marți, martie 28, 2023

Latifundiarul Cristian Chișmorie se va judeca și în postura de inculpat, și de parte vătămată în „dosarul câinilor împușcați” de la Sintea Mare

 

Dosarul cu numărul 1102/210/2016 din 18.07.2016 întocmit în baza infracțiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor (art.342 NCP) a ajuns în faza de fond. Urmare a rechizitoriului finalizat de procuror, omul de afaceri Cristian Chișmorie a fost trimis în judecată pe data de 18 iulie. De asmenea, și părțile vătămate în acest dosar vor fi judecate pentru reclamația pe care, la rându-i, Chișmorie a întocmit-o – respectiv cea de distrugere.

Omul de afaceri Cristian Chișmorie, cu domiciliul în comuna Șicula și cel care controlează asociația de vânătoare pe raza căreia se află fondul de vânătoare de la Sintea Mare (80.000 hectare de teren), deține  în proprietate și arendă mii de hectare de teren agricol pe raza județului Arad, fiind probabil și cel mai important crescător de vite din județ (administratorul a șase societăți comerciale, proprietar a 6000 oi si 400 vaci de carne ). El a fost reținut de polițiști anul trecut, după ce, în noaptea de 2/3 septembrie, între orele 3.45 și 4.00,  a tras focuri de armă asupra a trei câini ciobănești, dintre care unul era legat. Faptul a provocat un adevărat scandal, cu urmăriri demne de un western și cu răzbunări pe… mașinile inculpatului, iar Chișmorie fiind re­ținut pentru cercetări, în condi­țiile în care localnicii îl indicau ca fiind principalul vinovat, cu o ordonanță pentru 24 de ore. (vezi foto de la locurile faptelor în galeria atașată).

„Au venit la mine la vagon (n.r. locul în care doarme ciobanul) și m-au întrebat a cui e turma. Le-am spus a cui e. Apoi mi-au spus să chem câinii ca să îi împuște. Le-am spus că nu mai vin că sunt speriați de împușcături și mi-au spus că atunci mă împușcă pe mine în cap, mă bagă în portbagaj și mă duc” a povestit presei Iacobuț Mitruț, cel care în acea noaptea avea grijă de oi. Conform rechizitoriului, s-au tras două focuri de armă în câinele din lanț și unul spre vagonul în care stătea ciobanul. Bărbatul s-a speriat și s-a ascuns în vagon și, când a prins un moment de neatenție din partea celor doi, a fugit pe câmp.

Ulterior, după ce  a fost prezentat de către procurori în fața judecătorului de drepturi și libertăți de la Judecătoria Chi­șineu-Criș cu propunere de arestare preventivă, instanța a stabilit ca omul de afaceri să fie cercetat în stare de arest la domiciliu, iar după ce acest mandat a încetat, sub control judiciar și în stare de libertate.
Fișa tehnică a dosarului în care Chișmorie e inculpat – așa cum apare pe portalul instanțelor.

Numar dosar: Dosar 1102/210/2016

Data dosar: 18.07.2016

Instanta: Judecătoria Chișineu Criș

Departament: Judecatoria Chisineu Cris

Obiect: nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor (art.342 NCP)

Categorie: Penal

Stadiu proces: Fond

Parti proces:
CHIŞMORIE CRISTIAN – IOAN – Inculpat
DAN IOAN – Parte civilă
IACOBUT MITRUTA – Parte civilă

 

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news