BILANȚUL Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad pe anul 2017 și DIRECȚIILE pentru 2018

b0d6dd3a 896f 45ee 90f0 db235d4e8832
Distribuie:

 

 

Conferința de presă susținută în ultima zi a lunii ianuarie, 2018, la sediul din Vladimirescu al Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad a fost dedicată bilanțului activității instituției responsabile cu ordinea și liniștea publică pe anul trecut, respectiv comunicării planului pentru anul în curs.

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Subiecte abordate cu ocazia conferinței de presă:

A. Prezentarea activității Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad pe anul 2017;
B. Principalele direcții pentru creşterea performanţei în anul 2018;
C. Alte probleme de interes.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad execută misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia manifestațiilor care se desfășoară în spațiul public și care implică aglomerări de persoane.

În perioada analizată, au fost  organizate şi executate misiuni de menţinere şi asigurare a ordinii publice în zona de responsabilitate, atât prin patrule de jandarmi cât şi în cooperare cu alte instituţii cu atribuţii în domeniul ordinii publice, având ca obiectiv creşterea climatului de siguranţă civică a cetăţeanului şi prevenirea criminalităţii stradale.

  1. ASIGURAREA ŞI RESTABILIREA ORDINII PUBLICE

 Anul 2017 s-a caracterizat în special prin asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică pe timpul desfăşurării manifestaţiilor cu public numeros (manifestaţii cultural-artistice, religioase, de protest, precum și competiții sportive).

În perioada supusă evaluării, au fost executate un număr total de 2.387 misiuni de asigurare şi restabilire a ordinii publice, la care a fost folosit un număr de 6.486 jandarmi față de 2.205 misiuni de asigurare şi restabilire a ordinii publice, la care a fost folosit un număr de 5.354 jandarmi în anul 2016, fiind adoptate cele mai eficiente dispozitive şi măsuri pentru  prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional, atât în mediul urban cât şi rural, organizarea şi executarea acestor misiuni necesitând o bună planificare şi rulare a efectivelor la dispoziţie, după cum urmează:

 a) Manifestaţii de protest

Inspectoratul a asigurat măsurile de ordine şi siguranţă publică pe timpul desfăşurării a 44 misiuni cu un efectiv de 462 jandarmi, față de 16 manifestaţii de protest, cu un efectiv de 127 jandarmi, în anul 2016, neînregistrându-se evenimente deosebite cu incidenţă la adresa ordinii publice.

b) Manifestaţii cultural-artistice, religioase, promoţionale etc.

În cursul anului 2017 au fost asigurate măsurile de ordine şi siguranţă publică pe timpul manifestaţiilor organizate în spaţiul public la care prezenţa publicului a fost numeroasă, astfel am asigurat ordinea şi siguranţa publică la 256 manifestaţii cultural-artistice, religioase, promoţionale etc., cu un efectiv de 1.224 jandarmi (ex. sărbătorile de iarnă – Târg de Crăciun, religioase „Botezul Domnului”, Paştele Ortodox şi Catolic, activităţile organizate de Filiala UDMR Arad în 15 martie şi 6 octombrie, Zilele municipiului Arad, ale oraşelor şi localităţilor din judeţ, festivalurile de muzică uşoară Sebiş 2017, Folk Fest, Festivalul Clătitelor – Moneasa, Ziua Naţională a României etc.), față de 220 manifestații cultural-artistice, religioase, promoţionale etc. cu un efectiv de 885 jandarmi, în anul 2016.c) Competiţii sportive

A fost asigurată ordinea şi siguranţa publică pe timpul desfăşurării a 111 competiţii sportive, cu un efectiv de 844 jandarmi, dintre care enumerăm meciurile de fotbal pe care echipa F.C. U.T.A. Arad le-a susţinut în liga a II-a, iar echipele C.S. Naţional Sebiş, C.S. Şoimii Lipova și Gloria Lunca Teuz Cermei le-au susţinut în liga a III-a, precum şi în Cupa României, meciurile de baschet ale echipei feminine F.C.C. ICIM Arad, Supermaratonul Arad – Bekescsaba – Arad, Raliul Aradului şi pe timpul tranzitării judeţului Arad a unor galerii de suporteri ai echipelor de fotbal din Liga I sau a echipelor din alte ţări, care au disputat meciuri în competiţii europene.

d) Pe timpul vizitelor oficiale

O importanţă deosebită am acordat-o măsurilor de ordine şi siguranţă publică pe timpul celor 9 misiuni executate cu ocazia vizitelor oficiale efectuate în jud. Arad de către demnitari, la care a fost angrenat un efectiv de 72 jandarmi, fiind asigurate măsuri de ordine şi siguranţă publică pe traseele de deplasare şi locurile de desfăşurare a activităţilor, față de 8 misiuni executate cu 69 jandarmi în anul 2016.

e) Asigurarea ordinii publice pe timpul desfășurării examenelor de bacalaureat, rezidențiat, definitivare etc.

În anul 2017, Inspectoratul a executat 39 misiuni de asigurare a ordinii publice, pe timpul desfășurării  examenelor de Bacalaureat, evaluare națională, examenelor de titularizare pe posturile vacante în învățământ și examenelor de rezidențiat, cu un efectiv de 228 jandarmi.

f) Asigurarea ordinii publice premergător și pe timpul desfășurării alegerilor locale parțiale.

În anul 2017, Inspectoratul a asigurat măsurile de ordine și siguranță publică, premergător / pe timpul / și după desfășurarea alegerilor locale parțiale la nivelul județului Arad, în localitățile  Almaș, Covăsânț și Bocsig. Cu această ocazie inspectoratul a executat 80 misiuni cu un efectiv de 168 jandarmi.

g) Asigurarea ordinii publice la instanţe

Inspectoratul a executat un număr de 1.485 misiuni de asigurare a ordinii publice la 2 obiective în municipiu şi 4 în judeţ, cu un efectiv de 2.141 jandarmi, neînregistrându-se evenimente.

La nivelul judeţului Arad, în cursul anului 2017, nu au fost situaţii de intervenţie în forţă pentru restabilirea ordinii publice, executându-se doar acţiuni de intervenţie în urma apelurilor prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau la alte solicitări telefonice și anume 320 misiuni cu 1184 jandarmi, față de 127 misiuni cu 635 jandarmi în cursul anului 2016

Au fost constituite capacități de intervenţie din cadrul grupelor de supraveghere și intervenție în vederea asigurării sprijinului adecvat la obiectivele din zona de competenţă şi pe timpul tranzitării zonei a unor transporturi de produse cu caracter special sau de bunuri şi valori.

În urma executării misiunilor de asigurare şi restabilire a ordinii publice, au fost constatate următoarele:

– infracţiuni = 3,;

–  autori depistaţi = 3,

– contravenţii = 70 în valoare de 550,

   

  • PARTICIPAREA LA MENŢINEREA ORDINII PUBLICE

Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad, a participat cu efectivele disponibile la menţinerea ordinii şi siguranţei publice, prin sistemul patrulelor mixte (jandarmerie-poliţie), în zone, locuri şi medii cu potenţial criminogen ridicat, atât în mediul urban (în mun. Arad, oraşele Lipova, Pecica, Ineu, Chişineu Criş şi Sebiş) cât şi în mediul rural (Săvîrșin, Vladimirescu, Mișca, Sintea Mare, în zonele de competență ale secțiilor de poliție rurală).

Astfel, în cursul anului 2017 au fost executate un număr de 4.714 misiuni de menţinere a ordinii publice prin sistemul patrulelor mixte,

Executarea misiunilor de menţinere a ordinii publice prin sistemul patrulelor mixte în zonele şi locurile stabilite şi-au atins scopul pentru care au fost constituite, asigurându-se un climat de siguranţă cetăţenilor din mediul urban şi rural.

În urma participării la misiunile de menţinere a ordinii publice executate prin sistemul patrulelor mixte, s-au constatat:

– 202 infracţiuni cu 177 autori depistați;

– 498 contravenţii, în valoare 150 de lei

O atenţie deosebită a fost acordată zonelor adiacente instituţiilor de învăţământ preuniversitar din municipiul Arad, oraşele Pecica, Lipova, Chişineu Criş, Ineu și Sebiş, unde s-a acţionat cu precădere pentru protecţia elevilor şi personalului didactic ocazie cu care au fost desfăşurate 2.933 misiuni de menţinere a ordinii publice şi activităţi preventiv – educative.

Inspectoratul a organizat şi executat, 71 acţiuni punctuale pentru prevenirea şi combaterea fenomenului contravenţional şi infracţional în zona pieţelor, târgurilor şi oboarelor precum şi în alte zone de interes operativ.

Independent au fost executate 326 misiuni de menţinere a ordinii publice pe traseele turistice şi în zona Staţiunii Moneasa cu efective din cadrul Postului de Jandarmi Staţiune Balneoclimaterică Moneasa.

Astfel, în cursul anului 2017 au fost executate prin patrule de jandarmi 1.463

misiuni de menţinere a ordinii publice la care au fost folosiți 3.969 jandarmi față de 962 misiuni, cu 3.364 jandarmi, în anul 2016.

În urma executării misiunilor de menţinerea ordinii publice prin patrule de jandarmi, s-au constatat:

– 229 infracţiuni;

– 260 autori depistaţi;

– 4 urmăriţi naţional / internațional prinşi

– 642 contravenţii în valoare de 517.805 lei,

 

  • PREVENIREA ŞI COMBATEREA FAPTELOR ANTISOCIALE

În perioada analizată, activităţile de prevenire a faptelor antisociale  desfăşurate de inspectorat conform planului anual pentru prevenirea faptelor antisociale pe cele 8 direcții de acțiune: „Prevenirea consumului de droguri sau a altor substanțe halucinogene”, „Prevenirea criminalității stradale”, „Prevenirea delicvenței juvenile”, „Prevenirea violenței în familie”, „Promovarea si respectarea drepturilor omului si libertatilor cetatenești”, „Prevenirea violenței în școli”, „Prevenirea violenței în sport” și „Prevenirea faptelor antisociale pe timpul adunărilor publice, cultural-artistice etc.”, materializate în 49 acţiuni la 18 locații, cuprinzând licee, colegii naționale, grupuri şcolare, tabăra de copii din stațiunea Moneasa și stadionul ”Otto Greffner” din localitatea Șiria, în zona de responsabilitate.

Pe linia combaterii traficului ilicit cu produse accizabile, respectiv cu marfă de contrabandă (pachete cu ţigări netimbrate sau marcate necorespunzător și produse purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare), au fost întocmite 48 dosare, conţinând acte de sesizare în care au fost constatate 48 infracţiuni cu 48 autori la Legea 86/2006 R, privind Codul Vamal al României și au fost ridicate în vederea confiscării un număr de 3.396 pachete (67.780 fire țigarete) cu ţigări netimbrate, față de 34 infracţiuni cu 34 autori la Legea 86/2006 R, privind Codul Vamal al României și au fost ridicate în vederea confiscării un număr de 4.607 pachete (92.140 fire țigarete) cu ţigări netimbrate, în anul 2016 și 7 infracţiuni cu 7 autori la Legea nr. 84/15.04.1998 Republicată, privind mărcile și indicațiile geografice și au fost ridicate în vederea confiscării un număr de 104 produse materiale textile și 53 perechi încălțăminte.

Pe linia prevenirii și combaterii faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială și a ordinii și liniștii publice la Legea 61/1991 Republicată au fost aplicate 1.817 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 436.655 lei.       

Pe linia prevenirii şi combaterii fenomenului contravenţional la Legea 12/1990 Republicată privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, au fost aplicate 248 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 106.800 lei, fiind ridicate în vederea confiscării bunuri în valoare totală de 13.638 lei.

Pe linia prevenirii şi combaterii traficului şi consumului de droguri, în perioada supusă evaluării, pe timpul executării misiunilor specifice au fost întocmite un număr de 26 dosare conţinând acte de sesizare în care au fost constatate un număr de 37 infracţiuni la Deţinerea de droguri de risc, pentru consum propriu, fără drept, fiind identificaţi un număr de 37 autori, față de 26 infracțiuni în anul 2016, iar actele de sesizare au fost înaintate la S.C.C.O. Arad, pentru continuarea cercetărilor.

Pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, la O.U.G.23/2008, au fost aplicate 80 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 32.300 lei și au fost întocmite 16 dosare conţinând acte de sesizare privind constatarea a 22 infracţiuni, ocazie cu care au fost identificaţi un număr de 22 autori.

 Pe linia prevenirii şi combaterii fenomenului contravenţional şi infracţional specific domeniului silvic au fost întocmite 11 dosare conţinând acte de sesizare în care au fost constatate 11 infracţiuni cu 11 autori la Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic

De asemenea, la Legea 171/2010 au fost aplicate 52 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 128.200 lei, fiind totodată confiscată 56,08 mc masă lemnoasă.

La alte acte normative (Legea 60/1991, Legea 4/2008, O.U.G. 55/2002, O.G. 25/2006, Legea 349/2002) au fost aplicate 68 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 11.250 lei faţă de 43 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 8.500 lei în anul 2016.

 

  • MISIUNI EXECUTATE ÎN COOPERARE CU ALTE INSTITUȚII

Inspectoratul are încheiate 27 planuri de cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice şi protocoale de colaborare cu instituţii ale administraţiei publice judeţene şi locale şi organizaţii nonguvernamentale din zona de responsabilitate, documente care stau la baza organizării şi executării misiunilor în cooperare, având ca scop asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică în rândul populaţiei.

În baza acestor documente au fost organizate şi executate 791 acţiuni comune, unde s-au folosit 1.630 jandarmi, faţă de anul 2016 în care au fost executate 589 acţiuni comune în care s-au folosit 1.301 jandarmi.  Aici exemplificăm faptul că în perioada analizată, efective din cadrul inspectoratului au desfășurat 523 acțiuni în cooperare cu efective din cadrul poliției de frontieră, fiind folosiți 1.046 jandarmi, în zona frontierei de vest a județului Arad, în scopul prevenirii și combaterii fenomenului infracțional specific zonei de frontieră. În urma acestor acţiuni, menţionăm aspecte referitoare la surprinderea în flagrant a mai multor grupuri de persoane care au încercat să treacă fraudulos frontiera de stat prin zona localităţii Nădlac, judeţul Arad. Echipajul mixt (jandarm – poliţist de frontieră) a procedat la interceptarea persoanelor fiind luate măsurile legale. De asemenea, cu I.P.J. Arad au fost executate 112 acțiuni în cooperare, cu 163 jandarmi, cu I.S.U.J. Arad au fost executate 14 acțiuni, cu 40 jandarmi, iar cu I.G.I. Arad au fost executate 10 acțiuni, cu 14 jandarmi.

În urma executării misiunilor în cooperare / colaborare, pe linia constatării faptelor de natură penală şi contravenţională, au fost constatate:

– infracţiuni = 138, față de 22 în anul 2016;

– autori depistaţi = 138, față de 15 în anul 2016;

– contravenţii = 55, în valoare de 700 lei față de 161, în valoare de 70.750 lei în anul 2016.

Ținând cont de situația operativă de la nivelul județului, rezultatele obținute pe segmentul infracțional sunt următoarele:                 

– infracţiuni constatate independent = 229,

– autori depistaţi = 260,

– dosare întocmite = 187,

– urmăriţi naţional / internațional prinşi = 4,

– sancţiuni contravenţionale aplicate = 265, în valoare de 715.205 lei

Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad cu efectivele din subordine execută misiuni de pază si protecție instituțională la 24 obiective de importanță pentru activitatea statului.

De asemenea în baza contractelor de prestări servicii, am executat 21 misiuni de pază și protecție a transporturilor speciale și de valori cu un efectiv de 58 jandarmi și am monitorizat tranzitarea județului Arad a peste 21 de astfel de transporturi.

 

PRINCIPALELE DIRECȚII PENTRU CREŞTEREA PERFORMANŢEI ÎN ANUL 2018

 CREŞTEREA PERFORMANŢEI ACTIVITĂŢILOR OPERATIVE

– întrebuințarea eficientă și optimizarea capacităților operative de acțiune a structurilor de ordine publică;

– monitorizarea dinamicii situației operative din zona de responsabilitate și estimarea influenței acesteia asupra capacității operaționale, pentru îndeplinirea misiunilor și sarcinilor încredințate;

– gestionarea eficientă a tuturor manifestațiilor și evenimentelor desfășurate în spațiul public, în consens cu imperativele formulate de legislația în vigoare și a experienței acumulate;

– abordarea conceptului de pază prin trecerea treptată de la paza statică a obiectivelor, la paza prin supraveghere şi intervenţie;

– creşterea capacităţii de gestionare a evenimentelor şi situaţiilor deosebite din zona de responsabilitate;

– asigurarea fondului informativ necesar executării misiunilor, prin realizarea de evaluări de natură a conferi abordări proactive în gestionarea activităţilor ce  pot gestiona riscuri;

– folosirea tuturor pârghiilor de comunicare externă, permanentizarea dialogului ca instrument  în gestionarea tuturor evenimentelor derulate în spațiul public, dar și transparența activităților desfășurate; dezvoltarea capacității de relaționare instituțională, prin consolidarea cooperării și colaborării permanente cu instituțiile partenere de aplicare a legii;

Siguranța cetățeanului este prima misiune a unui stat și prin extensie a forțelor de ordine, impunându-se astfel aplicarea consecventă a tuturor principiilor fundamentale care trebuie să primeze permanent pe timpul oricăror acțiuni pentru îndeplinirea misiunilor cotidiene.

 

Împuternicit Prim adjunct al Inspectorului șef – Maior Boșneag Dorin

Adjunct al Inspectorului șef – Colonel Vîrciu Ioan

Categorie: Știri
Etichete: Colonel Vîrciu Ioan, IJJ Arad, Inspectoratul Judetean de Jandarmi, jandarmi, Maior Boșneag Dorin
Distribuie:
Articolul anterior
Noua pagină web a Prefecturii permite realizarea de programări online la serviciile de pașapoarte, permise auto și înmatriculări și la serviciul Apostilă
Articolul următor
Arta ca pretext că ești o zdreanță (sigur l-ați văzut pe Zdreanță!)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie