Labașinț – un paradis părăsit în așteptarea „fiului risipitor”

agro village
Distribuie:

E departe satul Labașinț – dar odată ajuns aici, în aceste locuri, ți se pare că ai ajuns la capătul primitor al pământului!
Deși este situat la 8 km de comuna Șiștarovăț, într-o zonă deluroasă, ideală pentru pășunatul animalelor și agricultura de subzistență, în acest paradis părăsit mai locuiesc aproximativ 20 de persoane, multe din vechile case și gospodarii fiind părăsite. Încet-încet, oamenii au renunțat la viața aspră de aici și au plecat de aici în căutarea unui trai mai facil, așa încât aceste locuri au început să se sălbăticească. Locuințele, mare parte dintre ele făcute din pământ s-au întors în țărână.
Știm că la sat casa este văzută în mod diferit față de cum este văzută de populația urbană – casa, curtea, bătătura, ograda nefiind doar obiecte materiale, ci și însuflețite spiritual… locuri de întreținere a vieții cotidiene, dar și lucruri de promovare a unor valori spirituale tradiționale. Casa… țesătură de legături spațiale; puternice rădăcini locale fac din casă si curte un fel de obârșie si formă determinantă pentru cele mai multe activități umane. Crescut la rândul meu la sat, într-o altă parte a județului, când am ajuns pentru prima oară aici am avut un puternic sentiment de reîntoarcere, semn că locul încă a păstrat o puternică încărcătură spirituală. Au mai avut și alții același sentiment, pentru că o mână de oameni au început să reclădească satul. Așa cum odinioară fiul risipitor era primit cu bucurie și cu brațele deschise de către tatăl său, la fel aceste locuri cu un pământ poate nu dintre cele mai fertile, dar curat, nepoluat așteaptă reîntoarcerea la viață.

Despre această reîntoarcere este vorba astăzi. Nu contează unde te-ai născut, din ce parte a lumii vii, ești invitat astăzi să te întorci la valorile de altădată, la viața simplă și curată cu toate greutățile ei. Nu vrem să negăm tot ceea ce progresul a creat pozitiv în jurul nostru, ci vrem să ne reîntoarcem la acele lucruri simple, bune, plăcute pe care generația noastră le păstrează încă viu în memorie. Aici încă le simțim, de fapt le purtăm cu noi câtă vreme vom mai trăi pe acest pământ. Iar cel mai important lucru e să dăm urmașilor noștri șansa de a purta mai departe în memoria lor nu doar o poveste spusă de bunici sau părinți ci experiențe care le-au făcut fericită copilăria. Concret, avem în vedere un concept de economie socială, pe de-o parte încercăm să aducem în zonă investitori care să folosească în mod eficient resursele bogate ale locului pe de altă parte intenționăm să creem oportunitatea de a-și găsi un loc de muncă și o locuință persoane aflate în dificultate materială. Încercăm să reconstruim acest loc folosind un concept de urbanism adecvat locului.

Intenționăm să dezvoltăm un centru de bătrâni, o tabără de copii, iar pentru cei care vor să iasă pentru câteva ore sau zile din stresul cotidian , vom dezvolta în continuare capacitățile existente de primire de tip agroturism în satul Labașinț.

Vezi informații despre proiect și mai multe informații pe www.agrovillage.com/web/ro/

(text de  Stelian Varnita)

 

Categorie: Știri
Etichete: campanii, criticarad.ro, Labasint, sat, sate, Sistarovat
Distribuie:
Articolul anterior
Teatrul Românesc este în doliu. Peste Mircea Albulescu s-a tras Marea Cortină
Articolul următor
Arădeanul Marius Lazurca este noul ambasador al României la Budapesta

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie