai) destrăbălați. Ca din pământ, la masa băieților liceeni, apare Nineta Romulus „elevă pe-a șaptea”: „Fata acea un surâs fermecător, își amintește Victor Petrini, i-a luminat frumusețea unei nubile cu experiență, deși va afla că „aranjamentul” era pus la cale de colegii liceiști cu mai mult curaj decât el. Urma s-o conducă acasă și se trezește în intimitatea ființei ei, trăind prima experiență de îndrăgostit „cu toată puterea sufletului”.

Seară de seară, Victor vizitează casă fără lumină electrică a fetișcanei, găsind în Nineta femeia „cum un izvor e un izvor”, un izvor mare și misterios „ca orice izvor”. Nineta trăia intens ideea că așa a înțeles ea datoria de femeie, „să luminezi viața bărbaților încătușați de familii și să ți-o trăiești pe-a ta în dragoste și poezie”. În pauzele eroticoane, discuțiile celor doi sunt savuroase, deși filosofarea este superb tragică și, desigur, necredibilă: „Eu o să mor tânără, mi-am spus că pe la treizeci de ani mă sinucid”, zice adolescenta, în timp ce el îi solicită o declarație de iubire. Răspuns: „Te iubesc acum, dar nu știu dacă și mâine; nu vreau să mă căsătoresc niciodată, vreau să iubesc pe cine vreau eu și când n-o să mai fie iubire cu unul, schimb bara în altă direcție”. Apoi, într-o seară, ies la plimbare, despărțindu-se definitiv, ea pierind în necunoscut, pentru că el n-a vrut să meargă pe o stradă pe care ea o alesese, fără nici o rațiune. Ca în orice despărțire imprevizibilă, Voctor a suferit deplin, apoi o căută cu disperare pentru a recupera clipele nefaste, suportând umilințele părinților acuzat că „dormise cu o depravată”, cu „o prostituată”. Lipsindu-i, Nineta stăruia „în sufletul meu ca o arsură”, „mă tulburase atât de adânc, intens, fierbinte”. Toate căutările ulterioare au fost inutile, Nineta poate luase o pastilă de Nozinan, curmându-și singură viața „care nu mai mergea”. Nineta îi marcase un sens nefilosofic vieții, fiind întâia aventură a liceeanului și prima lui experiență sentimentală.

Dincolo de frumusețea întâmplării adolescentine, lectorul trăiește farmecul relatării celui mai iubit dintre pământeni. Dacă așa vă place literatura, atunci sunt sigur că relatarea dragostei lui Victor Petrini pentru Căprioara este și mai copleșitoare, iar căsătoria cu Matilda dezvoltă antrenamente erotice de la care un cititor curios nu poate absenta dintre spectatori.

Categorie: Cultură
Etichete: anton ilica, cel mai iubit dintre pamanteni, indemn la lectura, marin preda, nineta, victor petrini
Distribuie:
Articolul anterior
Ioan Hora – prima achiziție a UTA-ei pentru Liga I
Articolul următor
Al doilea transfer oficial, pentru consolidarea unei echipe de Liga I: Neluț Roșu a semnat cu UTA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

balcea 1

Domnul Bovary

Motto: „…domnul Charles-Denis-Bartholomé Bovary, fost subchirurg militar, compromis, prin anul 1812, în nişte afaceri cu recrutarea şi silit în acea vreme să-şi dea demisia, profitase atunci de farmecele sale personale…