Front 7 ȘTIRI

JIGNIȚI de INTERDICȚIILE PANDEMICE ALE AUTORITĂȚILOR, artiștii FILARMONICII din Arad i se adresează, în scris și vizual, DUȘMANULUI ARTELOR, Călin BIBARȚ: „Sunteți împotriva sportului, teatrului, muzicii, a artei în general!”

 

 

Se întâmplă ca acest articol să apară tocmai cu prilejul împlinirii a 250 de ani de la nașterea celui mai respectat TITAN de la NAȘTEREA MUZICII încoace – omul cu cele mai multe statui de pe Planetă (una, nu-i așa, chiar pe holul Filarmonicii de Stat Arad): Ludwig van Beethoven… ne cerem scuze pentru asta: nu e nici vina, nici nu a fost în intenția noastră – așa să ne ajute SPIRITUL MUZICII!

Nu-i nimic nou că primarul Aradului e „habarnist la muzică”: primarii Aradului, cel puțin după 1990 încoace (poate mai puțin Cristian Moisescu… dar și el prea puțin), n-au avut nicio treabă cu spiritul invocat de noi  în general, n-au dat doi bani pe tradiția muzicală a Aradului (imaginați-vi-l pe Falcă ascultând singur acasă sau în căști la „Brucsles” a VII-a de Bruckner cu Celibidache la pupitrul Filarmonicii din Munchen și aveți tot filmul mut al acestei STĂRI DE FAPT.
Călin Bibarț pare, însă – și iată că se și dovedește cu acest prilej – de-a dreptul ANTIMELOMAN… afon… spaima partiturii… dușmanul violoncelului… găsiți voi o etichetă de „paralel cu muzica” ce i se potrivește. Și nu doar cu muzica se comportă ca un impresar de maneliști sub acoperire – căci, vorba artiștilor: „Sunteti împotriva sportului, teatrului, muzicii, a artei în general!”

„Colegii mei repetă în Filarmonică, dar filmarea și concertul online se va ține la Domeniul Lupaș! Care este sensul acestui fapt, când ai Filarmonica goală?!”

– este „picătura care a umplut paharul răbdării” artiștilor ce compun Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Arad (noi ne încăpățânăm să lăsăm cuvântul „Stat” acolo, în titulatură – deși o HCLM recentă l-a scos!) – respectiv cheia oricărui eveniment cultural, esența sa sonoră  (nu politică, dobitocilor! – oriunde, în afară de o orchestră simfonică, ai voie să faci politică… să politizezi asta e ca și cum ai politiza astronomia) prilej cu care și-au vărsat nemulțumirile și prin această

SCRISOARE DESCHISĂ PRIMARULUI ORAȘULUI ARAD:

„D-le primar Călin Bibarț, nu vă place muzica? Nu vedeți că, în toată țara, filarmonicile își prezintă programele online, pe rând, toate instrumentele, coarde, suflători, coriști, soliști etc. pentru că este pandemie? Mă „surzeste” liniștea asta, pe dv. nu? Acum, în perioada sărbătorilor de iarnă (deși nu numai), v-ați trezit să opriți complet activitatea artiștilor? Nu au stat destul pe tușă din cauza pandemiei?!
Știți ce înseamnă un instrumentist, un artist liric, știți câți ani se pregătesc aceștia să ajungă la performanță? Pentru un concert fac repetiții individual, acasă: cum puteți spune că nu vor să muncească și că telemunca e o lene? Cine vă permite să-i jigniți?
În toată lumea și în toată țara, filarmonicile și artiștii își prezintă programele online, la ei acasă – doar Aradul are interzis. Credeți că, dacă dv. nu agreați muzica clasică, în Arad nu sunt melomani care tânjesc după concerte? Ne-am obișnuit, în ultimii ani, cu contrele primăriei față de Filarmonică, dar dv. le întreceți pe toate. Sunteți împotriva sportului, teatrului, muzicii, a artei în general.
De fapt, ce vă place, la ce vă pricepeți? Văd că nici la oameni, pentru că atunci v-ați da seama că de sărbători omul e mai sensibil, mai apropiat de artă și de divinitate. Țineți minte: FILARMONICA A FOST, ESTE ȘI VA FI EMBLEMA ARADULUI , UN REPER AL VIEȚII CULTURALE ARĂDENE, cu toate „bețele în roate” pe care vă încăpățânați să le puneți!!! Deschideți-vă ochii și urechile, inima și sufletul , pentru că ați fost ales primar să-i slujiți pe oamenii care vă plătesc! Lăsați Filarmonica să cânte și să-i încânte pe arădenii melomani, măcar, online!!!”

Este o scrisoare scrisă „la emoție” – care nu ne așteptăm să trezească „Beethovenul din Bibarț”… dar poate că-l va incita pe „primarul din el” să facă un ROND DE SEARĂ și să măsoare, cu ruleta lui, parchetul ieftin pe care-și desfășoară… deocamdată inactivitatea artistică inclusiv colegii lui de partid și el însuși, când are nevoie de scena aia!

Muzicianul Claudius Octavian Nichitean vorbește despre DEZASTRUL PANDEMIC prin care trece Filarmonica Arad într-o mărturisire video curajos oferită redacției noastre:

 

 

[ACTUALIZARE – 17 decembrie, 2020]

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Declaraţiile domnului primar Călin Bibarţ în emisiunea „Ghilea Show” din data de 15.12.2020, necesită câteva clarificări, care îşi propun o mai bună informare a concetăţenilor noştri.

1.În cadrul interviului, domnul primar acuza sindicatul şi sindicaliştii de la Filarmonica Arad, de lipsă de respect faţă de arădeni şi asta din cauza faptului că au cerut să li se respecte un drept prevăzut de lege. Afirmaţia este surprinzătoare şi înseamna că dacă cineva respectă legea, îi dispretuieşte pe concetăţeni. Nu am auzit să fie acuzaţi că dispreţuiesc cetăţenii, angajaţi ai altor instituţii aflate în subordinea autorităţii locale care au primit totuşi tichetele de vacanţă.

În continuare domnul primar spune că : «de comun acord cu toţi cei din structurile din primărie am hotărât să redirecţionăm banii spre alte probleme mai urgente». De aici putem vedea că aplicarea legii este opţională pentru primărie şi acest fapt ţine doar de consensul realizat de «colegii din primărie».

Şi în sindicat avem colegi ai căror membri de familie lucrează în prima linie a luptei anticovid. Ajutorul în cadrul acestui efort a fost făcut şi până acum de mulţi colegi şi probabil va fi făcut şi de acum înainte, dar când eşti generos, eşti generos în primul rând  cu ceea ce poţi oferi singur. Dacă o faci din drepturile altuia este nevoie de acea minimă politeţe, sau dialog, în care persoana căreia i se confiscă nişte drepturi să ştie pentru ce face acest sacrificiu.

2.O altă afirmaţie care necesită o explicaţie este aceea prin care se susţine că această tăiere de buget s-a facut «încă de la începutul anului». Aşa cum era normal, în primul rând ne-am adresat instituţiei şi am întrebat dacă şi când se vor primi banii pe tichetele de vacanţă ( care sunt un drept acordat prin lege). Am primit din partea Filarmonicii o adresă cu nr. 811/20.10.2020. Din conţinutul adresei se poate constata că sumele au fost cuprinse şi aprobate în buget de la începutul anului şi comunicate Filarmonicii în luna  iunie. La rectificarea bugetară care a avut loc în luna iulie, aceste sume au fost tăiate.

3.Trebuie să mai menţionăm faptul că niciuna dintre filarmonicile  din ţară nu sunt finanţate de Ministerul Culturii, cu excepţia Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti. Toate celelalte sunt finanţate din bugetele locale. Din acest punct de vedere nu contează dacă oraşul este mai mare sau mai mic, legea care le guvernează este aceeaşi peste tot ( cu excepţia Aradului). Comparaţiile făcute cu filarmonicile din Timişoara şi Cluj nu îşi au rostul, având în vedere faptul că şi acestea sunt finanţate din bugetul local.

Dacă de drepturile artiştilor domnul primar a uitat, în schimb şi-a adus aminte de drepturile pe care le are primarul. «Şi noi avem nişte drepturi ca angajatori». Acesta a fost momentul cand s-a trecut la ameninţări mai voalate sau mai directe. Dacă de fiecare dată toţi primarii şi directorii care s-au succedat au dat vina pe acelaşi sindicat, nimeni nu a vorbit despre calitatatea managerilor aduşi la Filarmonică în urma unor concursuri ai căror câştigători erau cunoscuţi dinainte. Toţi aceşti directori au plecat în urma numeroaselor probleme avute cu legea . Despre aceste lucruri nu spune nimeni nimic. Doar sindicatul e de vină. E prea simplu ca să fie adevarat.

4.O altă neînţelegere pare să vină din definirea corectă a celor trei tipuri de activităţi. Munca la domiciliu, telemunca şi programul fracţionat. Din discuţie  se poate constata că nu se întelege foarte clar cum se desfăşoară de fapt activitatea noastră. Descrierea corectă se află în OG.21/2007 actul normativ care explică  clar modul în care se desfăşoară activitatea din instituţia noastră.

În încercarea de a simplifica lucrurile sindicatul a înaintat un memoriu,  cu propuneri şi soluţii agreate la nivelul întregii Comunităţi Europene, atât la instituţie cât şi direct domnului primar. Se pare că nimeni nu le-a citit . O simplă lecturare ar fi înlăturat afirmaţiile false că cei de la Filarmonica „nu vor să lucreze” sau „vor să lucreze de acasă”. Încercările noastre, care s-au lovit de indiferenţa autorităţilor, arată bunele intenţii şi dorinţa noastră de a ne face datoria.

Lupta care trebuie dusă nu este cu sindicatele sau cu drepturile angajaţilor ci cu corupţia care macină instituţiile publice ,dintre care, unele s-au transformat în afaceri personale pe bani publici.

Noi am fost şi rămânem deschişi oricărui dialog şi din acest motiv am adresat constant invitaţii autorităţilor locale să vină la Filarmonică şi să constate realităţile din instituţie. Până acum, din partea autorităţii am auzit doar expresii de genul «las’ că ştim noi ce-i acolo». Noi nu ştim nici cine şi nici cum se informează autorităţile, dar angajaţii îşi doresc cu toţii un dialog real.

Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonica Arad

Preşedinte S.A.I.F.Arad

Mihai Dogaru

Lucian Valeriu, 16 decembrie 2020 9:14