miercuri, august 17, 2022

Lansare de carte la Sala „Centenar” a Bibliotecii Județene: „Da Traiano, alla cortina di ferro” (De la Traian, la cortina de fier)

 

Asociația culturală și de prietenie italo-română „Decebal” din Trieste – Italia invită publicul arădean la prezentarea și lansarea cărții „Da Traiano, alla cortina di ferro” (De la Traian, la cortina de fier), autori Ervino Curtis și Elena Pantazescu Curtis.

Evenimentul va avea loc vineri, 16 martie 2018, ora 13.00, la Sala „Centenar” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad.

Cartea „Da Traiano, alla cortina di ferro” prezintă o perioadă istorică bogată, cuprinzătoare, iar pentru scrierea ei autorii au întreprins ample cercetări în arhive și în documente românești și italiene. Cercetările se referă la două comunități – din Trieste și România – și la relațiile dintre ele, relații stabilite încă din timpul lui Traian, ajungând până la momentul diviziunii dramatice între est și vest, odată cu ridicarea Cortinei de Fier. Trasarea unei frontiere între est și vest a făcut din orașul italian Trieste ușa spre libertate pentru o mulțime de români.

Publicația este însoțită de fotografii, reproduceri, amprente și documente originale nepublicate, din arhiva Ministerului de Externe al României, din arhivele diverselor instituții italiene și din colecții private.

Prezentarea cărții va fi urmată de o scurtă descriere a istoriei Asociatiei „Decebal”, a metodologiei de cercetare făcută de doamna Elena Pantazescu Curtis.

 

Ultimele Știri

Related news