LEGILE EDUCAȚIEI – prilej de contre politice. Ministrul Educației: „Nu redeschidem dezbaterea publică”. PSD: „Deschidem consultările pe Legile educației”

proiect_legile_educatiei
Distribuie:

Ministrul Educației a declarat, joi, 9 martie, că Legile Educației beneficiază deja de sprijinul coaliției și se așteaptă ca acest lucru să fie evident și în procesul de dezbatere parlamentară.

Ligia Deca a precizat că, dacă sunt adoptate până la finalul acestui an școlar, vor intra în vigoare din toamnă, de la începutul noului an școlar.

Excepție fac prevederile referitoare la examenele naționale, care vor fi aplicate pe etape, pentru a exista predictibilitate.

„Prevederi cum sunt cele privind evaluările naționale, vor intra în vigoare fazat, în așa fel încât sa existe predictibilitate. De exemplu, concursul de admitere la liceu ar intra în vigoare pentru copiii care intră în clasa a V-a în anul de aplicare a legii, vorbim de 2027. Similar, pentru Bacalaureat, nu se va aplica decât pentru cei care vor intra în clasa a IX-a începând cu anul 2024-2025”, conform ministrului Educației.

Proiectele legilor Educației vor intra, în perioada imediat următoare, în avizare la nivel interministerial, apoi supuse aprobării în Guvern și transmise spre dezbatere și adoptare în Parlament.

Contre politice în coaliție
Cele două proiecte ale Legilor Educației au fost publicate în cursul săptămânii trecute pe site-ul Ministerului Educației, unde au fost disponibile pentru consultări timp de 10 zile. „Nu redeschidem dezbaterea publică, însă e clar că discuția pe legile educației nu s-a oprit niciodată”, a spus ministrul Educației, la acea vreme.

Noua variantă a Legilor Educației a fost publicată după mai multe luni de consultări și au numeroase amendamente. Cele mai importante modificări aduse prin noua legislație se referă la formarea profesorilor și cariera didactică, la introducerea examenului de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională, precum și la introducerea unei probe suplimentare la Bacalaureat.

Deși aceste proiecte de lege au stat 60 de zile în consultare publică, iar forma actuală este cea cu amendamente în urma consultărilor, PSD anunță că „deschide consultările pe Legile educației”
„ Noi am pledat tot timpul pentru consultare publică și transparentă, pentru că această reformă este mult prea importantă pentru a fi decisă în spatele ușilor închise.
Până acum, Ministerul Educației nu a dorit să facă publice aceste proiecte.
Odată cu intrarea proiectelor pe circuitul de avizare, PSD deschide dezbaterea publică pentru toți cei interesați de acest subiect.
Obiecțiile și propunerile acestora vor fi integrate într-un set de amendamente, care vor fi promovate de PSD în Parlament.
PSD a stabilit un calendar de dezbateri și consultări, cu următorii factori din educație:
  •  Sindicatele din educație.
  • Cu profesorii și rectorii,
  • Cu elevii, studenții și părinții,
  • Cu asociațiile aleșilor locali,
  • ONG-uri,
  • Parlamentari PSD
  • Cu specialiștii PSD din organizațiile județene
Calendarul se va desfășura până pe 31 martie, astfel încât PSD să strângă cât mai multe opinii din societatea civilă, pe care să le transpună apoi sub forma unor amendamente pe care le va susține în Coaliție și în comisiile parlamentare de specialitate.” – a postat pe pagina sa de Facebook deputatul Mihai Fifor.
Proiectele de legi ale educației „România Educată” (Legea Învățământului Preuniversitar și Legea Învățământului Superior), în varianta care a fost prezentată în ședința de Guvern din data de 9 martie 2023. 
Articol asociat:
Categorie: Știri
Etichete: Contre politice în coaliție, Ministerul Educației Naționale, Proiectele legilor Educației, „România Educată”
Distribuie:
Articolul anterior
Cum să alegi o canapea potrivită pentru livingul tău
Articolul următor
UTA termină sezonul regulat pe locul 15, după un nou meci în care a fost dezavantajată de arbitraj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie