CULTURĂ

[JOI LA FILARMONICĂ] Suitele de orchestră ale unor partituri de balet pot fi savurate în interpretarea orchestrei simfonice arădene, dirijată de Dorin Frandeș

 

[COMUNICAT DE PRESĂ – FILARMONICA DE STAT ARAD]

În domeniul baletului, niciunul dintre compozitori nu l-a influenţat pe Piotr Ilici Ceaikovski mai mult decât Léo Delibes, cel care a redefinit prin partiturile sale, Coppélia și Sylvia,  întreaga literatură de gen. Inspirată de povestirea Der Sandmann a lui  E.T.A. Hoffmann și  prezentată în premieră în 1870,  la „Théatre Imperial de L’Opéra” din Paris, Coppélia a fost cea care  l-a impulsionat pe marele romantic rus să creeze muzică de balet pe temele altor povestiri pentru copii.

Scrise la o distanță de aproape două decenii, Lacul lebedelor (1875) și Spărgătorul de nuci (1892), au fost considerate în momentul apariției lor repere coregrafice de influenţă, iar astăzi figurează pe lista marilor favorite ale muzicii clasice.

Realizate din numerele cele mai reprezentative ale partiturilor de balet, suitele de orchestră pot fi savurate în cel de al doilea concert de abonament al acestui an, în seara de 10 Ianuarie 2019, la ora 19.00, în interpretarea orchestrei simfonice dirijată de Dorin Frandeș.

Critic Arad, 9 ianuarie 2019 10:57

afis-10-ian-2019-WEB-1afis-10-ian-2019-WEB

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/criticar/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107