Legea CARANTINEI a intrat în vigoare. Guvernul a emis Hotărârea care stabilește MĂSURILE pentru „protecția” populației

lege hg carantina
Distribuie:

 

 

„Legea carantinei” a intrat în vigoare azi, 21 iulie. Astfel, Guvernul a adoptat HOTĂRÂREA nr. 36 din 21.07.2020, propusă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și care privește măsurile pe care le vor lua autoritățile în perioada următoare. 

Cele mai importante reglementări sunt:

– persoanele care vin din zone cu risc epidemiologic vor fi obligate să stea 14 zile în carantină. De asemenea, în carantină vor sta și cei care au avut contact direct cu o persoană confirmată cu coronavirus.

-izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne și simptome sugestive. Aceasta se poate face la domiciliu sau la spital.

-atât măsura carantinării, cât și cea a izolării pot fi contestate în instanță.

Carantina persoanelor se instituie pe baza informațiilor științifice oficiale și a definiției de caz, la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau într-un spațiu special desemnat de autorități, pentru persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen care: 1) sosesc din zone în care riscul epidemiologie este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel național, european și internațional de către organismele competente în domeniu; 2) au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană confirmată cu o boală infectocontagioasă.

Carantina în spații special desemnate de către autoritățile competente (carantina instituționalizată) se realizează în următoarele situații: 1) dacă persoanele pentru care se instituie măsura de carantină declară pe propria răspundere că nu își pot asigura condițiile de separare fizică la domiciliu sau la locația declarată de acestea; 2) în cazul nerespectării măsurii de carantină la domiciliu sau la locația declarată, pe durata acesteia, deși persoana respectivă a consimțit-o la data instituirii.

În situația în care o persoană refuză măsura carantinării la domiciliu sau la locația declarată de acestea, sau dacă încalcă măsura carantinei pe durata acesteia, deși a consimțit-o anterior, medicul sau organele de control recomandă, iar reprezentantul direcției de sănătate publică decide carantinarea persoanei în spațiul special desemnat de autorități, dacă aceștia constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.

Decizia se emite în cel mult 8 ore de la informarea făcută de medic sau de organele de control și se comunică de îndată persoanei în cauză.

Măsura se instituie pe durata perioadei de incubație specifice bolii infectocontagioase suspicionate. Măsura încetează la expirarea termenului specific perioadei de incubație sau anterior, ca urmare a confirmării persoanei ca purtătoare a agentului înalt patogen, cu sau fără semne și simptome sugestive specifice definiției de caz, din acel moment fiindu-i aplicabile dispozițiile privitoare la măsura izolării.

În scopul prevenirii răspândirii bolii infectocontagioase, până la comunicarea deciziei direcției de sănătate publică prin care se infirmă măsura carantinei recomandate în spațiul special desemnat de autorități sau, după caz, până la comunicarea hotărârii primei instanțe, persoana în cauză nu poate părăsi domiciliul, locația declarată pentru carantină sau, după caz, spațiul special desemnat de autorități, fără încuviințarea medicului sau a reprezentantului direcției de sănătate publică.

Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne și simptome sugestive specifice definiției de caz, precum și pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne și simptome sugestive.

Izolarea persoanelor se instituie la domiciliul acestora, la locația declarată de acestea, în unități sanitare sau în locații alternative atașate acestora.

Izolarea persoanelor se instituie cu acordul acestora, iar în lipsa acordului, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, într-o unitate sanitară sau într-o locație alternativă atașată unității sanitare, în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice și a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore.

Cel mai târziu la expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice și paraclinice și dacă se menține riscul transmiterii bolii infectocontagioase cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării într-o unitate sanitară, într-o locație alternativă atașată unității sanitare ori la domiciliul persoanei sau la locația declarată de aceasta.

Izolarea la domiciliu sau la locația declarată se instituie dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infectocontagioase este redus. Izolarea la domiciliu sau la locația declarată nu poate fi dispusă în situațiile în care informațiile științifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere și rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv într-o unitate sanitară sau o locație alternativă atașată acesteia.

În situația în care persoanele refuză măsura izolării, medicul informează de îndată, după consemnarea refuzului persoanei, direcția de sănătate publică, care, în termen de cel mult două ore, va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura izolării recomandată de medic, în unitatea sanitară sau într-o locație alternativa atașată acesteia. Decizia are caracter individual și se comunică de îndată persoanei în cauză.

În situația în care persoanele prevăzute refuză măsura izolării prelungită și recomandată sau dacă persoanele încalcă măsura izolării instituită la domiciliu sau la locația declarată pe durata acesteia, deși au consimțit-o anterior, medicul sau, după caz, organele de control informează de îndată direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București, care poate confirma sau infirma măsura izolării într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată acesteia, printr-o decizie cu caracter individual. Decizia se va emite în cel mult două ore de la informarea făcută de medic sau de organele de control și se comunică de îndată persoanei în cauză.

Măsura izolării încetează la data confirmării persoanei ca fiind vindecată pe baza examinărilor clinice și paraclinice sau a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există.

Dacă persoana este un minor, măsura izolării se instituie pentru acesta la domiciliul aparținătorului ori la locația declarată de acesta. Izolarea minorului într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată acesteia se instituie potrivit reglementărilor în vigoare. Aparținătorul minorului este supus măsurii carantinării în temeiul prezentei legi, dacă măsura izolării nu i se aplică.

hg masuri

 

***

Legea nr. 136 din 18 iulie 2020 a intrat în vigoare începând cu marți, 21 iulie și conține numeroase definiții, printre care și pentru carantină și izolare.

Carantina va viza persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unei boli contagioase – se va dispune separarea fizică a acestor persoane de alte persoane, în spații special desemnate de alte autorități, la domiciliu sau în locul declarat de pesoana carantinată, iar fiecare măsură de carantină va fi dată individual, nu colectiv, prin decizie motivată a direcției de sănătate publică, care va include și durata măsurii, precum și calea de atac prevăzută de lege – adică să poată fi contestată în instanță.

Atenție! Cei care nu vor respecta măsura carantinei la domiciliu/locația declarată vor fi obligați să suporte cheltuielile carantinării în spațiul special desemnat de autorități (ele vor fi recuperate apoi de stat de la cei în cauză).

Este definită și carantina zonală, ce va putea presupune inclusiv limitarea circulației în perimetrul respectiv din zonele împrejurătoare.

`carantina zonală – măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, prin care se urmărește separarea fizică a persoanelor și activităților, inclusiv limitarea circulației dintr-un perimetru afectat de o boală infectocontagioasă de perimetrele învecinate, astfel încât să se prevină răspândirea infecției sau contaminării în afara acestui perimetru;”

Durata carantinei va fi perioada de incubație specifică a acelei boli. Despre COVID-19 știm, conform site-ului Ministerului Sănătății, că perioada de incubatie e intre 1 si 14 zile.

 Izolarea va fi măsura de separare a persoanelor bolnave/purtătoare ale virusului de alte persoane – „măsura care  constă  în  separarea  fizică  a  persoanelor afectate de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor  purtătoare ale unui agent patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne și simptome sugestive, la domiciliu, la locația declarată de persoana izolată, într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată unității sanitare, în  vederea monitorizării stării de  sănătate și aplicării unui tratament, după caz, măsură instituită în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate pe baza consimțământului persoanelor, sau, în lipsa acestuia, prin decizia individuală motivată a direcției de sănătate publică, care va conține mențiuni cu privire la data și emitentul actului, numele și datele de identificare ale persoanei izolate, durata măsurii și calea de atac prevăzută de lege.”

Integral textul Legii nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic:

legeacarantinei

Categorie: Știri
Etichete: carantina, coronavirus, IZOLARE, legea carantinei, masuri pentru populatie
Distribuie:
Articolul anterior
Programul compartimentelor care desfăşoară activităţi cu publicul în cadrul Tribunalului și Judecătoriei Arad, pe durata vacanţei judecătoreşti legale din intervalul 01 – 31 august 2020
Articolul următor
„Efectul Pană asupra agriculturii de underground”: TREI CULTURI de CANNABIS au fost descoperite de lucrătorii antidrog în Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie