Front 7 PLEDOARII

La vremuri noi, tot noi!

 

Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândeam la anul 2018 speram la altceva. Am sperat, la fel ca mulți alți români din țară sau de aiurea, că vremurile, dacă nu se schimbă în bine, măcar rămân constant de proaste sau grele.

Am sperat că la întoarcerea în țară, orice român de peste hotare va găsi ceva pentru care să merite să se întoarcă, în afară de familie, prieteni foarte apropiați și amintirile din copilărie. Am mai sperat că greșelile din anul 2017 vor fi lecții de viață în 2018.

Însă, așa cum mi se demonstrează a nu știu câta oară, speranța este acel sentiment înșelător care te face să te minți constant, probabil pentru ca să poți dormi noaptea. Nimic nu se schimbă, foarte puțini învață din propriile greșeli și viața merge înainte cu toată splendoarea și nebuniile ei.

Scrisesem anul trecut despre „Decapitarea unui bichon”, despre celebra inspectoare care avea o problemă cu photoshop-ul și care a plătit un preț prea mare pentru o nebunie personală. Nimic neadevărat, femeia poate nu merita tratamentul de șoc administrat de presa națională, însă din ultimele postări pe facebook, se pare că nu a învățat nimic. Aceleași poze retușate, mulțumiri pentru comentariile „vai ce frumoasă” etc., la aceeași școală…viața merge înainte.
Lecție învățată: ZERO.

În orășelul nostru frumos și murdar, primarul face și desface, comentatorii de pe margine critică și acuză, mai nou se vehiculează dosare penale pentru hotărâri de parcări. Consilierii locali se acuză prin comunicate, duc bătălii prin presa online, afișează zâmbete false și probabil își pregătesc campania electorală din timp, sperând la voturile pe care îi vor așeza în fotoliile comode de unde ridică uneori mânuțele ca să voteze. Nu se schimbă nimic, totul merge conform unei rețete, nu se așteaptă nimeni la nicio surpriză la următoarele alegeri.
Lecții învățate : ZERO.

Pe scena politică, haos generat de „omul-mustață”, guverne socialiste care aruncă țara în criză, oameni care se plâng prin tramvaie și pe la muncă de noile rate la bănci, înjură cu toții PSD-ul. Cu toate astea, la simpla întrebare „ați fost la vot?”, răspunsul este evaziv sau agresiv.
Lecție învățată: ZERO.

…și viața merge mai departe, cu noi și ai noștri, așa cum sunt ei sau cum i-am făcut să fie. Realitatea de zi cu zi se spală cu telenovele turcești sau știri despre polițiști pedofili, seri frumoase alături de cei dragi, în căldura căminului, plătită cu bani din ce în ce mai mulți.

Până la urmă, nu rămânem noi la fel? Și atunci, nu este adevărat când spun despre noul an, că la vremuri noi, tot noi?

Foto: Sebastian Bulumac @ facebook

Eleonora Kiss, 17 ianuarie 2018 10:39