La înmormântarea lui Ovidiu CORNEA

privegiu la ovidiu cornea
Distribuie:

 

 

E adevărat. Astăzi, 24 decembrie 2021, în Cimitirul Pomenirea din Arad, a fost înmormântat OVIDIU CORNEA, personalitate reprezentativă a culturii arădene. Profesor, fost director aproape 20 de ani al Teatrului de Stat din Arad, inițiatorul Festivalului de Teatru Clasic în 1995, Ovidiu CORNEA s-a stins din viața la vârsta de 82 ani. S-a născut în Arad, având origini în zona Vârfuri, și-a desfășurat activitatea literară și teatrală numai în orașul natal. A pus temelia modernizării Teatrului, începută cu un deceniu înainte de 1989 și continuată încă un deceniu după. Festivalul Teatrului Clasic (întemeiat de Ov. Cornea în 1995) a fost un prilej de a găzdui, pe scena arădeană, importante teatre naționale și din țările vecine, mari actori (Radu Beligan, Ștefan Iordache, Vladimir Găitan, Mariana Mihuț, Irina Petrescu, Dan Puric, Victor Rebenciuc, Valeria Seciu), regizori (Alexa Visarion, Victor Parhon, Cătălina Buzoianu, Elliot Swift), critici de teatru (Valentin Silvestru,  Irina Ionescu, Marina Constantinescu, Mariana Chiș). Au fost reprezentate la Arad, Romeo și Julieta de W. Shakespeare, Pescărușul, Livada cu vișini, de A. Cehov, Fuga de M. Bulgakov, Revizorul de N. Gogol, Antigona, de Sofocle, O scrisoare pierdută, de I. L. Caragiale, Peer Gunt de H. Ibsen, Gaițele, de Al. Kirițescu și multe altele, prezentate de Teatrul Național din București, Teatru de Comedie, Teatrul Național din Cluj-Napoca, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Teatrul de Stat din Oradea, Teatrul Național din Craiova și multe altele. În zilele „Teatrul clasic”, Arad a devenit oraș plin de cultură teatrală, fiind dificil de a găsi un bilet de intrare. Toate acestea sunt mărturii ale calităților organizatorice ale lui Ovidiu Cornea, fiind atât de relevant evidențiate în numeroasele volume dedicate teatrului arădean de către Lizica MIHUȚ, cărți care au stat la documentarea acestor  rânduri.

ov. cornea 1

SUNT AMĂRÂT de o altă situație. Dacă lui Benone Sinulescu, arădenii i-au organizat o înmormântare cu onoruri militare, găzduindu-i-se sicriul în holul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, Ovidiu Cornea ar fi binemerita măcar onoruri culturale. Înmormântarea sa a trecut ca o pală de vânt, fără a zgândări reprezentanții culturii arădene. Slujbele de doliu s-au ținut într-o capelă mortuară, iar ritualul de înmormântare n-a fost onorat de nicio autoritate culturală și nici măcar teatrală. Am fost întâmpinat de actorul Zoltan LOVASZ cu lacrimi în ochi, iar printre cei care au dorit să-și ia rămas bun de la trupul neînsuflețit al fostului director al Teatrului arădean timp de 20 de ani au mai fost alți vreo doi actori. A fost membru fondator al Clubului Rotary din Arad, fără ca cineva din actuala echipă rotariană să-și prezinte omagiul și condoleanțele. Cucernicii părinți, Vasile POP și Adrian BARA au prezentat biografia distinsului om de cultură și iertarea, iar Horia TRUȚĂ în numele prietenilor de copilărie a punctat calitățile „spirituale”, carisma, spontaneitatea fermecătoare a acestui „lord al culturii arădene”. Colegul său, Mircea Irimescu a oferit fotografiile pentru această opinie. În rest, liniște! Ceea ce era de zis am scris, spre meditația unora și rușinea altora. Condoleanțe familiei! Crăciun liniștit tuturor și un An nou sănătos!

Articole asociate:

„Sunt pierderi care, atunci când se petrec, lasă goluri imense.” S-a stins Ovidiu CORNEA (7 septembrie 1939 – 22 decembrie 2021)

[ARĂDENI CE NU TREBUIE UITAȚI] Ovidiu Cornea

 

Categorie: Opinii
Etichete: anton ilica, inmormantarea lui ovidiu cornea, OVIDIU CORNEA
Distribuie:
Articolul anterior
Noapte DE POMINĂ în „Subcetate” după ce o tânără cu alcoolemie 1,9 ‰ a avariat mai multe mașini și a plonjat în curtea unui imobil cu poartă și cu racordul la rețeaua de gaz cu tot
Articolul următor
Diferența dintre vegan și vegetarian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

Subgenerația

Mai mult ca sigur acesta este subiectul despre care îmi este cel mai greu să scriu. Războiale s-au purtat în general cu militari. Soldați, oameni tineri capabili de eforturi și…
florin remetan

[Profile în câteva linii] FLORIN REMEȚAN

Nereușind să-i găsesc CV-ul, întreb un important ziarist din presa arădeană despre studiile lui FLORIN REMEȚAN și aflu că „nu prea are studii”. Cum nicicând nu consider suficientă doar o…
virgil florea

Nu veți reuși…

Să stricați tot… Și știți de ce? Pentru că noi ne încăpățânăm să trăim. Care noi? Cei care mai știm ce înseamnă normalul și bunacuviință. Ați încercat să ne omorâți…
teodor caciora

[Profile în câteva linii] TEODOR CACIORA

Compozitor, profesor universitar doctor, dirijor, organist, pianist, producător, TEODOR CACIORA constituie o personalitate complexă, pentru care muzica nu este numai o profesie, în sine, ci un MOD DE EXISTENȚĂ. A…