duminică, februarie 5, 2023

La înmormântarea lui Ovidiu CORNEA

 

 

E adevărat. Astăzi, 24 decembrie 2021, în Cimitirul Pomenirea din Arad, a fost înmormântat OVIDIU CORNEA, personalitate reprezentativă a culturii arădene. Profesor, fost director aproape 20 de ani al Teatrului de Stat din Arad, inițiatorul Festivalului de Teatru Clasic în 1995, Ovidiu CORNEA s-a stins din viața la vârsta de 82 ani. S-a născut în Arad, având origini în zona Vârfuri, și-a desfășurat activitatea literară și teatrală numai în orașul natal. A pus temelia modernizării Teatrului, începută cu un deceniu înainte de 1989 și continuată încă un deceniu după. Festivalul Teatrului Clasic (întemeiat de Ov. Cornea în 1995) a fost un prilej de a găzdui, pe scena arădeană, importante teatre naționale și din țările vecine, mari actori (Radu Beligan, Ștefan Iordache, Vladimir Găitan, Mariana Mihuț, Irina Petrescu, Dan Puric, Victor Rebenciuc, Valeria Seciu), regizori (Alexa Visarion, Victor Parhon, Cătălina Buzoianu, Elliot Swift), critici de teatru (Valentin Silvestru,  Irina Ionescu, Marina Constantinescu, Mariana Chiș). Au fost reprezentate la Arad, Romeo și Julieta de W. Shakespeare, Pescărușul, Livada cu vișini, de A. Cehov, Fuga de M. Bulgakov, Revizorul de N. Gogol, Antigona, de Sofocle, O scrisoare pierdută, de I. L. Caragiale, Peer Gunt de H. Ibsen, Gaițele, de Al. Kirițescu și multe altele, prezentate de Teatrul Național din București, Teatru de Comedie, Teatrul Național din Cluj-Napoca, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Teatrul de Stat din Oradea, Teatrul Național din Craiova și multe altele. În zilele „Teatrul clasic”, Arad a devenit oraș plin de cultură teatrală, fiind dificil de a găsi un bilet de intrare. Toate acestea sunt mărturii ale calităților organizatorice ale lui Ovidiu Cornea, fiind atât de relevant evidențiate în numeroasele volume dedicate teatrului arădean de către Lizica MIHUȚ, cărți care au stat la documentarea acestor  rânduri.

SUNT AMĂRÂT de o altă situație. Dacă lui Benone Sinulescu, arădenii i-au organizat o înmormântare cu onoruri militare, găzduindu-i-se sicriul în holul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, Ovidiu Cornea ar fi binemerita măcar onoruri culturale. Înmormântarea sa a trecut ca o pală de vânt, fără a zgândări reprezentanții culturii arădene. Slujbele de doliu s-au ținut într-o capelă mortuară, iar ritualul de înmormântare n-a fost onorat de nicio autoritate culturală și nici măcar teatrală. Am fost întâmpinat de actorul Zoltan LOVASZ cu lacrimi în ochi, iar printre cei care au dorit să-și ia rămas bun de la trupul neînsuflețit al fostului director al Teatrului arădean timp de 20 de ani au mai fost alți vreo doi actori. A fost membru fondator al Clubului Rotary din Arad, fără ca cineva din actuala echipă rotariană să-și prezinte omagiul și condoleanțele. Cucernicii părinți, Vasile POP și Adrian BARA au prezentat biografia distinsului om de cultură și iertarea, iar Horia TRUȚĂ în numele prietenilor de copilărie a punctat calitățile „spirituale”, carisma, spontaneitatea fermecătoare a acestui „lord al culturii arădene”. Colegul său, Mircea Irimescu a oferit fotografiile pentru această opinie. În rest, liniște! Ceea ce era de zis am scris, spre meditația unora și rușinea altora. Condoleanțe familiei! Crăciun liniștit tuturor și un An nou sănătos!

Articole asociate:

„Sunt pierderi care, atunci când se petrec, lasă goluri imense.” S-a stins Ovidiu CORNEA (7 septembrie 1939 – 22 decembrie 2021)

[ARĂDENI CE NU TREBUIE UITAȚI] Ovidiu Cornea

 

Ultimele Știri

Related news